Ερωτηματικό το μέγεθος του.... κουρέματος
Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες αναζητούν λύση που δεν θα πυροδοτεί πιστωτικό γεγονός
Ερωτηματικό το μέγεθος του.... κουρέματος
Σε «γόρδιο δεσμό» εξελίσσονται οι προσπάθειες για μεγαλύτερο «κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων, με τις προτάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων να διχάζουν τις τράπεζες και με το κλίμα σύγχυσης και κακοφωνιών να αποτελεί «τροχοπέδη» στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης.
Αξιωματούχοι σε Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες αναζητούν μια λύση που να μειώνει το ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να πυροδοτεί πιστωτικό γεγονός. Για να αποφευχθεί ένα credit-event, οποιαδήποτε απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να γίνει με τη συνεργασία των ιδιωτών επενδυτών, που φαίνονται προετοιμασμένοι να χάσουν μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών τους σε ελληνικό χρέος, θεωρώντας ότι ένα γενναίο «κούρεμα» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικότερου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για απομειώσεις έως και 60% της αξίας των ελληνικών ομολόγων.
Διαβουλεύσεις
Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση προαναγγέλλει και επισήμως μεγαλύτερο «κούρεμα» για τα ελληνικά ομόλογα, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή στάσης στο θέμα αυτό, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει «πιστωτικό γεγονός» που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
Φρανσουά Μπαρουάν, Γάλλος υπουργός Οικονομικών: «Αν το ``κούρεμα`` ήταν μεγαλύτερο του 50%, κανένας δεν θα επένδυε στο μέλλον στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη».
Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να συμφωνήσουν σε μια μεγαλύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το 21% που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.
Όπως δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1 «βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις, δεν είμαι σε θέση να δώσω συγκεκριμένα ποσοστό, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι η απομείωση θα είναι μεγαλύτερη από το 21%».
Ωστόσο, χαρακτήρισε ως «αποκύημα φαντασίας» τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50%, διότι όπως είπε, κανένας δεν θα επένδυε στο μέλλον στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη ύστερα από μια πολύ μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους. Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε και στην έκθεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας του στην Ελλάδα, η οποία ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι δεν θα έχουν πρόβλημα κάλυψης των απωλειών από ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων.
Βασικό θέμα
Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Εχει επιτευχθεί πρόοδος στην παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πακέτου σταθεροποίησης της Ευρωζώνης».
Ο κ. Μπαρουάν έκανε τις δηλώσεις αυτές την παραμονή της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομικών του Πλανήτη στο Παρίσι, όπου η κρίση δημόσιου χρέους θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής των 20 ηγετών στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες.
Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσαν χθες ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πακέτου σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και συγκεκριμένων προτάσεων που θα παρουσιασθούν στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.
Συμμετοχή των ιδιωτών
Πάντως, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να πετύχουν μια εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στο νέο «κούρεμα», προκειμένου να αποφύγουν μια ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές.
Είναι βέβαιο πως θα πιέσουν -και έχουν τα μέσα να το κάνουν-, αφού πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν κρατικά κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τα νέα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, που θα καθορίσουν στις 23 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και τα οποία θα είναι αυστηρότερα σε σχέση με τις απαιτήσεις της συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ».
Αλλωστε, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε μια περαιτέρω απομείωση του δημόσιου χρέους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιωτών επενδυτών, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα αλλά και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ: «Το βάρος πλέον είναι στις κυβερνήσεις. Η ΕΚΤ από την πλευρά της έκανε ό,τι μπορούσε».
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έριξε το βάρος στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης, τονίζοντας σε συνέντευξή του στους «FT» ότι η ΕΚΤ από την πλευρά της έκανε ό,τι μπορούσε.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τρισέ υπογραμμίζει ότι εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη διοχέτευση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να «θωρακίσουν» το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τάσσεται ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λετονίας.
Τα πρακτορεία
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μελετούν εφάπαξ απομειώσεις έως 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων, μέτρα στήριξης των τραπεζών, καθώς και συνέχιση των εξαγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, ως τους βασικούς άξονες της στρατηγικής καταπολέμησης της κρίσης χρεών, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία από τις Βρυξέλλες.
Ενίσχυση του ΔΝΤ
Σχέδιο ενίσχυσης των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και τη στήριξη της Ελλάδας, προωθείται από αξιωματούχους του G20.
Το σχέδιο τίθεται επί τάπητος στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που άρχισε χθες στο Παρίσι και ολοκληρώνεται σήμερα. Αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά συναντά την αντίθεση των ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος του G20 στο Reuters, υπό καθεστώς ανωνυμίας, μία ουσιαστική ενίσχυση του ΔΝΤ θα απαιτούσε νέα κεφάλαια ύψους 350 δισ. δολαρίων. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η όποια απόφαση για επανακεφαλαιοποίηση του ΔΝΤ δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, που έχουν δεσμευθεί να παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έως τα τέλη του έτους.
’λλες πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες για το θέμα βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, ενώ επεσήμαιναν πως ακόμη και οι χώρες, που είναι θετικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συμφωνούν απαραίτητα στον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι η Ουάσινγκτον δεν ασπάζεται τις προτάσεις για ενίσχυση της «φαρέτρας» του διεθνούς οργανισμού.
Στην αντεπίθεση πέρασε, εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι να απαιτούν πιο τολμηρή δράση από την Ευρωζώνη και την ίδια ώρα να αντιστέκονται στις προσπάθειες για αυστηρότερη ρύθμιση των αγορών.