lefkada-news

ΕΕ: Στο ποσό που συμφωνήθηκε η νέα δανειακή σύμβαση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει ξεκάθαρη εντολή να διαπραγματευτεί με τις ελληνικές αρχές για τη νέα δανειακή σύμβαση με τα ποσά που συμφωνήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί.

Οι δηλώσεις του κ. Μπαγί έγιναν με αφορμή δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα ποσά, που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας.

Όσον αφορά στο PSI, o εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών τραπεζών προχωρούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas Μποντουάν Προτ δήλωσε σήμερα ότι οι ιδιώτες επενδυτές βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευρωπαϊκές αρχές και τους αντιπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ .

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πολύ κοντά σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Προτ στο ραδιοφωνικό σταθμό BFM, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό, εντός των επόμενων ημερών, οι συνομιλίες να ευδοκιμήσουν».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BNP Paribas, ένα θετικό και γρήγορο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις θα αποτελέσει «έναν από τους παράγοντες που (θα μπορούσαν), στο ξεκίνημα αυτού του έτους, του 2012, να αποκαταστήσει τις προσδοκίες στην ευρωζώνη».

Ακύρωση του PSI προτείνει ο Αθ. Ορφανίδης

Αίσθηση προκαλεί πάντως η παρέμβαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος σε σημερινό του άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times» προτείνει την ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, «η ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης εντοπίζει λάθη στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις συνόδους κορυφής του Οκτωβρίου 2010, του Ιουλίου 2011 και του Οκτωβρίου 2011 και υποστηρίζει την αναθεώρηση της απόφασης για το PSI, «η οποία έχει συμβάλει στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ».

«Η ακύρωση της απόφασης για την Ελλάδα θα ανέβαζε το κόστος χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των άλλων κρατών της ζώνης του ευρώ», εξηγεί. Επισημαίνει ακόμη ότι η αντιστροφή της απόφασης για το ελληνικό PSI θα ωφελήσει τη ζώνη τού ευρώ στο σύνολό της, ενώ, όπως αναφέρει, «ένα 30ετές δάνειο στην Ελλάδα με χαμηλό επιτόκιο θα μπορούσε να συνοδεύσει την ακύρωση της απόφασης για το ελληνικό PSI, ώστε το κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα να παραμείνει τόσο χαμηλά όσο προβλέπεται σήμερα».

2012-01-06

naftemporiki.gr

>