lefkada-news

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα έως τον Μάρτιο

Στις αποφάσεις που πρέπει να μεσολαβήσουν έως τα τέλη Μαρτίου στέκεται στις δημόσιες, αλλά και τις ιδιωτικές του, τοποθετήσεις του ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Βενιζέλος από τις παράλληλες διαπραγματεύσεις για PSI, το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση εξαρτώνται το αν η Ελλάδα θα λάβει το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, συν 40 δισ. ευρώ περίπου που είναι το υπόλοιπο του παλαιού δανείου, το αν η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δισ. ευρώ (47% του ΑΕΠ) δημόσιο χρέος, το αν ο Προϋπολογισμός του 2012 θα ελαφρυνθεί από το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κατά περίπου 4 δισ. ευρώ (2% του σημερινού ΑΕΠ) και το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη Ευρωζώνη και θα αποφύγει οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη εξέλιξη.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, έχει ως εξής:

- Στις 18 Ιανουαρίου επανέρχονται οι συνομιλητές του IIF για το «κούρεμα».

- Έως 23 Ιανουαρίου (Eurogroup) πρέπει να έχει συμφωνηθεί το γενικό σχήμα του PSI.

- Στις 29 Ιανουαρίου (Σύνοδος Κορυφής) πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος, προκειμένου να υπογράφει  ένα προσωρινό μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

- Από 6 έως 10 Φεβρουαρίου πρέπει να ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI.

- Τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να έχει επιτευχθεί ικανοποιητική ανταπόκριση των πιστωτών, ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

- Στις αρχές Μαρτίου πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και τα κράτη–μέλη που έχουν συνταγματικό πρόβλημα (πχ. Φινλανδία).

- Μέχρι τις 14 Μαρτίου πρέπει να έχουν εκταμιευτεί περίπου 89 δισ. ευρώ.

- Τέλη Μαρτίου η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

>