lefkada-news

Νέα δεδομένα για τη διάσωση της Ελλάδας-Ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα

Στο τραπέζι και επισήμως η αλλαγή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Ιουλίου. Η Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις αυτές ανταποκρίνονται ακόμα στην τρέχουσα πραγματικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία του Ιουλίου βασίστηκε σε υποθέσεις, που έχουν αλλάξει από τότε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι το ταμείο θα συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης μόνο αν διαπιστωθεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε ακόμη πιο ξεκάθαρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ και ο μέχρι πρότινος επικριτής οποιασδήποτε αλλαγής, Γάλλος ΥΠΟΙΚ Φρανσουά Μπαρουάν έδειξε πιο διαλλακτικός. «Φυσικά και το συζητούμε. Θέλουμε να δούμε κατά πόσον οι όροι του Ιουλίου παραμένουν κατάλληλοι. Δεν αποκλείεται τα αρχικά δεδομένα να αναπροσαρμοστούν», δήλωσε ο Σόιμπλε, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε: «Είναι πρόωρο να απαντήσω αν πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών. Είναι μέρος των ερωτήσεων που οι Υπουργοί Οικονομικών έχουμε θέσει στους ειδικούς για να τις θέσουν στην ελληνική κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα πρέπει -και πιθανότατα- θα αντιταχθεί σε κούρεμα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου 21%» δήλωνε την ίδια στιγμή ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος, ενώ το σκεπτικισμό του εξέφρασε και ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικής που επιβλέπει τη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. «Η επανεξέταση της ελληνικής συμφωνίας θα ήταν αντιπαραγωγική από τη στιγμή που ιδιώτες έχουν δώσει τη στήριξη τους και τα 17 κοινοβούλια της Ευρωζώνης έχουν σχεδόν στο σύνολο τους εγκρίνει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου», δήλωσε.

Παρέμβαση υπέρ της οριστικής λύσης του ελληνικού ζητήματος έκανε και ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκε. «Μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας θα προκαλούσε πανικό, χρεοκοπία άλλων χωρών και προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αστάθεια παγκοσμίως».

Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμο στέλεχος κοντά στην τρόικα δήλωνε στο πρακτορείο Reuters ότι η 6η δόση δεν πρέπει ν θεωρείται ακόμη δεδομένη.

«Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι αργή. Ο βασικός λόγος είναι ότι χρειάζονται στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κλείσει κανένα κεφάλαιο της έκθεσης».

Τα μέτρα 2013 - 2014 δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί ενώ η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

2011-10-06

skai.gr

>