Θρίλερ για το ύψος του «κουρέματος»
Θρίλερ με το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ η κατάσταση δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει, παρά την τελευταία στιγμή, δηλαδή στη διάρκεια της επόμενης συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης, την Τετάρτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες.
Επικαλούμενοι την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, αρκετές χώρες (Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία) ταυτίζονται με τη γερμανική θέση για γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 50%. Τουλάχιστον αυτό ζήτησαν στις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά και στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης.
Δυναμική
Φαίνεται ότι η επιμονή των παραπάνω χωρών έχει δημιουργήσει μια δυναμική στο σύνολο της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα εκείνοι που μέχρι τώρα υποστήριζαν ένα πολύ μικρότερο «κούρεμα» να έχουν υποχωρήσει, ρίχνοντας πλέον το βάρος τους στην επίτευξη μιας απόφασης, όπου η συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών θα έχει καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός» και ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνων (CDS). Μια εξέλιξη δηλαδή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντόμινο, παρασύροντας το σύνολο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, κανένας δεν αποκλείει την επιβολή του «κουρέματος», σε περίπτωση που δεν υπάρξει εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν, χθες το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν αφορούν στον επίσημο τομέα, δηλαδή τα δάνεια των εταίρων και το ΔΝΤ προς τη χώρα μας. Αυτό μπορεί να γίνει εν ευθέτω χρόνο, υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, που σημαίνει ότι παραμένει ως έχει ο χρόνος αποπληρωμής, η περίοδος χάριτος και το ύψος του επιτοκίου των δανείων αυτών.
Επιπλέον, φαίνεται πως η εμπλοκή των συνταξιοδοτικών ταμείων στο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους φαίνεται πολύ πιθανή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι εκείνο που πρέπει να δούμε αυτή τη στιγμή είναι ποιο θα είναι το όφελος της χώρας από την αύξηση της συνεισφοράς των ιδιωτών επενδυτών, δηλαδή κατά πόσο μειώνεται το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Εάν το όφελος είναι μεγάλο, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί πως, τότε, το «κούρεμα» των ομολόγων των Ταμείων δεν δημιουργεί πρόβλημα, αφού το ποσό που θα χρειαστεί για την επανακεφαλαιοποίησή τους θα καλυφθεί από το επιπλέον ποσό που θα προκύψει από την αύξηση της συνεισφοράς των ιδιωτών.
Επιπλέον, όπως τόνιζαν, τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι ειδική περίπτωση, δεν μπορούν να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο, τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων τους δεν χρησιμοποιούνται για πληρωμή συντάξεων, αλλά μετέχουν σε ένα κοινό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Διορθωτικές κινήσεις
Η κυβερνητική πηγή ανέφερε, επίσης, ότι, σε σχέση με την απόφαση της 21ης Ιουλίου, απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις για την επίτευξη μιας πιο ισόρροπης κατάστασης, ώστε η συνεισφορά των εταίρων και του ΔΝΤ στη νέα στήριξη να είναι η απολύτως αναγκαία και η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα πιο «γενναία», δεδομένου ότι, όπως τόνιζαν, ο ιδιωτικός τομέας δεν βγήκε χαμένος όλα αυτά τα χρόνια από τα ελληνικά ομόλογα.
Ελάφρυνση των βαρών
Ξεκινήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με στόχο την ελάφρυνση του χρέους του παρελθόντος που βαρύνει τις πλάτες του κάθε Ελληνα πολίτη, δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Οπως είπε, κανένας λαός δεν έχει σηκώσει παρόμοια βάρος σε τόσο σύντομο διάστημα, η προσπάθειά μας αναγνωρίζεται απ` όλους, είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε αυτό το σεβασμό, τόνισε.
Αισιοδοξία για συνολικό πακέτο
Αισιόδοξος για συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους, την Τετάρτη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Οπως είπε, θα συμφωνηθεί ένα «συνολικό πακέτο» που θα αφορά στη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του ΕΤΧΣ, καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.
Πρόσθεσε ότι, στη χθεσινή σύνοδο, σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος» στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ, σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Σχέδιο πέντε σημείων για την κρίση χρέους
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν χθες βράδυ σχετικά με το περίγραμμα του σχεδίου πέντε σημείων της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους, ενώ οι πρόεδροι της Ε.Ε. και της Κομισιόν εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για συνολική συμφωνία.
Το πλαίσιο περιέγραψε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος επισήμανε ότι οι άμεσες προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες που καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων σε πέντε μέτωπα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Αναφορικά με την Ελλάδα, είπε ότι η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης αποτελεί μία από τις πέντε προτεραιότητες, ενώ καλωσόρισε τα τελευταία μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι συζητούνται τα διάφορα σενάρια για τη βελτίωση της βιωσιμότητα του χρέους.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η δέσμευση όλων των χωρών για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα ορισμένες χώρες κλήθηκαν να αποδείξουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης την αποφασιστικότητά τους προς αυτή την κατεύθυνση. Μία από αυτές είναι σύμφωνα με τον κ. Βαν Ρόμπεϊ η Ιταλία.
Η τρίτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ και η μεγαλύτερη ευελιξία του. Οπως ανέφερε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, υπάρχουν δύο σενάρια που εξετάζονται τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με «εποικοδομητικό τρόπο».
Η τέταρτη προτεραιότητα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, για την οποία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη το πρωί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofinενώ η πέμπτη είναι η περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
naftemporiki.gr
2011-10-24