Dexia και χρέος εντείνουν την πίεση για πιο γρήγορη λήψη αποφάσεων
Απογοήτευση και έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη σκορπίζει η συνεχής αναβλητικότητα των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα διέψευσε τις προσδοκίες για νέα, ταχύτερα και κυρίως αποφασιστικά βήματα, θέτοντας υπό ισχυρή πίεση το ευρώ [EUR=X] και τα ομόλογα των «αδύναμων κρίκων» της περιφέρειας, αλλά και πυροδοτώντας νέες μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, καθώς έγινε γνωστό ότι επανεξετάζονται οι όροι της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης.
Μετά και την είδηση ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, το ευρώ βρέθηκε σε χαμηλά εννέα μηνών έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία του να υποχωρεί έως και το 1,3144. Κατρακύλησε δε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών έναντι του ιαπωνικού γιεν.
Στις αγορές χρέους οι τιμές των γερμανικών κρατικών ομολόγων επιδόθηκαν σε μίνι ράλι και οι αποδόσεις τους υποχώρησαν για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Διευρύνθηκαν έτσι τα spreads της Ελλάδας και των άλλων οικονομιών του Νότου με εξαίρεση την Ιταλία, καθώς υπήρξαν πληροφορίες για νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά.
Υπό πίεση βρέθηκαν επίσης τα κρατικά ομόλογα του Βελγίου και της Γαλλίας, με το spread τους έναντι των γερμανικών να ενισχύεται στις 199 και 83 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) των γερμανικών ομολόγων ακολουθούν όπως και των υπολοίπων την ανιούσα, καθώς μια όξυνση της κρίσης χρέους θα σήμαινε σοβαρό πλήγμα και για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Χθες σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 122 μονάδων. Η ένωση ISDA επανέλαβε, πάντως, χθες ότι ένα βαθύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων δεν θα πυροδοτούσε την αποπληρωμή των CDS.
Ζοφερό ήταν το κλίμα στις αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Equity να διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 παρουσίαζε απώλειες μεγαλύτερες του 3%, με τους κλάδους των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών να παρουσιάζουν ενδοσυνεδριακά πτώση έως και 5%.
Συναγερμός για Dexia
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης με σημείο αιχμής τη γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia εν μέσω ανησυχιών ότι αντιμετωπίζει «διαρθρωτικά προβλήματα», στην πιο ξεκάθαρη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη εξαπλώνεται από την περιφέρεια προς τις χώρες του «πυρήνα».
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και του Βελγίου, Φρανσουά Μπαρουάν και Ντιντιέρ Ρέιντερς, δήλωσαν ότι οι χώρες τους είναι έτοιμες να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Dexia, με το Λουξεμβούργο όμως να προσπαθεί να κατευνάσει τους τόνους, αποκλείοντας τη λήψη αποφάσεων εντός της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι τα κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Βελγίου είχαν χθες το βράδυ έκτακτη συνάντηση.
Ο κ. Ρέιντερς διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί δράση όσον αφορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ότι η απόφαση που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής είναι η λήψη μέτρων υπό τη μορφή εγγύησης. Η ελεύθερη πτώση της μετοχής της Dexia οδήγησε τη χρηματιστηριακή της αξία στα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, τη στιγμή που η έκθεσή της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα φθάνει τα 3,8 δισ. ευρώ, με το συνολικό πιστωτικό κίνδυνο από την έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα να ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ -ο υψηλότερος μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων εξαιρουμένων των ελληνικών.
Το σχέδιο διάσωσης πιθανότατα να περιλαμβάνει διαχωρισμό του ενεργητικού της τράπεζας με απομόνωση των επικίνδυνων τμημάτων σε ξεχωριστή «τράπεζα επισφαλειών», καθώς και πώληση των πιο εύρωστων επιχειρήσεών της, όπως οι τραπεζικές δραστηριότητες σε Βέλγιο και Τουρκία.
Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε δε ότι οι πωλήσεις ενεργητικού βρίσκονται στο επίκεντρο των προτάσεων διάσωσης.
Ο επικεφαλής της Deutsche BankΓιόζεφ Ακερμαν, έστειλε χθες μήνυμα ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η έκθεση της τράπεζας σε πιστωτικό κίνδυνο είναι πολύ μικρή.
Επιστροφή στο 2008
Την πρόθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να στηρίξουν τις τράπεζες επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θα μπορούσαν να επανενεργοποιηθούν τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί το 2008, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα τραπεζική κρίση.
Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όξυνση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν είναι δυνατή η απευθείας διοχέτευση κεφαλαίων στις τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Γι` αυτό και, όπως είπε, η όποια βοήθεια θα πρέπει να προέλθει από τις κυβερνήσεις.
Την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών επιχειρεί να σκιαγραφήσει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos», το οποίο χαρακτηρίζει το μέλλον τους ιδιαίτερα αβέβαιο μετά το «καταστροφικό» τρίτο τρίμηνο για τις χρηματιστηριακές αγορές, με αποτέλεσμα να ωθούνται σήμερα σε αλλαγή του μοντέλου τους, επιταχύνοντας ουσιαστικά
τη μεταμόρφωση που τους έχει επιβάλει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ηδη πολλές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και γαλλικές, περιορίζουν το εύρος δραστηριοτήτων τους σε πολλούς τομείς συμπληρωματικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επενδυτικής τραπεζικής.
Φόβοι για νέα παγκόσμια ύφεση
Η «βουτιά» των αγορών έχει σημάνει «συναγερμό» στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οι οποίες φοβούνται μήπως η κρίση χρέους οδηγήσει σε νέα ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιούν Αζούμι, κάλεσε την Ευρωζώνη να σπεύσει στην εφαρμογή του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για επιδείνωση της κρίσης έχουν οδηγήσει το ευρώ σε χαμηλά δεκαετίας έναντι του γιεν, πλήττοντας τον ιαπωνικό εξαγωγικό τομέα.
«Η ανασφάλεια δεν μπορεί να αποφευχθεί, όταν οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να δείξουν ξεκάθαρα στις αγορές την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν άμεσα το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Αζούμι σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.
Οι επισημάνσεις του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών αντικατοπτρίζουν την απογοήτευση των μεγάλων οικονομιών από την αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να θέσουν μια και καλή τέλος στην κρίση έπειτα από 18 μήνες ανεπαρκών βημάτων. «Για να συγκρατηθεί η άνοδος του γιεν [JPY=X] και η διολίσθηση του ευρώ, η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο σαφής στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, τάχθηκε χθες στο πλευρό της Ευρώπης. «Η Ε.Ε. μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια της Βραζιλίας, ώστε να βγει από την κρίση χρέους», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η κα Ρούσεφ.
«Μπορείτε να υπολογίζετε σε μας», διαβεβαίωσε η κα Ρούσεφ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής Βραζιλίας - Ε.Ε. «Η Βραζιλία, και είμαι βέβαιη πως εκφράζω την άποψη των αναπτυσσομένων οικονομιών, είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της μέσα σε πνεύμα συνεργασίας», δήλωσε η ίδια.
naftemporiki.gr
2011-10-05