Νέο πακέτο μέτρων μόνιμου χαρακτήρα επιλέγει η κυβέρνηση
Μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές κοινωνικών δαπανών, εφεδρεία και απολύσεις, αλλά στοχευμένα φορολογικά μέτρα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της έλευσης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου, για τον πιο σημαντικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, τα αποτελέσματα του οποίου θα κρίνουν την προώθηση της νέας δανειακής σύμβασης.
Το πακέτο των μέτρων απασχόλησε χθες συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί πριν την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση.
Διόρθωση αποκλίσεων
Τα πρόσθετα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να διορθωθούν οι αποκλίσεις του 2011, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν σε επίπεδο πάνω από 2 δισ. ευρώ και υπάρχει κίνδυνος το έλλειμμα του προϋπολογισμού να υπερβεί το 10% του ΑΕΠ αντί στόχου 9%.
Μια πρώτη εικόνα για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο και στο σύνολο του 2011, θα έχει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ μέχρι την Πέμπτη, ενώ τα οριστικά στοιχεία, για έσοδα και δαπάνες θα υπάρξουν στο τέλος Φεβρουαρίου.
Δεν αναμένονται ωστόσο θεαματικές αλλαγές και η απόκλιση από το έλλειμμα έχει προεξοφληθεί, γι` αυτό και προετοιμάζονται τα διορθωτικά μέτρα. Για να έχουν όμως αντίκρισμα τα μέτρα και οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, θα πρέπει να έχει προχωρήσει παράλληλα και η ανταλλαγή των ομολόγων, το PSI, αφού χωρίς την ελάφρυνση του χρέους και των τόκων εξυπηρέτησής του, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμη.
Η νέα δανειακή σύμβαση, είναι ύψους 130 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, ενώ παράλληλα προβλέπεται «κούρεμα» του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. Το ποσό των 80 δισ. ευρώ, αναμένεται να εισρεύσει στη χώρα μέχρι και τον Μάρτιο εφόσον δεν υπάρξει πρόβλημα με την εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής, για τη διασφάλιση της ενότητας της Ευρωζώνης, το οποίο θα προσαυξηθεί με 9 δις. ευρώ, που είναι οι δύο δόσεις από την αρχική δανειακή σύμβαση.
Το υπουργείο Οικονομικών επιλέγει ένα πακέτο μέτρων, που θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, δεδομένου ότι τα έκτακτα, δεν ...ενθουσιάζουν την τρόικα και θα δώσει το βάρος στη μείωση των μισθολογικών, κοινωνικών, συνταξιοδοτικών και επενδυτικών δαπανών.
Περικοπές
Αναλυτικότερα τα μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι:
Οι περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν περίπου 280.000 υπαλλήλους. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι, -υπό την πίεση της τρόικας- η κατάργησή τους και η μείωση των τελικών αμοιβών, κατά τα πρότυπα των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου και στις ΔΕΚΟ.
Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν περίπου 280.000 υπαλλήλους μεταξύ άλλων δικαστικές, μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροδικαστές, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αρχιερείς, μουσικοί κλ.π.
Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις κατηγορίες αυτές θα υπάρξει μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση, σε σύγκριση με το ενιαίο μισθολόγιο, αφού αν οι προθέσεις ήταν διαφορετικές, οι ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, θα ήταν «οριζόντιες» για όλους τους απασχολούμενους στο δημόσιο τομέα.
Στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ οι αποδοχές περικόπηκαν κατά 35% σε σύγκριση με το ύψος τους την 31η Δεκεμβρίου 2009, αλλά στα ειδικά μισθολόγια οι μειώσεις θα είναι μικρότερες. Στο πλαίσιο αυτό βέβαιη θεωρείται η κατάργηση του επιδόματος γάμου και θα χορηγείται οικογενειακή παροχή μόνο σε όσους έχουν παιδιά, όπως προβλέπεται στο νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα και του επιδόματος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Επίσης θα καταργηθούν τα επιδόματα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων και βιβλιοθήκης, που λαμβάνουν οι δικαστικοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ, το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, που χορηγείται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμενων και στα Σώματα Ασφαλείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν, αλλά θα περικοπεί το ύψος τους, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, τα επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το ερευνητικό επίδομα για τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι από το νέο μισθολόγιο εξαιρέθηκαν, κατά την αρχική φάση εφαρμογής του, οι ακόλουθες κατηγορίες υπαλλήλων.
* Οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου των Τακτικών και Διοικητικών Δικαστηρίων.
* Το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Ιατροδικαστών.
* Οι καθηγητές Πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης, τα μέλη Ε.Π. - Τ.Ε.Ι., των ερευνητών και ειδικών λειτουργικών επιστημόνων, των καθηγητών Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών, του επιστημονικού ερευνητικού προσωπικού Κ.Ε.Π.Ε., των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, του προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, των Ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των Διπλωματικών Υπαλλήλων.
* Οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.
* Οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Λυρικής Σκηνής.
* Τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος
* Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
* Οι υπάλληλοι του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
* Η περικοπή κοινωνικών παροχών, οι οποίες κοστίζουν σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. ευρώ. Προβλέπεται η μείωση του κόστους κατά 3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, ενώ η περικοπή για του δικαιούχους ΟΕΚ ΟΕΕ αλλά και του ΟΑΕΔ θα φτάσει τα 660 εκατ. ευρώ. Σε 850 εκ. ευρώ θα ανέλθει το δημοσιονομικό όφελος από τη διασταύρωση που θα γίνει στις συντάξεις, ενώ 1,2 δισ. ευρώ, θα εξοικονομηθεί από τις μειώσεις των κοινωνικών βοηθημάτων.
* Η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες περίθαλψης μέχρι και το 2015. Επίσης στον τομέα του φαρμάκου ζητείται επέκταση του θεσμού των αντιγράφων και διατίμησης των φαρμάκων, ενώ το ΕΣΥ θα καταθέτει εξάμηνη έκθεση με τις φαρμακευτικές δαπάνες μαζί με το κόστος και το είδος των εξετάσεων σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας.
* Η λήψη πρόσθετων μέτρων στις ΔΕΚΟ για το μηδενισμό των ελλειμμάτων τους, ώστε να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015. Το 2011 και 2012 το έλλειμμα των ΔΕΚΟ υπολογίζεται σε 450-500 εκατ. ευρώ.
Μειώσεις στις συντάξεις και νέα εφεδρεία
Νέες μειώσεις στις συντάξεις, για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αρχικά θα επανεξεταστεί το σύνολο των χορηγούμενων συντάξεων, αναπηρικών, πρόωρων με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις παράνομης καταβολής τους. Θα ακολουθήσει όμως και δεύτερη φάση, πιο επώδυνη, που προβλέπει την επανεξέταση όλων των συντάξεων, και στα ελλειμματικά ταμεία θα μειωθούν.
Παράλληλα θα προωθηθούν μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς όσα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα κρίνονται αναποτελεσματικά. Επανεξετάζονται και μειώνονται οι παροχές των ταμείων, με στόχο, εντός του 2012, να εξισωθούν οι παροχές όλων των ταμείων.
Η προώθηση δεύτερου κύματος εφεδρείας στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, εντός του 2012, μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας για την έξοδο σε εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων εντός του 2011. Σε εφεδρεία θα οδηγούνται πλέον και οι υπάλληλοι των οργανισμών και δημοσίων φορέων που κλείνουν ή συγχωνεύονται.
Προειδοποίηση
Η τρόικα έχει προειδοποιήσει ότι ισχύει η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015 και θα επιτευχθεί είτε με εφεδρεία είτε με συνταξιοδοτήσεις είτε και με απολύσεις. Ακόμα η εφεδρεία θα επεκταθεί σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που συγχωνεύονται.
Η δεσμευτική εφαρμογή του κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε 10 απολύσεις στο δημόσιο τομέα και η καθιέρωση μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στα Σώματα Ασφαλείας. Μάλιστα, στην αναλογία των προσλήψεων αποχωρήσεων, θα συνυπολογίζονται και όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Φορολογικές παρεμβάσεις
Εφόσον δεν κριθούν ικανοποιητικά τα μέτρα που έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο, θα αναζητηθούν και φορολογικές παρεμβάσεις, για την τόνωση των εσόδων, αλλά εκτιμάται ότι θα προκληθούν σημαντικές αντιδράσεις μέσα και έξω από την κυβέρνηση. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει μέχρι τώρα:
- Η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την αύξησή τους στα επίπεδα που ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα (13% και 23%).
- Η αύξηση του ειδικού τέλους επιτηδεύματος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
naftemporiki.gr
2012-01-03