lefkada-news

IIF: Κοντά σε συμφωνία για το PSI

Η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IIF καλώντας όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.

«Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα [στην απομείωση του χρέους - Private Sector Involvement, PSI] αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους», ανέφερε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), που εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, σε ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του εκπροσώπου του κ. Τσαρλς Νταλάρα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα, που διήρκεσε από τις 20:00 χθες έως και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Το IIF αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην «οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία», όπως μετέδωσε πριν απο λίγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Oι συνομιλίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τσαρλς Νταλάρα, θα συνεχιστούν σήμερα, όπως πληροφόρησε ο κ. Βενιζέλος τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι κλιμακούμενο από 3,25% μέχρι και 4,75%, ανάλογα με το χρόνο λήξης των υφιστάμενων τίτλων και τη διάρκεια των νέων ομολόγων.

Το μέσο επιτόκιο εκτιμάται στο 4%, έναντι 4,84% που είναι το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων τίτλων. Τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο ως πρόσθετη διασφάλιση των θεσμικών, για αποφυγή νέου «haircut», ενώ το τελικό ύψος της ζημιάς στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, από το «κούρεμα» και τα νέα επιτόκια θα κυμανθεί μεταξύ του 60% και 70%, ανάλογα με τους τίτλους που κατέχουν. Προβλέπεται και ρήτρα αναπροσαρμογής του επιτοκίου, σε συνάρτηση με την εξέλιξη του ΑΕΠ και συγκεκριμένα από την περίοδο που η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ανάπτυξη.

Το haircut

Με βάση τη συμφωνία, από την ονομαστική αξία των υφιστάμενων ομολόγων, ύψους 206,6 δισ. ευρώ, διαγράφεται το 50%. Η νέα ονομαστική αξία που προκύπτει είναι 103,3 δισ. ευρώ και έναντι αυτής, οι κάτοχοι των ομολόγων θα λάβουν:

* Το 70% της νέας αξίας σε ομόλογα, διάρκειας άνω των 10 ετών, ήτοι αξίας 72,31 δισ. ευρώ.

* Το 30% ή 30,1 δισ. ευρώ, σε μετρητά.

Κομβικό σημείο αποτελεί το ομόλογο που λήγει στις 20 Μαρτίου, το οποίο είναι τριετούς διάρκειας και η ονομαστική του αξία είναι 14,4 δισ. ευρώ. Όλα τα διαδικαστικά για το PSI θα πρέπει είναι έτοιμα μέχρι τα μέσα Μαρτίου ώστε να συμπεριλάβει και συγκεκριμένο ομόλογο, διαφορετικά θα είναι δύσκολη η αποπληρωμή του, αφού το Δημόσιο δεν διαθέτει τα κεφάλαια.

Εφόσον ενταχθεί στο PSI το συγκεκριμένο ομόλογο, διαγράφεται το 50% της ονομαστικής του αξίας και η νέα του αξία διαμορφώνεται σε 7,2 δισ. ευρώ. Έναντι της νέας αξίας στους ομολογιούχους θα δοθούν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας 5,04 δισ. ευρώ (το 70% της νέας ονομαστικής αξίας ή το 35% της αρχικής), διάρκειας άνω των 10 ευρώ, με επιτόκιο κλιμακούμενο και μετρητά ύψους 2,16 δισ. ευρώ.

Η ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί σε όλα τα ομόλογα που θα ενταχθούν στο PSI. Το επόμενο ομόλογο λήγει το Μάιο αξίας 8 δισ. ευρώ, και ακολουθεί τον Αύγουστο ομόλογο αξίας 7,7 δισ. ευρώ.

Από το νέο μειωμένο επιτόκιο, αλλά και το γεγονός ότι πλέον το επιτόκιο, θα εφαρμόζεται στο 35% της αρχικής αξίας των υφιστάμενων ομολόγων, προκύπτει μείωση των τόκων που θα υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ και θα προσεγγίσει τα 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο το τελικό, καθαρό όφελος για τον προϋπολογισμό θα μειωθεί, από το επιτόκιο που θα καταβάλει η Ελλάδα, για το δάνειο της νέας σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, με το κλείσιμο της συμφωνίας θα χρειαστεί να... ξαναγραφεί ο προϋπολογισμός του 2012, και να υπολογιστεί με ακρίβεια η μείωση των τόκων.

Τα ομόλογα της ΕΚΤ

Έντονες αντιδράσεις των ιδιωτών πιστωτών και ιδίως των hedge funds προκαλεί η εξαίρεση (προς τον παρόν) από το haircut των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το ύψος τους ανέρχεται σε 55-60 δισ. ευρώ και προέρχεται εξ ολοκλήρου, από τις παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές των ομολόγων, όταν αυτές κατέρρεαν. Οι τιμές απόκτησης των ομολόγων κινούνται μεταξύ του 40%-70%, ενώ όπως είναι τώρα, το πλαίσιο, η ΕΚΤ στη λήξη των ομολόγων, θα λάβει το 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Οι ιδιώτες πιστωτές προτείνουν να ενταχθούν και οι συγκεκριμένοι τίτλοι στο PSI, τονίζοντας μάλιστα ότι το κόστος για την Κεντρική Τράπεζα θα είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο.

Παράλληλα επισημαίνουν, πως δεν θα αποφευχθεί η ένταξη των συγκεκριμένων ομολόγων στο PSI, σε περίπτωση της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης. Δηλαδή, όταν επεκταθούν αναγκαστικά, διά νόμου, οι όροι του PSI σε όλους τους κατόχους των ομολόγων, αν εξαιρεθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ, θα ενισχυθούν τα νομικά επιχειρήματα των ιδιωτών, που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να προσβάλουν στα δικαστήρια το PSI.

Ανεπιβεβαίωτες, πληροφορίες πάντως, χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα ομόλογα της ΕΚΤ «χρυσή εφεδρεία» για την περίπτωση που το PSI δεν προχωρήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες. Δηλαδή αν η συμμετοχή είναι χαμηλή, κάτω από 100 δισ. ευρώ, τότε ίσως το ποσό που απομένει συμπληρωθεί με τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Χρέος και τόκοι

Το όφελος από το PSI, με την υπόθεση της συμμετοχής κατά 100%, θα είναι η μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ και η διαμόρφωσή του στο 120% του ΑΕΠ το έτος 2020, αντί στο 170% που θα είναι μετά 8 χρόνια, χωρίς το PSI. Παράλληλα θα μειωθούν οι πληρωμές τόκων, κατά περίπου 5 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, ανακουφίζοντας τους προϋπολογισμούς των επομένων ετών.

Όμως η μείωση τους χρέους κατά 100 δισ. ευρώ δεν θα είναι «καθαρή», καθώς το Δημόσιο θα αναγκαστεί να δανειστεί από τον EFSF 30 δισ. ευρώ για την καταβολή μετρητών στους ομολογιούχους, και επιπλέον 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέρος των οποίων προσδοκά ότι θα λάβει πίσω εν καιρώ.

Ωστόσο, ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατέχουν κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 26 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων θα μειωθεί σε 13 δισ. ευρώ. Για να καλυφθούν οι απώλειες, η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα αυξηθούν οι επιχορηγήσεις μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά δημιουργούνται βάσιμες ανησυχίες, πως η μείωση της περιουσιακής τους κατάστασης, θα αποτελέσει ένα ακόμα επιχείρημα για τη μείωση των συντάξεων και των παροχών των Ταμείων.

Ο χρόνος υλοποίησης «τρέχει»

Μέχρι την υλοποίηση της ανταλλαγής των ομολόγων, απαιτείται σημαντική προεργασία και συντονισμός αποφάσεων κρατών ευρωζώνης, του ΔΝΤ και η συμφωνία εκατοντάδων θεσμικών επενδυτών τραπεζών ανά την υφήλιο, διαδικασίες που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ώστε να ενταχθεί στο PSI και το ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Αν καθυστερήσει η συμφωνία είτε η χώρα οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία είτε ο μηχανισμός στήριξης θα χορηγήσει τα απαραίτητα κεφάλαια στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τους κατόχους των τίτλων, στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Παράλληλα στις συζητήσεις κυβέρνησης και IIF σημείο αναφοράς αποτέλεσαν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ενεργοποιηθούν. Αν ο στόχος παραμείνει η ένταξη στο PSI του 100% των ομολόγων, δηλαδή τίτλων ονομαστικής αξίας 103 δισ. ευρώ, τότε θα ενεργοποιηθούν, με κίνδυνο να χαρακτηριστεί η κίνηση αυτή «χρεοκοπία».

Τέλος Φεβρουαρίου

Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις και σενάρια για το ποσοστό συμμετοχής πάνω από το οποίο θα ενεργοποιηθούν τα CACs, αλλά είναι κάτι που θα απασχολήσει τα δύο μέρη, στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν θα λήξει η προθεσμία για να απαντήσουν οι θεσμικοί επενδυτές αν αποδέχονται το PSI.

Προβληματισμό, ωστόσο, δημιουργούν οι απειλές για χαρακτηρισμό των CACs ως «χρεοκοπία» αλλά και για την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η Fitch έχει προειδοποιήσει πως αν η Ελλάδα ενεργοποιήσει τις ρήτρες τότε θα πρόκειται για χρεοκοπία.

naftemporiki.gr

>