lefkada-news

Εως το τέλος της εβδομάδας συμφωνία για PSI - νέο πρόγραμμα

Συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας τόσο για το PSI όσο και για τους όρους που θα διέπουν τη νέα δανειακή σύμβαση επιδιώκει η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε τα ξημερώματα από τις Βρυξέλλες ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις βασικές οικονομικές παραμέτρους για το PSI, ενώ αναγνώρισε πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα «δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν».

Ερωτηθείς για τη φύση των δυσκολιών αυτών δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωφέλιμο. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή την περικοπή των δαπανών και τις προσαρμογές για τη μείωση του κόστους εργασίας και τους κόστους παραγωγής.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «επιδίωξή μας είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από τους επίσημους πιστωτές, μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του PSI και με την υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος».

Οι ευρωπαίοι και θεσμικοί εταίροι έχουν δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, προκειμένου να τη βοηθήσουν να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που καταβάλλει, πρόσθεσε. Η προσπάθεια αυτή, συνέχισε, συνεπάγεται θυσίες, ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων.

«Σ` αυτή την κρίσιμη στιγμή με σύνεση και ενότητα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά μας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδήμος και στο σημείο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση θα κάνουν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και επιβεβαίωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής ζητεί από τις πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος.

Διευκρίνισε πάντως ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Σε ερώτηση για τον 13ο και τον 14ο μισθό ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει και κόκκινες γραμμές, αλλά όταν μία διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη οι συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες ενδεχομένως προσαρμόζονται και σταδιακά μέσα από τη συζήτηση η οποία γίνεται, δεν είναι λογικό να αναφερθούν δημόσια».

O Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως δεν έγινε απολύτως καμία συζήτηση για το θέμα της επιτροπείας.

Οι δηλώσεις του κ. Παπαδήμου έγιναν λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους της ΕΕ, της Κομισιόν και του Eurogroup Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γέργκ Ασμουσεν, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδας επιθυμεί η Ε.Ε.

Την ανάγκη να καταλήξει σε συμφωνία η Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδας, τόσο με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όσο και με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Κάλεσε παράλληλα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να κάνουν «όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση» της συμφωνίας με τις τράπεζες «και την υιοθέτηση» του νέου προγράμματος για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις στη χώρα «έως το τέλος της εβδομάδας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να δεσμευθούν «με ξεκάθαρο τρόπο» για την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

2012-01-31

naftemporiki.gr

>