lefkada-news

Εκτός στόχων τα έσοδα και οι δαπάνες

Αυξημένο έλλειμμα πέρα από κάθε πρόβλεψη και παρά την επιβολή πολλαπλών έκτακτων μέτρων παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, σύμφωνα και με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Το ποσό που λείπει από τα κρατικά ταμεία και πρέπει να εισπραχθεί μέσα στο Δεκέμβριο ή να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί μέχρι και το Φεβρουάριο φτάνει στο ποσό των 7,45 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τις έως τώρα επιδόσεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι αδύνατο να εισπραχθεί.

Τα έσοδα υστερούν έναντι του τελευταίου στόχου του υπουργείου Οικονομικών και τρόικας κατά 1.782 εκατ. ευρώ, οι πρωτογενείς δαπάνες ξεφεύγουν κατά 1.655 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 11μηνο είναι αυξημένο κατά 740 εκατ. ευρώ με βάση τον τελευταίο στόχο. Η μείωση θα ήταν αισθητά μεγαλύτερη, εάν δεν υπήρχε αναβολή ή μετάθεση των πληρωμών για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ενδεχόμενο νέων μέτρων

Στο πλαίσιο αυτό είναι ορατό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων μέτρων είτε εισπρακτικών είτε στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών, στα οποία επιμένει η τρόικα, προκειμένου να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες». Η τρόικα επιστρέφει στα μέσα του Ιανουαρίου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και τον έλεγχο της οικονομίας και θα ζητήσει μέτρα ανεξάρτητα από τις πολιτικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέα μέτρα και να επιμείνει στη θέση της, όπως και η τρόικα στη δική της, και θα οδηγηθούμε σε ένα νέο πολιτικό θρίλερ.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, άφησε ανοιχτό το θέμα της επιβολής νέων μέτρων, αλλά δήλωσε ότι δεν θέλει να επωμιστεί ο ίδιος την ευθύνη των μέτρων, αλλά συνολικά ο πρωθυπουργός και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ή η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2011 κλείνει ως προς το σκέλος των εσόδων στο τέλος του Φεβρουαρίου, για να εγγραφούν στο 2011 έσοδα από το τέλος στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, τα τέλη κυκλοφορίας από την παράταση που ενδεχομένως δοθεί, αλλά και άλλες εισπράξεις που κανονικά θα έπρεπε να εισπραχθούν εντός του 2011 και εισπράττονται με δίμηνη καθυστέρηση. Τότε οι εκτιμήσεις θα είναι θα πιο ακριβείς για την υστέρηση των εσόδων. Για τις δαπάνες το έτος κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου, πλην των δαπανών του ΠΔΕ, για τις οποίες υπάρχει παράταση μέχρι τέλος του Απριλίου, για να διενεργηθούν πληρωμές από έργα που εγκρίθηκαν εντός του 2011. Αυτό σημαίνει ότι ο διάλογος για τα μέτρα θα τεθεί σε συγκεκριμένη βάση στις αρχές του Μαρτίου, αλλά θα έχουν σκιαγραφηθεί αρκετά νωρίτερα, τουλάχιστον στο ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί.

Τα νέα μέτρα θα αποφευχθούν μόνο αν εισπραχθούν έσοδα ύψους 7,45 δισ. ευρώ και οι δαπάνες συγκρατηθούν στα 6,79 δισ. ευρώ.

Εξέλιξη υστερήσεων

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 20.490 εκατ. ευρώ από 19.516 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 5%. Ο στόχος είναι η αύξηση κατά 1,2% και η διαφορά οδηγεί σε υπέρβαση κατά 740 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ με βάση τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού για μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 3,9%.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο ανήλθαν σε 43.860 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο νέος στόχος είναι η αύξηση των εσόδων κατά 0,9% και η διαμόρφωσή τους στο τέλος του 2011 σε 51.309 εκατ. ευρώ, στόχος χαμηλότερος κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αρχικό που ήταν στα 55.560 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζουν, δηλαδή, υστέρηση ύψους 1.782 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που τέθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, με το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Με βάση τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού του 2011, σύμφωνα με τον οποίο τα έσοδα θα αυξάνονταν κατά 8,5% φέτος, η υστέρηση ανέρχεται σε 5,22 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου (αύξηση 5,6%) η απόκλιση φτάνει σε 3,91 δισ. ευρώ.

Επίσης, για να επιτευχθεί ο τελευταίος στόχος του προϋπολογισμού εντός του Δεκεμβρίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει ποσό ύψους 7.45 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 2011 λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Πρόκειται, ωστόσο, για παράγοντες που ήταν γνωστοί και κυρίως πρόκειται για συνέπειες της ίδιας της πολιτικής που εφάρμοσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών και συνεπώς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αιφνιδιασμό από τις εξελίξεις ή για απρόβλεπτους παράγοντες, που να δικαιολογούν τις αποκλίσεις.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

2011-12-23

naftemporiki.gr

>