IIF: Yπάρχουν όρια στο επίπεδο του «κουρέματος»

 
Οι μεγάλες τράπεζες, μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), επισήμαναν ότι υπάρχουν «όρια» στο ύψος των απωλειών που μπορούν να αποδεχθούν, στο πλαίσιο μια συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.

Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, «ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα. Πρόσθεσε μάλιστα πως «μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια».

Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε πως οι διαπραγματευτές της ΕΕ και των τραπεζών «είναι σχετικά κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ΕΕ «προτιμά ξεκάθαρα μια εθελοντική προσέγγιση» (σ.σ. δηλαδή την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο περαιτέρω «κούρεμα»).

Πηγή προσκείμενη στις σχετικές διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ΕΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε «κούρεμα» της τάξεως του 60%, αλλά τα πιστωτικά ιδρύματα για την ώρα επιμένουν στην προσφορά τους για «κούρεμα» της τάξεως του 40%. «Πιθανόν η κατάληξη να είναι κάπου στη μέση» πρόσθεσε η διπλωματική πηγή. Διαπραγματευτής μεγάλης γαλλικής τράπεζας δήλωσε από την πλευρά του πως «ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα».

«Κούρεμα» 50% με 60% υπολογίζει η Μέρκελ

Το απόγευμα ο Juergen Trittin, υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων δήλωσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εκτιμά στο 50-60% το ύψος της περικοπής του ελληνικού χρέους. Μετά από ενημέρωση για τη σύνοδο της Κυριακής που είχε ο ίδιος και άλλοι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ερωτηθείς εάν η κ. Μέρκελ προσδιόρισε το ύψος της σχεδιαζόμενης περικοπής του ελληνικού χρέους, απάντησε: «Πάνω από 50 και κάτω από 60%».

ΥΠΟΙΚ: Τηλεφωνική ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς

Εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών με τους Αντώνη Σαμαρά, Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργο Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πορεία στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και σύμβουλοι της κυβέρνησης πραγματοποίησαν επίσης σήμερα τηλεφωνική διάσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο οποίο εκπροσωπούνται οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters δήλωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει μία λύση που θα αφορά όλα τα ομόλογα που λήγουν έως το 2035, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία αυτή πρέπει να παραμείνει εθελοντική καθώς και πως οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να συμπεριλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Πρόσθεσε ακόμη, πως ό,τι και να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές και δεν θα κρατικοποιηθούν.

Δύο επιλογές για την ενίσχυση του EFSF

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF, το σχέδιο προβλέπει δυο επιλογές, ένα μοντέλο ασφάλισης ομολόγων και τη δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού οχήματος (SPIV), σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ειδικό επενδυτικό όχημα θα μπορούσε να επενδύσει σε κρατικά ομόλογα χωρών στην πρωτογενή ή την δευτερογενή αγορά, αναφέρεται στο έγγραφο που περιήλθε τη Δευτέρα στην κατοχή του Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η εφαρμογή της μιας επιλογής δεν αποκλείει την ταυτόχρονη εφαρμογή της άλλης, και δεν απαιτεί αλλαγή στις συνθήκες του EFSF.

Πρόταση Κ. Σκανδαλίδη για έγκριση της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία

Στην Αθήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real πρότεινε ο Πρωθυπουργός να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία εάν υπάρχει ζήτημα απώλειας κυριαρχίας με τη συμφωνία που θα προκύψει στην Ευρώπη. «Μέχρι πού έχουμε την εξουσιοδότηση να παίρνουμε εμείς τέτοιες αποφάσεις;» διερωτήθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας, μάλιστα, πως το θέμα της εθνικής κυριαρχίας είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το ερώτημα εάν η λύση των προβλημάτων μας θα γίνει εντός ή εκτός ευρώ.

ΝΔ

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε πως «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο “κούρεμα”, προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα», επισημαίνοντας «τους μεγάλους κινδύνους από την αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Όπως ανέφερε, απαιτείται, άμεσα να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ μεταξύ των κινδύνων από την αναθεώρηση των αποφάσεων του Ιουλίου, επισήμανε «κινδύνους για τις αντοχές και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διασφάλιση της ρευστότητας, για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που πρέπει να αποτραπούν ... για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών, για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, για όσο διάστημα -και αυτό εκτιμάται, δυστυχώς πλέον, ότι θα είναι πολύ μεγάλο- η χώρα θα μείνει εκτός αγορών, για τον οικονομικό έλεγχο της χώρας και την επιβολή πιο σκληρής και παρατεταμένης λιτότητας σε μια κοινωνία, που, ήδη, έχει φθάσει στα όρια της αντοχής της».

Παράλληλα, επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την κακή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, καθώς επίσης ότι δεν διαπραγματεύεται στο εξωτερικό. Στρέφοντας τα βέλη του και κατά του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου σημείωσε πως πως «για μία ακόμη φορά οι κύριοι Παπανδρέου και Βενιζέλος παρίστανται και παρακολουθούν, αλλά δεν διαπραγματεύονται, δεν παρουσιάζουν κανένα ελληνικό σχέδιο απέναντι σε όσα δρομολογούνται για την Ελλάδα και αυτό είναι το λάθος που εδώ και δύο χρόνια οδηγεί την χώρα από το κακό στο χειρότερο».

ΚΚΕ

«Επανεκκίνηση νέων βάρβαρων μέτρων και μνημονίων, για να καλυφθούν οι ζημιές της πλουτοκρατίας και να επανακάμψει η υψηλή κερδοφορία της», σημαίνει, σύμφωνα με το ΚΚΕ το «κούρεμα» του χρέους.

Οπως επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, το «κούρεμα» θα φέρει νέα δραστική μείωση μισθών, νέα ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία με δραματικές συνέπειες για συντάξεις, παροχές και όρια συνταξιοδότησης.

«Η ΕΕ της κρίσης και των οξυμένων αντιθέσεων είναι σφαγείο εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων», σημείωνεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Η κρίση, το χρέος, η κρατική χρεοκοπία, τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα είναι μονόδρομος για τον καπιταλισμό και τα κόμματα που τον υπηρετούν, όχι για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους».

ΛΑΟΣ
Γ. Καρατζαφέρης: Αποφασίστηκε από την Ευρώπη, η δουλεία

«Η Ελλάδα αντέχει τη φτώχεια και την άντεξε στο παρελθόν, δεν αντέχει όμως τη δουλεία» σημείωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης με αφορμή τις διεργασίες στην ΕΕ εν όψει της συνόδου κορυφής την Τετάρτη και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

«Πριν από μία εβδομάδα, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, είχα πει τη φράση "Ή με την Ευρώπη και δουλεία ή μόνοι μας και φτωχοί". Δεν πίστευα ότι θα γινόταν πραγματικότητα αυτό τόσο σύντομα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και συνέχισε: «Αποφασίστηκε από την Ευρώπη, η δουλεία».

«Νομίζω ότι πρώτον δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας αλλά ούτε και με το φρόνημα των Ελλήνων», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ
Α. Τσίπρας: Η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να σταθεί

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου ολοκληρώνει τον καταστροφικό πολιτικό της κύκλο με την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα σημαίνει μόνιμη λιτότητα, μόνιμη επιτροπεία, μόνιμη άρση της εθνικής κυριαρχίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Υποστήριξε πάντως πως αυτή η συμφωνία «δεν πρόκειται να σταθεί» γιατί «η δημοκρατία στο τέλος θα νικήσει».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο ελληνικός λαός έχει ήδη μιλήσει, έχει στείλει το μήνυμά του τόσο εντός της χώρας όσο και στην Ευρώπη: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει δημοκρατία. Και ο λαός της είναι κυρίαρχος. Και η δημοκρατία στην Ελλάδα, είτε το θέλει η κυβέρνηση, είτε όχι, είτε το θέλουν οι επιτηρητές των Βρυξελλών, είτε όχι, στο τέλος θα νικήσει». Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο ελληνικός λαός θα κερδίσει όλους όσους προσπαθούν να του επιβάλουν δεσμά που θα τον έχουν δέσμιο για τα επόμενα 50 χρόνια».

Δημοκρατική Αριστερά
Φ. Κουβέλης: Υπό προϋποθέσεις ελκυστικό το «κούρεμα»

«Όσο ελκυστική και αν ακούγεται η περικοπή του ελληνικού χρέους, άλλο τόσο είναι εξαιρετικά αρνητική εάν δεν συνοδεύεται από ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις συντάξεις, τις καταθέσεις των Eλλήνων πολιτών στις τράπεζες», παρατηρεί ο Φώτης Κουβέλης εν όψει των τελικών αποφάσεων για το ελληνικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς συμπληρώνει ότι ενδεχόμενο μεγάλο κούρεμα, πρέπει να συνοδεύεται με «ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σε ό,τι έχει σχέση με την αντανάκλασή τους στη λειτουργία της αγοράς, στις καταθέσεις, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Υποστηρίζει ακόμη ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται οδηγούν την Ευρώπη στα όριά της και εκτιμά ότι αν «δεν αντιμετωπίσει ουσιαστικά, στο πλαίσιο μιας ενοποιημένης πολιτικής, τη γενικευμένη κρίση χρέους, θα μετράει τις ιδιότυπες διασπάσεις της και τις φυγόκεντρες τάσεις».

Δημοκρατική Συμμαχία
Ντ. Μπακογιάννη: H πολιτική ηγεσία να πει ολόκληρη την αλήθεια στους Eλληνες

Να πει ολόκληρη την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά το αίτημά της για σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.

«Χθες στην Ευρώπη τα ψέματα τελείωσαν. Και η Ευρώπη, αλλά και οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες, γνωρίζουν ότι εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Αυτό το οποίο χρειάζεται τώρα για να αντιμετωπιστεί η αστάθεια, η αβεβαιότητα και ο φόβος, είναι αποφάσεις οριστικές και βιώσιμες στην Ευρώπη την Τετάρτη και για την Ελλάδα η πολιτική ηγεσία να πει ολόκληρη την αλήθεια στους έλληνες πολίτες και να γίνει μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μέγεθος του προβλήματος, με προοπτική παραγωγής πλούτου για τη χώρα», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

2011-10-24   17:11:16

naftemporiki.gr