Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα-Βενιζέλος: Γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του 2004
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους αξιωματούχους της τρόικας σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Έπειτα από μια σειρά συζητήσεων και συναντήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των προγραμματισμένων συναντήσεων και η αποστολή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Σημειώνεται ότι αντικείμενο των διαβουλεύσεων που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον ΥΠΟΙΚ τις τελευταίες ημέρες ήταν οι προϋπολογισμοί 2013 - 2014 και οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας ενώπιον την Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, απομένουν προς διερεύνηση ορισμένα τεχνικά ζητήματα. «Αν χρειαστεί να επιληφθώ προσωπικά ώστε να δοθούν πολιτικές, οριστικές λύσεις αυτό θα γίνει, αλλά δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό, γιατί έχουμε διαμορφώσει ήδη το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε», είπε.
Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προβληματικό να αναγκάζεται μια χώρα να προσφύγει σε διεθνή οργανισμό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της, ώστε να αποφύγει τη πτώχευση και να διαφυλάξει το επίπεδο ζωής των πολιτών της. Εκτίμησε δε ότι μέχρι το τέλος του 2012 η ύφεση θα είναι αθροιστικά μείον 15% και παρατήρησε ότι γυρίζουμε, έτσι, στα επίπεδα ζωής του 2004.
Οι συνεννοήσεις με την τρόικα για τα έτη 2013-14, επιφυλάσσουν μια «ριζοσπαστική προσέγγιση των δημοσίων δαπανών προκειμένου να βρούμε τους αναγκαίους πόρους» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος παρέπεμψε σε μια «ριζοσπαστική προσέγγιση για περικοπή δαπανών», καθώς, συν τοις άλλοις, «αν τα πράγματα προχωρήσουν χωρίς να εφαρμοστεί κάποιο ορθολογικό σχήμα, τα κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους το 2012 θα ξεπεράσει τα 18 δισ., έναντι 12 δισ. το 2009».
«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την αναγκαία διόρθωση για να μπει στη χώρα μια στέρεα βάση. Αν δεν σπάσουμε τώρα τη φούσκα, τη ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη», ανέφερε.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι είναι πλήρης και απόλυτη η διασφάλιση των καταθέσεων, τόσο του δημοσίου, όσο και των πολιτών, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα περί αναθεώρησης του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας μας, το οποίο είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου αππό τους Ευρωπαίους ηγέτες: «Περιμένουμε ένα συνολικό πακέτο καλύτερο απ' ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας νέες παραμέτρους ... Περιμένουμε ένα PSI (σ.σ. πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων) plus, ένα σχήμα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
Ο Ευ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι φέρουμε όλοι ευθύνη, ανάλογα με το ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας μέσα στο πολιτικό σύστημα, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ, στην οποία καταλόγισε τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα, την περίοδο διακυβέρνησης της. «Είναι ιστορικό, ηθικό και επικοινωνιακό λάθος, να αφήνουμε την ΝΔ να μιλά για την οικονομία και τα ελλείμματα», είπε.
Το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Ηλ. Μόσιαλος: Καλωσορίζουμε τυχόν βελτιώσεις στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου
Η Ελλάδα θα καλωσορίσει τυχόν βελτιώσεις στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, συμπληρώνοντας ότι «οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι νομικά ασφαλής, επαρκής, όχι υψηλού ρίσκου και να μην θίγει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ».
Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «δεν έχει τεθεί θεσμικά θέμα περαιτέρω αύξησης της ανταλλαγής ομολόγων», απορρίπτοντας τα περί «κουρέματος» και επιμένοντας ότι οι προβλέψεις της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου θέτουν το ζήτημα των ιδιωτών σε εθελοντική βάση και πως δεν έχει τεθεί ζήτημα αλλαγής της απόφασης αυτής.
«Οποιαδήποτε πρόταση βελτιώνει τις αποφάσεις αυτές είναι ευπρόσδεκτη», τόνισε και απέρριψε τις επικρίσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα από τις συζητήσεις που την αφορούν.
Αναβλήθηκε για τις 23 Οκτωβρίου η Σύνοδος Κορυφής
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανακοίνωσε μέσω twitter πως αναβλήθηκε για τις 23 Οκτωβρίου τελικά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 του μηνός. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η νέα ημερομηνία θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η συνολική στρατηγική σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Ειδικότερα σημειώνει πως εκτός από όσα έχουν ήδη γίνει, «χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Ελλάδα, η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η ενίσχυση του EFSF». Προσθέτει πως «αυτά τα στοιχεία συνδέονται στενά με το αποτέλεσμα της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα και το επίπεδο της εφαρμογής του προγράμματος βοήθειας, καθώς και με τα σχέδια της Κομισιόν για ένα πλαίσιο σχετικό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών».
Εν τω μεταξύ, σε κοινή τους επιστολή ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πρότειναν τα θέματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η σύνοδος της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την επιστολή οι δύο άνδρες προτείνουν στους ηγέτες της Ομάδας των 20 να συζητήσουν αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ έχει αρκετούς πόρους ώστε να βοηθήσει τις χώρες που το έχουν ανάγκη.
Διαβεβαιώσεις Σαρκοζί προς Ομπάμα για λύση στην κρίση έως αρχές Νοεμβρίου
Τη διαβεβαίωση ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν να καταθέσουν ένα σχέδιο για την επίλυση του κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη πριν από τη σύνοδο κορυφής του G20 στις αρχές Νοεμβρίου, έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του, σε τηλεφωνική τους συνομιλία.
Ο κ. Σαρκοζί, «τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποβάλουν μια συνολική και βιώσιμη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, πριν από τη σύνοδο κορυφής του G20 στις Κάννες», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου του Γάλλου προέδρου.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, το κούρεμα του χρέους που τώρα το εμφανίζουν ως τελική λύση, ήταν από την αρχή μονόδρομος για το κεφάλαιο, πράγμα που όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ το έκρυβαν», παρατηρεί το ΚΚΕ.
«Πολύ κούρεμα και πολύ ξύρισμα χωρίς αφρό και με σκουριασμένα ξυραφάκια... Δυστυχώς, βρίσκουν και τα κάνουν», αναφέρει με νόημα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
«Οι δυνάμεις που κυβερνούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν προσηλωμένες αποκλειστικά στη διάσωση των τραπεζών και σχεδιάζουν ένα "κούρεμα" του χρέους της Ελλάδας που θα συνοδευτεί με ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους», εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.
2011-10-11
naftemporiki.gr