Ερχεται κρίσιμο τριήμερο για το ελληνικό πρόβλημα
Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα όσον αφορά στην πορεία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς σηματοδοτεί τρεις σημαντικούς σταθμούς που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίλυσης και να αυξήσουν τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν ακόμη πιο ριζικές λύσεις.
Οπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το πρακτορείο Reuters:
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής συζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α.Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
* πρώτον, αναμένεται την Τετάρτη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την αγωγή Γερμανών βουλευτών που θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα διάσωσης,
* δεύτερον, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη, εάν και σε ποια έκταση θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, κυρίως ιταλικών, από τη δευτερογενή αγορά,
* τρίτον, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ελλάδα στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα. Το Reuters επισημαίνει ότι ακόμη και μία θετική έκβαση και στις τρεις περιπτώσεις είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιήσει τις αγορές, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για πιο ριζικές λύσεις.
Χθες, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ξεκίνησε κρίσιμες διαβουλεύσεις με ηγέτες της Ευρωζώνης για την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με τη νέα στήριξη της Ελλάδας, με πρώτους σταθμούς της περιοδείας του το Ελσίνκι και το Βερολίνο.
«Δεν συζητείται έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Συζητήσεις για το ίδιο θέμα ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες και σε τεχνικό επίπεδο στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης. «Δεν συζητείται έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε στο βελγικό (φλαμανδικό) ραδιόφωνο VRT ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, προσθέτοντας ότι μια αποχώρηση ενός κράτους μέλους θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα τόσο στο ίδιο όσο και στο σύνολο της ευρωζώνης.
Αλλωστε, συνέχισε, ούτε η συνθήκη για την ίδρυση της ΟΝΕ δεν προβλέπει διαδικασία αποχώρησης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Ε., οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην άσκηση πιέσεων στις χώρες με προβλήματα χρέους, οι οποίες καθυστερούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Πρόκειται για την Ιταλία και την Ελλάδα στις οποίες πρέπει να διατηρηθεί η πίεση, ανέφερε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ.
Εμπράγματες εγγυήσεις
Το βασικό θέμα που συζήτησε με το Φινλανδό Πρωθυπουργό, Γίρκι Κατάινεν στο Ελσίνκι αφορούσε τις εμπράγματες εγγυήσεις, όπου επισήμανε στους Φινλανδούς τις δυσκολίες με δεδομένες τις αντιδράσεις χωρών της ευρωζώνης (Ολλανδία, Σλοβακία, Αυστρία), οι οποίες διαμήνυσαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν ειδική μεταχείριση της χώρας αυτής.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», οι Ευρωπαίοι προτείνουν να παραιτηθεί η Φινλανδία από τους τόκους των εγγυήσεων, αφού ζητά εξασφάλιση ως αντάλλαγμα, ενώ και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης στο θέμα των εγγυήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, καθώς το ΔΝΤ είναι αντίθετο να υποχρεωθεί η Ελλάδα να προσφέρει στις χώρες μέλη επιπλέον εξασφάλιση για τα νέα δάνεια.
Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο η συνάντηση είχε τη μορφή δείπνου και κάλυψε τόσο την υλοποίηση των αποφάσεων των ηγετών της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας και τη διεύρυνση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, όπου τα αποτελέσματα κρίνονται άκρως ανησυχητικά, κυρίως εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν άμεσα όλες τις αποφάσεις στήριξης της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν άμεσα όλες τις αποφάσεις για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.
Είπε ότι η τρόικα έδωσε στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τη συνέχιση του προγράμματος διάσωσης και πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση να πήρε το μήνυμα και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα, εξήγησε, είναι να κάνει αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο κ.Τρισέ ανέφερε ότι η ΕΚΤ διαφωνεί με τις μεθόδους του ΔΝΤ για την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών και πιστεύει ότι το τελικό νούμερο του ταμείου θα είναι πολύ μικρότερο από 200 δισ. ευρώ.
Σε τεχνικό επίπεδο, ξεκίνησε χθες το βράδυ η διήμερη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, η οποία έχει αναλάβει την προσέγγιση των απόψεων των χωρών μελών, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία. Ειδικότερα, οι συζητήσεις αφορούν τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, ο υπολογισμός του επιτοκίου του νέου δανεισμού, καθώς και το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων που συμφωνήθηκε με τη Φινλανδία, προκειμένου να συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης.
Συνέχιση μεταρρυθμίσεων
Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α.Παπανδρέου και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ρόμπεϊ εξέφρασε τη στήριξή του για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, ότι θα πρέπει να προωθηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, το επόμενο διάστημα.
Η επικοινωνία Παπανδρέου-Ρόμπεϊ ήταν η πρώτη μιας σειράς αναλόγων που θα ακολουθήσουν και με άλλους παράγοντες της Ε.Ενωσης, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει να αποφορτίσει το κλίμα από την εμπλοκή στις συνομιλίες με την τρόικα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες, ότι η Αθήνα είναι σε συνεχείς συζητήσεις και με τις κυβερνήσεις, αλλά και με την τρόικα για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και διατύπωναν τη βεβαιότητά τους πως «δεν θα υπάρξουν εμπόδια».
Οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν πως δεν θα υπάρξει θέμα για την 6η δόση και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πλήρως την αντιμετώπιση των δανειακών αναγκών της χώρας.
Προειδοποίηση για τη δόση
Πηγές της Κομισιόν προειδοποιούσαν χθες ότι η χορήγηση της έκτης δόσης στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την τήρηση των συμφωνηθέντων και πως οι συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση θα επαναληφθούν στα μέσα του μήνα.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Αθήνας και των Βρυξελλών μετά τη διακοπή των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονη δυσφορία για την καθυστέρηση που παρατηρείται από την πλευρά της κυβέρνησης στην υλοποίηση δεσμεύσεων της Ελλάδας.
Ειδικότερα, οι ενστάσεις της τρόικας εστιάζονται σε τρεις τομείς. Πρόκειται για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων και τα μειωμένα φορολογικά έσοδα.
Οι Βρυξέλλες περιμένουν συγκεκριμένες κινήσεις της κυβέρνησης στους παραπάνω τρεις τομείς πριν από την επόμενη συνάντηση με την τρόικα. Σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ (ο επίσημος στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2014), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα δεν έχει την εξουσία να διαπραγματευτεί αλλαγή στόχων και πως η εντολή που έχει είναι να αξιολογήσει την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και να συντάξει έκθεση στην οποία θα φαίνεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί. Οποιαδήποτε αλλαγή των στόχων θα πρέπει να αποφασιστεί από τους ηγέτες της ευρωζώνης, δεδομένου ότι θα πρόκειται για πολιτική απόφαση.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε χθες τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ [EUR=X] , λέγοντας ότι μία τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε εφικτή ούτε νόμιμη. «Εάν το κάναμε, θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε το φαινόμενο του ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στο κόμμα της αποκάλυψε στο Reuters ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε σε βουλευτές από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ιταλία είναι «εξαιρετικά εύθραυστη». Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις πιο αδύναμες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η στρατηγική αυτή ενέχει κινδύνους, αλλά δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Μήνυμα στήριξης από τον Μπαρόζο
Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και συνοχής της Ευρωζώνης έστειλε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος από την Αυστραλία όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Ο κ.Μπαρόζο δήλωσε ότι είναι πολύ ενωρίς για να εκτιμηθεί εάν η Ελλάδα θα επιτύχει τις δεσμεύσεις της, επικαλούμενος τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ -naftemporiki.gr
2011-09-06