Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους
Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, μετά και την άνοδο του κόστους δανεισμού για Γαλλία και Ισπανία σε δημοπρασίες κρατικών ομολόγων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, με πτώση έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,3% στις 957,62 μονάδες, ενώ πλήγμα δέχθηκαν για άλλη μία φορά οι τράπεζες, αλλά και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Στις χρηματαγορές, ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας 10ετών ισπανικών ομολόγων, καθώς η Μαδρίτη κλήθηκε να καταβάλει το υψηλότερο επιτόκιο από το 1997 - ελαφρώς κάτω του 7%.
Συγκεκριμένα, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να αντλήσει 3,6 δισ. ευρώ από την πώληση των 10ετών ομολόγων, εντός των στόχων του για ποσό μεταξύ 3 και 4 δισ. ευρώ.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο σκαρφάλωσε όμως στο 6,957% και είναι το υψηλότερο από το 1997, όταν το μέσο επιτόκιο ανερχόταν στο 7,26%. Το δεύτερο μεγαλύτερο επιτόκιο - 5,986% - που κατέβαλε φέτος η Ισπανία για 10ετή ομόλογα ήταν στις 21 Ιουλίου.
Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορές, όταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου είχε υπερκαλυφθεί κατά 1,8 φορές.
«Το αποτέλεσμα [της δημοπρασίας] ήταν τρομακτικό. Δεν κατάφεραν να αντλήσουν όλο το ποσό που ήθελαν και το ποσοστό κάλυψης ήταν πολύ αδύναμο», σχολίασε αναλυτής της Lloyds στο Λονδίνο.
Οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς η κρίση χρέους φαίνεται να επεκτείνεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη, με την Ιταλία και τη Γαλλία να παραμένουν στο «μάτι του κυκλώνα», παρά τις νέα επιθετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.
Η ΕΚΤ φέρεται να αγόρασε χθες πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τις προηγούμενες παρεμβάσεις της, όμως η «ανάσα», τόσο στις αγορές ομολόγων όσο και μετοχών, είχε μικρή μόνο διάρκεια.
Aπώλειες και στη Wall Street
Η κατάσταση στις χρηματαγορές της Ευρωζώνης δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Wall Street, όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν απώλειες. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα έκλεισε με πτώση 1,13%, ο S&P με απώλειες 1,67% και ο Nasdaq [.IXIC] Σχετικά άρθρα υποχώρησε κατά 1,96%.
Κόντρα Γερμανίας - Γαλλίας για το ρόλο της ΕΚΤ
Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι αξιωματούχοι στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ συζήτησαν τις τελευταίες ημέρες την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παραχωρήσει δάνεια στο ΔΝΤ ώστε αυτό, με τη σειρά του, να μπορεί να δανείζει ακόμα και τις μεγαλύτερες οικονομίες στην ευρωζώνη.
Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει διαμηνύσει προς όσους ζητούν την αποφασιστική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας πως οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να παρέμβει για να δώσει οριστική λύση στην κρίση.
Ενδεικτική των γερμανικών θέσεων είναι δήλωση του επικεφαλής της επιτροπής συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος χαρατκήρισε «θανάσιμο αμάρτημα» τη διεύρυνση της αγοράς κρατικών ομολόγων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Η παγκόσμια ιστορία, όχι μόνο η γερμανική, έχει δείξει ότι η νομισματοποίηση (monetarization) του δημόσιου χρέους αποτελεί ένα από τα πλέον θανάσιμα αμαρτήματα που μπορεί να διαπράξει μια κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Γουόλφγκανγκ Φραντς στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter». «Με αυτόν τον τρόπο [η ΕΚΤ] δεν θα χάσει μόνο την ανεξαρτησία της αλλά, επιπλέον, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή του πληθωρισμού», τόνισε.
Η άποψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση ενός άλλου μέλους της ίδιας επιτροπής, του Πίτερ Βόφινγκερ, ο οποίος δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι ήρθε η ώρα η κεντρική τράπεζα να αναλάβει δράση και να αποτελέσει τον δανειστή έσχατης ανάγκης προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, αντιτίθενται σθεναρά στην ιδέα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από την πλευρά της ΕΚΤ.
Η Γαλλία από την πλευρά της έχει τονίσει πως «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη αλλά έχουμε κάθε εμπιστοσύνη ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα... αυτό έπραξε και το 2008 όταν το απαίτησαν οι συνθήκες».
Αγωνιώδες μήνυμα Θαπατέρο σε Γερμανία - Γαλλία
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο κάλεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιδιώξουν μια «άμεση» λύση για την κλιμακούμενη οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η χώρα του, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται «μια κυβέρνηση που να λαμβάνει αποφάσεις για όλους» και «μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που να είναι πραγματικά τέτοια».
Η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να αντιληφθούν ότι οι εντάσεις στην ευρωζώνη θα πλήξουν όλα τα μέλη της, προειδοποίησε.
Διαβεβαιώσεις από Μέρκελ, Σαρκοζί, Μόντι
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Νικολά Σαρκοζί, η Ανγκελα Μέρκελ και ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους «να επιταχύνουν» την υλοποίηση της εφαρμογής του σχεδίου για τη «διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
Προστίθεται πως ο κ. Μόντι «ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα σχέδια του για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και για την ανόρθωση της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία» και «επιβεβαίωσε ότι είναι απόλυτα αποφασισμένος να δράσει αποφασιστικά για να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών και να υιοθετηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη με σεβασμό στην κοινωνική ισότητα».
Σημειώνεται ακόμη πως οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης «θα αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ευημερία και την ισχύ της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της».
04:20:42
naftemporiki.gr.gr