lefkada-news

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η συμφωνία για το PSI

Επιταχύνεται η συμφωνία για τo PSI και μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα υπάρχουν ανακοινώσεις για τους όρους ανταλλαγής, ενώ οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο, θα κληθούν επισήμως να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Η συμφωνία έχει κλείσει στα σημεία που αφορούν στο δίκαιο των ομολόγων που θα είναι το Αγγλικό, στο επιτόκιο που θα είναι κάτω από το 5%, ενώ οι τράπεζες, -διά των εκπροσώπων τους- αποδέχονται όπως το τελικό κόστος στα χαρτοφυλάκιά τους (από haircut και επιτόκια), ότι θα είναι μεγαλύτερο του 50% και θα προσεγγίζει το 60%.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του IIF, το ονομαστικό «κούρεμα» των ομολόγων θα είναι 50%, όπως προβλέπει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, διαψεύδοντας σενάρια για μεγαλύτερο ποσοστό. Ωστόσο το τελικό κόστος για τις τράπεζες θα είναι υψηλότερο, λόγω και της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ των παλαιών και των νέων τίτλων, που θα λάβουν.

Ένα ακόμα στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της επίσπευσης των διαπραγματεύσεων είναι το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των τραπεζών, συμμετέχουν μόνο ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και το ανώτερο στέλεχος της BNP, Paribas Ζαν Λεμιέρ και όχι ολόκληρη η πολυμελής επιτροπή που είχε συσταθεί.

Εκτιμάται ότι είναι πιθανό μέχρι και την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και να ακολουθήσει μετά η διαδικασία κοινοποίησής της σε όλες τις τράπεζες και τους θεσμικούς επενδυτές ανά την υφήλιο, που έχουν ελληνικά ομόλογα.

Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει επιστολή -όπως έπραξε και τον Αύγουστο για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου η οποία τελικά ναυάγησε- προς τους υπουργούς Οικονομικών όλων των χωρών, με την οποία θα τους ζητεί να ενημερώσουν τους θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, για τους όρους της ανταλλαγής. Στους κατόχους ομολόγων, θα δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία, εντός της οποίας θα κληθούν να απαντήσουν αν αποδέχονται τους όρους και να προβούν στην ανταλλαγή των τίτλων.

Ενδεχομένως όμως, οι ομολογιούχοι, να μην έχουν περιθώριο επιλογής, παρά μόνο την αποδοχή της ρύθμισης, καθώς το πιθανότερο είναι να υπάρχει στην επιστολή και η «προειδοποίηση» ότι στην περίπτωση που η διαδικασία ανταλλαγής γίνει αποδεκτή από ένα σημαντικό ποσοστό των πιστωτών, (πιθανότατα το 70%, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία επί του ποσοστού), αυτομάτως θα επεκταθεί και στους τίτλους που κατέχουν οι υπόλοιποι ομολογιούχοι.

Τραπεζίτες, Κομισιόν και ΔΝΤ εξετάζουν τις παραμέτρους της απόφασης αυτής, προκειμένου να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και πυροδοτήσει τα CDS, εξέλιξη που θα ήθελε να αποφύγει η Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στους μικροεπενδυτές, από το υποχρεωτικό "κούρεμα", σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα εξαιρεθούν σίγουρα όσοι απέκτησαν τα ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

Επικοινωνιακή υποστήριξη

Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί αν η συμφωνία θα πυροδοτήσει τα CDS. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ανατεθεί σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Γαλλίας, η παρουσίαση της συμφωνίας για το PSI, όπως και η επικοινωνιακή της υποστήριξη στην Ελλάδα και (κυρίως) στο εξωτερικό.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

>