Μέρκελ: Ίσως χρειαστεί αναθεώρηση των αποφάσεων του Ιουλίου
Στη συζήτηση που άνοιξε για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των όρων για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μπήκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως ανέφερε μετά από συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, η Ευρωζώνη ίσως πρέπει να αναθεωρήσει τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο.
Πρόσθεσε πως πρέπει να εξεταστεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο ανταποκρίνονται ακόμα στην τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα και ότι, αν χρειάζεται, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.
Παράλληλα επανέλαβε πως η Ελλάδα «πρέπει να έχει μια ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της» και να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Τόνισε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να εγκρίνουν όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). «Ελπίζω βεβαίως ότι όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα καταφέρουν να θέσουν σε ισχύ το EFSF. Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές», δήλωσε.
Παράλληλα, είπε ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της, αν χρειαστεί. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό, αν υπάρχει η γενική άποψη ότι οι τράπεζες δεν έχουν κεφαλαιακή επάρκεια για την τρέχουσα κατάσταση, να το κάνουμε. Η γερμανική κυβέρνηση-όπως έχει ξεκαθαρίσει τις δύο τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών- είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει μία τέτοια κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν χρειαστεί», όπως είπε.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες εμφανίστηκε βέβαιος πως θα αναθεωρηθεί το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα γιατί οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε η αρχική απόφαση δεν ισχύουν πια. Όπως ανέφερε η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει το ύψος της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα (δηλ. των ομολογιούχων). Πρόσθεσε πως το πώς ακριβώς θα γίνει η αναθεώρηση του προγράμματος για την Ελλάδα θα το αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.
Το ζήτημα της πιθανής αναθεώρησης των αποφάσεων του Ιουλίου έθεσε για πρώτη φορά στα τέλη του Σεπτεμβρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Την Τρίτη επανήλθε και αναφέρθηκε ανοιχτά στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, από το 21% που έχει συμφωνηθεί βάσει του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων).
Το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εάν ισχύουν ακόμα οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες έγινε η συμφωνία (της 21ης) Ιουλίου, σημείωσε χαρακτηριστικά μετά τη λήξη τoυ Eurogroup. Μπορεί να μην ισχύουν πλέον, και να πρέπει να προσαρμοστούμε ... Οι υπουργοί θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μίας υψηλότερης περικοπής χρέους για τους δανειστές της Ελλάδας, συμπλήρωσε.
Και τη Δεύτερα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως επανεξετάζονται οι όροι του PSI, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου). «Πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ζήσαμε αλλαγές από τότε που λάβαμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, επομένως εξετάζουμε τεχνικές αναθεωρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
2011-10-05
naftemporiki.gr