lefkada-news

Η Standard & Poor`s επιτίθεται στην Ευρώπη

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor`s αποφάσισε να υποβαθμίσει σήμερα το αξιόχρεο της Γαλλίας ενώ αντίθετα θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και το Λουξεμβούργου, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Πηγές της ευρωζώνης", που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς στις 22.11 ώρα Ελλάδας, αναφέρουν ότι ο οίκος Standard&Poor`s πρόκειται γύρω στις 23.00 ώρα Ελλάδας -με το κλείσιμο του χρηματιστηρίου μετοχών στη Ν.Υόρκη- να υποβαθμίσει, οπωσδήποτε, το αξιόχρεο έξι μελών της ευρωζώνης:

Της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (των τριών τελευταίων, μάλιστα, κατά δύο βαθμίδες).

Οι πηγές προσθέτουν ότι, ο οίκος θα μετατρέψει σε αρνητική, από σταθερή, την προοπτική για τις οικονομίες της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, που το αξιόχρεό τους θα συνεχίσει να αξιολογεί με ένα τριπλό Α.

"Η Γαλλία χάνει το τριπλό Α", δήλωσε η πηγή αυτή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες πρόκειται να υποβαθμιστούν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προεδρεύει ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
Συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν και η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, την ώρα που κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο οίκος Standard&Poor`s πρόκειται να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας, αφαιρώντας της το τριπλό Α.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού πέρασε στο "κόκκινο" υποχωρώντας κατά -0,13% μετά τις πληροφορίες για την υποβάθμιση.

Στις 16:22 ο δείκτης CAC40 είχε πέσει στις 3.195,81 μονάδες μολονότι είχε ξεκινήσει τη συνεδρίαση με σημαντική άνοδο. Οι τραπεζικές μετοχές πάντως κινούνται ανοδικά, με την BNP Paribas να κερδίζει +3,71% και τη Societe Generale +0,15%.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε στις 1.009,09 μονάδες (-1%) ενώ είχε ανοίξει με άνοδο φτάνοντας στις 1.026,81 μονάδες. Ο τραπεζικός πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, που επίσης είχε ανοίξει με άνοδο, χάνει -0,7%

Στη Νέα Υόρκη η Γουόλ Στριτ άνοιξε με πτώση, κυρίως λόγω των κακών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της JPMorgan που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά -0,36% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά -0,66%.

Την ίδια ώρα που τα χρηματιστήρια έπεφταν, τα επιτόκια των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών ομολόγων αυξάνονταν σημαντικά, ένδειξη της δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην οικονομία των χωρών αυτών.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor`s αποφάσισε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Αυστρίας, της δεύτερης χώρας της ευρωζώνης μετά τη Γαλλία που θα χάσει έτσι το "τριπλό Α" που είχε μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

Το πρακτορείο Ansa μετέδωσε  πριν λίγο από τη Ρώμη ότι η Standard&Poor`s υποβάθμισε δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας, που πλέον βαθμολογεί με ΒΒΒ+

"Η Αυστρία και η Γαλλία είναι οι δύο χώρες που χάνουν το τριπλό Α", ανέφερε η πηγή αυτή. Οι άλλες τέσσερις χώρες της ζώνης του ευρώ που αξιολογούνται με τριπλό Α --Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο-- θα διατηρήσουν τη βαθμίδα αυτή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε απόψε ότι δεν θα πρέπει να "υπερεκτιμούνται" οι κρίσεις των οίκων αξιολόγησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι επίκειται η υποβάθμιση του αξιόχρεου πολλών χωρών της ευρωζώνης.

"Είχαν ήδη γίνει νύξεις αυτού του είδους από τους οίκους αξιολόγησης. Καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες ότι, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης", είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν στο περιθώριο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης για τις τοπικές εκλογές στο Χένστετ-Ούλτσμπουργκ.

"Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας", πρόσθεσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα, στο περιθώριο ενός συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κίελο, απάντησε ότι "δεν μπορεί να σχολιάσει, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη".

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor`s αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Γαλλίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, όχι όμως και της Γερμανίας.

2012-01-13

epikaira.gr

>