Ελπίζω να συμφωνήσουμε στην εκταμίευση της 6ης δόσης, λέει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Σήμερα, Παρασκευή, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασισθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ενώ επί τάπητος θα τεθούν τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και τον ρόλο του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF.
Το γερμανικό σχέδιο, εφόσον τελικώς περάσει στο σύνολό του, προβλέπει μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται «κούρεμα» της τάξως του 50%.
Η αναδιάρθρωση θα γίνει πιθανότατα μέσω της αναθεώρησης του PSI, αντί μίας μείωσης στο σύνολο του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.
Οι αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας ίσως είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
«Αναμένουμε ότι ΕΕ και ΔΝΤ και θα καταλήξουν σε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», αναφέρεται σε τμήμα του κειμένου του προσχεδίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press.
Το τμήμα αυτό είναι μέσα σε παρένθεση, κάτι που δείχνει ότι συνεχίζονται ακόμη ο συζητήσεις για τον χρόνο και το περιεχόμενο του πακέτου.
Ακόμα, από το κείμενο προκύπτει ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη.
«Καλωσορίζουμε την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης» του πακέτου βοήθειας, σημειώνεται στο κείμενο, αναφερόμενο στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup (ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι) ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως «θα συμφωνήσουμε, τουλάχιστον ελπίζω ότι θα γίνει με αυτό τον τρόπο, για την έκτη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα, με βάση την έκθεση της τρόικας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς. «Σήμερα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης για Ελλάδα», δήλωσε.
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ακόμα πως το απόγευμα θα συζητηθεί στις λεπτομέρειες του το σχέδιο για τη μόχλευση του EFSF, χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί ως διακήρυξη αρχών στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων (την Κυριακή και την Τετάρτη) και «θα προσπαθήσουμε μέχρι την επόμενη Τετάρτη να έχουμε όσες περισσότερες λεπτομέρειες είναι δυνατόν και αναγκαίο».
Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως θα προτιμούσε να μην γίνουν δύο συναντήσεις (σ.σ. αναφέρεται στις Συνόδους Κορυφής), αλλά να προσπαθήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν την Κυριακή σε μία ολοκληρωμένη λύση.
Η Ευρωζώνη προβάλει μια «καταστροφική» εικόνα του εαυτού της λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στη λήψη αποφάσεων για τη ρύθμιση της κρίσης χρέους και των διαφορών της, δήλωσε. «Ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός» είπε και προσέθεσε ότι «δεν δίνουμε πράγματι το παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί καλά».
Επί τάπητος θα βρεθεί και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος είναι εκτός από ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» και η μείωση των επιτοκίων, σημειώνεται στην έκθεση.
Νωρίτερα, την Παρασκευή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η έκθεση των επιθεωρητών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχει παραδοθεί ακόμα.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σε πολλούς τομείς, δηλώνουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι το χρέος θα πρέπει να μειωθεί προς το 120% του ΑΕΠ, ενώ τονίζουν ότι απαιτείται «μόνιμη εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».
Η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ σημαίνει ότι το «κούρεμα» θα διαμορφωθεί στο 50% περίπου.
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω του PSI, δηλαδή το ύψος του «κουρέματος», θα πρέπει να λυθεί μέχρι την Τετάρτη, ενώ στο Ecofin, το πρωί του Σαββάτου, θα αποφασισθούν τα μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σόιμπλε: «Έχουμε μεγάλες ευθύνες»
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «σοβαρή» την κατάσταση στην Ευρωζώνη και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν «τις ευθύνες» τους απέναντι στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, λαμβάνοντας αποφάσεις.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Έχουμε μεγάλες ευθύνες, το ξέρει ο καθένας. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη, την Ευρωζώνη, αλλά φυσικά και απέναντι στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G-20) στις Κάννες», στις αρχές Νοεμβρίου, επισήμανε.
Ο Γερμανός υπουργός διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της χώρας του και της Γαλλίας. Οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν έχουν μπλοκαριστεί, υπογράμμισε.
Ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους, συνδέεται με την «ανάγκη να υπάρχει η προηγούμενη συμφωνία του (γερμανικού) κοινοβουλίου» για τα μέτρα. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μία διαμάχη με τη Γαλλία», υποστήριξε.
Την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο επίτροπος Όλι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να συμφωνηθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει τη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.
Ο Όλι Ρεν εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους στην εξεύρεση λύσεων.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν τόνισε ότι στόχος είναι να εξευρεθεί ισχυρή και βιώσιμη λύση και επεσήμανε πως βούληση της Γαλλίας είναι να δώσει απαντήσεις που θα σταθεροποιήσουν την Ευρωζώνη. «Επιθυμία μας είναι να οχυρωθούμε από τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης», τόνισε και επισήμανε ότι σκοπός είναι να καταλήξει το Εurogroup σε μια πρόταση που θα είναι αποδεκτή από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
EFSF
Οι συζητήσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF) στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις: μια μερική εγγύηση του χρέους και μια πολύ πιο ισχυρή συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, δήλωσε σήμερα πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
«Αυτές είναι οι δύο πιο πολλά υποσχόμενες εκδοχές», σημείωσε η πηγή αυτή, αποκλείοντας κατηγορηματικά, όπως έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες πολλοί Γερμανοί αξιωματούχοι, την εκδοχή που θα ήθελε η Γαλλία, δηλαδή να δοθεί στο ΕΤΧΣ άδεια να προχωρεί σε τραπεζικού τύπου δραστηριότητα, κάτι που θα επέτρεπε την αναχρηματοδότησή του από την ΕΚΤ.
Οι έντονες συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ως στόχο να ενισχυθεί η «δύναμη κρούσης» του ΕΤΧΣ, το οποίο δημιουργήθηκε πέρυσι, αλλά, μολονότι η πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης συμφωνεί όσον αφορά το στόχο του, δεν συμφωνεί όσον αφορά τα μέσα για την επίτευξή του.
Σήμερα «υπάρχουν δύο κατευθύνσεις πάνω στις οποίες σκεφτόμαστε», εξήγησε η πηγή: «Η μερική εγγύηση των ομολόγων που επανεκδίδονται» από τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία και «ο τρόπος με τον οποίο θα επιτύχουμε να υπάρχουν νέες δυνατότητες συνεργασίας με το ΔΝΤ».
Η πρώτη αφορά την εγγύηση από το ΕΤΧΣ ενός μέρους των τίτλων χρέους που έχουν εκδώσει χώρες που είναι ήδη υπερχρεωμένες, το οποίο εκτιμάται ότι θα προτρέψει τους επενδυτές να τους αγοράσουν και θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές.
Σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το χάσμα μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για τον ρόλο του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), εξετάζεται η πιθανή συγχώνευσή του από τα μέσα του 2012 με τον μόνιμο ευρωμηχανισμό (ESM), ώστε η συνολική δύναμη πυρός να σκαρφαλώσει στα 940 δισ. ευρώ.
Ο EFSF έχει ήδη δαπανήσει ή δεσμεύσει περί τα 160 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς την Ελλάδα που θα διαρκέσουν μέχρι και 30 χρόνια. Αντί να αντικατασταθεί ο EFSF με τον ESM, ο οποίος θα έχει 500 δισ. ευρώ, στα μέσα του 2013, διαφαίνεται μια συναίνεση για τη συγχώνευση των δύο ταμείων από τα μέσα του 2012.
2011-10-21
tanea.gr