Προϋπολογισμός... βαρέων βαρών
Ασήκωτο φορτίο μέτρων, ύψους 9 δισ. ευρώ, για τα νοικοκυριά, με αυξήσεις φόρων και μειώσεις μισθών περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, έχοντας την έγκριση της τρόικας.
Πρόκειται για το σύνολο των επιβαρύνσεων που περιείχαν το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο και των έκτακτων μέτρων που συναποφάσισαν κυβέρνηση και τρόικα φέρνοντας σε απελπιστική κατάσταση εκατομμύρια νοικοκυριά, που δεν μπορούν πλέον να καλύπτουν βασικές τους ανάγκες. Με τα νέα μέτρα η οικονομία βυθίζεται σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση, καθιστώντας αμφίβολη την άντληση των εσόδων που έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως συνέβη με όλα τα προηγούμενα μέτρα, ενώ ο κίνδυνος για νέα μέτρα είναι ορατός με βάση την πρακτική που ακολουθείται μέχρι τώρα.
Ειδικότερα, στο «μέτωπο» της φορολογίας, τα εκκαθαριστικά του 2012 θα είναι κυριολεκτικά «καυτά», δεδομένου ότι το αφορολόγητο όριο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2010 μειώνεται σε 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011 που θα δηλωθούν το 2012. Οσοι, δηλαδή, έχουν εισόδημα 12.000 ευρώ, ενώ φέτος δεν πλήρωσαν φόρο, το 2012 θα πληρώσουν 700 ευρώ. Κατά 700 ευρώ θα αυξηθεί και ο φόρος για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, για τα εισοδήματα του 2011 δε θα αλλάξει τίποτα και παραμένει σε ισχύ το σύστημα των αποδείξεων που προβλέπει ότι κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του συνολικού ετησίου δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματός του. Αν συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις, θα επιβαρυνθεί με φόρο 10% επί της διαφοράς μεταξύ της συνολικής αξίας των αποδείξεων που μάζεψε και του 25% του εισοδήματος. Επίσης, αν μαζέψει αποδείξεις αξίας υψηλότερης του 25%, δε θα έχει πρόσθετη επιστροφή φόρου.
Για τα εισοδήματα του 2012, που θα δηλωθούν το 2013, το σύστημα των αποδείξεων που θα ισχύσει θα αποσαφηνιστεί με το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να διατηρηθεί το όριο των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος ή να αυξηθεί στο 50%-60%, αλλά να συμπεριληφθούν σε αυτές και οι δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ενοικίων, διδάκτρων, ιατρικών εξόδων, ασφαλίστρων ζωής κ.λπ.
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για όλους. Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ επιμένει να εφαρμοστεί από τα εισοδήματα του 2012, αλλά αντιδρούν στελέχη του υπουργείου, λέγοντας ότι αυτό θα είναι δύσκολο και εισηγούνται την αναβολή του για το 2013. Με βάση τα όσα γνωστοποιήθηκαν μέχρι τώρα, το σύστημα θα προβλέπει ότι τα νοικοκυριά θα καταγράφουν όλες τις δαπάνες τους μέχρι τελευταίου λεπτού, αλλά και τις καταθέσεις τους ή άλλες επενδύσεις που έκαναν στη διάρκεια κάθε έτους. Δηλαδή, θα καταρτίζουν κάθε χρόνο έναν… ισολογισμό, όπως οι επιχειρήσεις.
Ακόμη, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου, από 5.001 ευρώ αντί από 12.001, που σημαίνει λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα.
Εισφορές
Στις επιβαρύνσεις προστίθενται και οι «έκτακτες» εισφορές που τείνουν να μονιμοποιηθούν. Το 2012 θα πληρωθούν ξανά η εισφορά αλληλεγγύης, με κλίμακες από 1% - 5% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, αλλά και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από 0,5 ευρώ ανά τ.μ. μέχρι 20 ευρώ ανά τ.μ.
«Κούρεμα»
στο μισθολόγιο
Την κατάργηση όλων (104) των επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα σχεδιάζει η κυβέρνηση με τις μεγαλύτερες αντιδράσεις να τις προκαλούν οι καταργήσεις των ΔΙΒΕΤ, ΔΕΤΕ που λαμβάνουν εφοριακοί, τελωνειακοί, των επιδομάτων της ΥΠΑ, που είναι και τα υψηλότερα και τα οποία θα σημάνουν μείωση των τελικών αποδοχών μέχρι και 50%. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε προχτές ότι οι μειώσεις θα αφορούν το 20% των υπαλλήλων, με τη διαφορά ότι επιδόματα διαφόρων ειδών λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι, ενώ το υψηλό ποσό εξοικονόμησης των 2,8 δισ. ευρώ δεν μπορεί να κατανεμηθεί μόνο στο 10% των υπαλλήλων. Τα επιδόματα που καταργούνται θα υποκατασταθούν από ένα νέο επίδομα, το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο, όμως, θα χορηγείται υπό προϋποθέσεις αν επιτυγχάνονται τα «συμβόλαια αποτελεσματικότητας» και όχι σε όλους. Το ύψος του θα είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από τα επιδόματα που απορροφά και θα το λαμβάνουν μόνον οι υπάλληλοι των κατηγοριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τα διευθυντικά στελέχη. Θα διατηρηθεί μόνο το επίδομα οικογενειακών βαρών, θα μειωθούν σε 11 τα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ μικρές αυξήσεις θα λάβουν ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων που έχουν χαμηλές σήμερα αμοιβές.
Η ώρα της...
εφεδρείας
Παρά τις διαφωνίες υπουργών, στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, η εφεδρεία θα προχωρήσει, καθώς η τρόικα είναι ανένδοτη, δεδομένου ότι το μέτρο είχε συμφωνηθεί τον Ιούνιο, ενώ η κυβέρνηση επανέλαβε εκ νέου τη δέσμευσή της εντός του Σεπτεμβρίου, και μάλιστα εγγράφως. Το θέμα συζητιέται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα αφορά 30.000 υπαλλήλους εντός του 2011 και άγνωστο αριθμό εντός του 2012. Επίσης, εντός του 2012 θα γίνουν και οι πρώτες απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου, δεδομένου ότι όσοι τεθούν τώρα σε εργασιακή εφεδρεία, σε ένα χρόνο θα έχουν συμπληρώσει το 12μηνο και, αν δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία, θα απολυθούν.
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
2011-10-03
agelioforos.gr