Σε κρίσιμη καμπή οι συζητήσεις για την ανταλλαγή ομολόγων
Τη διάθεση περισσότερων μετρητών στους κατόχους των ομολόγων που θα αποδεχτούν το PSI εξετάζουν υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία η οποία, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθεί να έχει απόσταση από την ολοκλήρωση.
Παράλληλα, πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασαν την έκπληξή τους για την υπεραισιοδοξία που διατυπώνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόοδος υπάρχει αλλά υπάρχουν και πολλά ανοιχτά θέματα ακόμα.
Η υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων ύψους 206 δισ. ευρώ αποτελεί καίριο ζήτημα για τη χώρα, καθώς χωρίς το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, οι εξελίξεις θα είναι ανεξέλεγκτες και εφιαλτικές.
Αποτελεί, παράλληλα, και καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων, αφού μέχρι την ολοκλήρωσή του, έχει συμφωνηθεί να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία και θα υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε μία λεπτή και κρίσιμη φάση, καθώς έχει υπάρξει συμφωνία σε βασικά θεσμικά σημεία, αλλά απομένει η διαφορά στα επιτόκια και στο ποσό που θα δοθεί υπό τη μορφή μετρητών. Το πιθανότερο είναι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί με ένα συνδυασμό και των δύο, επιτοκίων και μετρητών.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των επιτοκίων, οι τράπεζες έχουν κατέβει κάτω από 6%, ενώ αρχικά ζητούσαν επιτόκιο 8%. Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επιχειρούν να συγκρατήσουν σε επίπεδα κοντά στο 4% το επιτόκιο των νέων ομολόγων, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να είναι πιο αδιάλλακτοι, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μια σύγκλιση θέσεων:
- Είτε με σταθερό επιτόκιο κάτω από το 5% (μέσο επιτόκιο) για όλη τη διάρκεια των ομολόγων.
- Είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο χαμηλής εκκίνησης, από το επίπεδο του 4% το οποίο θα αυξηθεί στα επόμενα χρόνια είτε με ρήτρα ανάπτυξης (αν επανέλθει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς) είτε με κάποιο premium προσδιοριζόμενο από τις συνθήκες των αγορών.
Ταυτόχρονα, οι τράπεζες, μέσω του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ζητούν μεγαλύτερο ποσό μετρητών, πέραν των 30 δισ. ευρώ, που ήδη προβλέπει η συμφωνία. Αυτό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από το επιπλέον ποσό των 30 δισ. ευρώ, που προβλέπει η συμφωνία, για την προαγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά. Σε κάθε περίπτωση και το δεύτερο πακέτο των 30 δισ. ευρώ θα καταλήξει στα ταμεία των θεσμικών επενδυτών, είτε μέσω των προαγορών άλλων ομολόγων πέραν εκείνων που θα ενταχθούν στο PSI, είτε με την αύξηση του bonus για τα ομόλογα που θα ενταχθούν στο PSI.
Πάνω από 50%
Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ που εκφράζουν την ελληνική πλευρά, διαπραγματεύονται τους όρους καταβολής των συγκεκριμένων μετρητών, ζητώντας ανταλλάγματα στα επιτόκια, και το ύψος του hair cut. Το ποσοστό του "κουρέματος" έχει προσδιοριστεί στο 50% για ομόλογα ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ. Αν κριθεί ότι ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ δεν επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό, Ε.Ε. και ΔΝΤ θα προτείνουν μεγαλύτερο ποσοστό απομείωσης της αξίας του χρέους.
Δέλεαρ για τους θεσμικούς
Δέλεαρ για τους θεσμικούς να συμμετάσχουν στο PSI είναι και η αποδοχή του αιτήματός τους όπως τα νέα ομόλογα, που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα, να έχουν την ίδια εξασφάλιση με τα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης, την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Έχει "κλειδώσει", άλλωστε, η συμφωνία για την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο που ζητούσαν οι τράπεζες, ώστε να διασφαλίσουν τους θεσμικούς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο PSI, αλλά και να αποφύγουν ένα νέο "hair cut", αργότερα, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει ούτε τα νέα ομόλογα. Στην περίπτωση που τα νέα ομόλογα υπαχθούν στο βρετανικό δίκαιο, ένα νέο μελλοντικό PSI, θα εθεωρείτο πιστωτικό γεγονός με όλα τα συνεπακόλουθα, οπότε θα ήταν αποτρεπτικό για την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή είναι στο 70%-80% και -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων- δεν προβλέπεται να αυξηθεί.
Αυτό δεν αποθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ελληνική πλευρά, καθώς στην περίπτωση που η συμμετοχή είναι πάνω από ένα ικανοποιητικό ποσοστό, που δεν προσδιορίζουν, αλλά θα ήθελαν να είναι άνω του 70%, θα ενεργοποιηθούν οι "ρήτρες συλλογικής ευθύνης". Δηλαδή οι όροι (επιτόκια, διάρκεια, μετρητά) που θα ισχύσουν για όσους ενταχθούν εθελοντικά στο PSI, θα επεκταθούν και στους υπόλοιπους κατόχους. Αναζητείται μάλιστα φόρμουλα ώστε να διασφαλιστεί πως η επέκταση του hair cut και στους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων, να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, που θα ενεργοποιούσε τα CDS, όπως σε μια τυπική χρεοκοπία.
Στο μεταξύ περισσότερα κίνητρα και χρήση «εργαλείων» που θα διευκολύνουν την επιτυχία του PSI + ζητεί το ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό τονίζει -εμμέσως πλην σαφώς- την θέση του για την έκδοση ευρωομολόγων αλλά και την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Το Vega απειλεί την Ελλάδα με νομικές διαδικασίες
Μία μέρα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι αποχωρεί από την επιτροπή των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), το ισπανικό αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) Vega Asset Management απειλεί να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας, εάν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να επιμένει σε haircut μεγαλύτερο του 50% στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
«Το Vega εκτιμά ότι δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας, μια εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με haircut ίσο ή λιγότερο από 50% δεν θεωρείται πλέον πιθανή έκβαση. Γι΄αυτό, αρχίζει να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κινήσει όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες ώστε να απορρίψει κάθε ανταλλαγή των ομολόγων που θα προβλέπει haircut άνω του 50%», φέρεται να δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Vega Asset Management, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα. Το Vega αρνήθηκε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΟYΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
2011-12-22
naftemporiki.gr