Αντιμέτωπες με το μεγάλο "στοίχημα" της συνένωσης Alpha Bank και Eurobank
Το στοίχημα της ταχείας και εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος λειτουργικής συνένωσης των δύο τραπεζικών ομίλων έχουν βάλει ως στόχο να κερδίσουν τα επιτελικά στελέχη της Alpha Bank και Eurobank και οι σύμβουλοι τους, μετά τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις για την μεταξύ τους συγχώνευση με συμμετοχή του Κατάρ που θα οδηγήσει στην δημιουργία της Alpha Eurobank.
«Στην περίοδο μετά τη συγχώνευση ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο λειτουργικός, που προκύπτει από την ενσωμάτωση του προσωπικού στη νέα τράπεζα, την ενοποίηση των συστημάτων πληροφορικής και διαχειρίσεως κινδύνων, τον επανασχεδιασμό ή επέκταση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, την παρακολούθηση των λογιστικών συστημάτων και την επαφή με την πελατεία», σημείωναν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας μια δεκαετία πριν, σε μελέτη σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα!
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και σήμερα, στην περίπτωση της συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank, με την απάντηση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση τους εγχειρήματος να έρχεται δια στόματος του Δημήτρη Μαντζούνη, διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Το κλειδί της επιτυχίας είναι ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες στους δύο οργανισμούς».
Όπως άλλωστε επισημαίνουν στελέχη από εταιρίες συμβούλων θετικό κρίνεται το γεγονός ότι και οι δύο υπό συγχώνευση τράπεζες διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού προσωπικού στο ανθρώπινο δυναμικό τους, λόγω των συγχωνεύσεων πού έχουν ήδη ολοκληρώσει στο παρελθόν.
Από πλευράς Eurobank η μεγάλη εμπειρία αποκτήθηκε με την ενσωμάτωση των εργαζομένων της Τράπεζας Εργασίας και από πλευράς Alpha Bank με την συγχώνευση με την Ιονική Τράπεζα και
στις δύο περιπτώσεις πριν περίπου μια δεκαετία.
Αναφορικά με την διατήρηση της επαφής με την πελατεία, την απάντηση έδωσε έμμεσα ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των καταθέσεων.
Μετά από μια χρονική περίοδο που είχαμε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαρροών καταθέσεων 50 δισ.ευρώ περίπου, με το νέο σχήμα ευελπιστούμε ο Έλληνας καταθέτης να ξαναφέρει τα χρήματα στην νέα τράπεζα ώστε με την σειρά μας να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Νανόπουλος.
Στο επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδιθεί αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος και αφορά ευρύτερα την ελληνική οικονομία, την πολυπόθητη προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Το Κατάρ θα είναι εδώ, σε εμάς εναπόκειται να τους παρουσιάσουμε και άλλες ιδέες να επενδύσουν στην χώρα μας, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κωστόπουλος, με τον Ευθύμιο Χριστοδούλου, πρόεδρο της Eurobank να αναφέρει ότι η επένδυση του Κατάρ μπορεί να αποτελέσει στοιχείο
παραδειγματισμού και για άλλες οικονομίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Αναφορικά με το πρακτικό μέρος της συγχώνευσης οι διαδικασίες ήδη ξεκίνησαν και αφορούν σε πρώτη φάση:
- Την έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (αρχές Οκτωβρίου 2011)
- Έγκριση από τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών (Νοέμβριος 2011)
- Έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών-Ολοκλήρωση νομικής συγχώνευσης-Έναρξη διαπραγμάτευσης μετοχών ενιαίου οργανισμού (Δεκέμβριος 2011).
agelioforos.gr
2011-08-30