lefkada-news

Όλα τα μέτρα που θα μας βυθίσουν ακόμα περισσότερο στην φτώχεια

- 19 σημεία - φωτιά περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο
- Κόβονται και οι φοροαπαλλαγές
- Παραδείγματα για τις μειώσεις μισθών
- Στις 19.00 το κρίσιμο Eurogroup

Eκτός του θέματος των επικουρικών που μπορεί να συμπαρασύρουν και τις κανονικές συντάξεις σε όλα τα υπόλοιπα φαίνεται πως έχει υπάρξει συμφωνία.

Μέχρι το τέλους έτους το τοπίο σε εργασιακό, συνταξιοδοτικό και δημόσιο θα έχει αλλάξει ριζικά.

Μισθοί και συντάξεις

- 22% περικοπή του βασικού μισθού
- Επιπλέον 10% μείωση του βασικού μισθού για νέους έως 25 ετών
- Πάγωμα του κατώτατου μισθού για τρία χρόνια (έως το 2015)
- Πάγωμα ωριμάνσεων όλων των μισθών μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10%
- Μείωση ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο
- Μείωση εισφορών 2% το 2012 και 3% το 2013.
- Λήξη μετενέργειας των συμβάσεων στους τρεις αντί των έξι μηνών
- Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τα τρία χρόνια.
- Οι σημερινές ισχύουσες συμβάσεις λήγουν το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2013 ανεξαρτήτως άλλης ημερομηνίας

- 15% μείωση των επικουρικών συντάξεων (μένει ανοιχτό ίσως υπαρξει μείωση και στις κύριες συντάξεις)
- Μείωση 15% στις κύριες συντάξεις  ΔΕΗ. - ΟΤΕ - Τραπεζών
- 7% μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ

Το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ των μισθών - Αναλυτικά παραδείγματα για ΟΛΑ τα νέα μέτρα

Οδηγός με όλα τα νέα μέτρα που φέρνουν τα πάνω - κάτω στη ζωή των Ελλήνων. Ο οικονομολόγος Γιάννης Σωπασής εξειδικεύει τα μέτρα για το Newsit.

ΜΕΙΩΣΗ 22% ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
- ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- ενας εργαζόμενος άγαμος μέχρι σήμερα λάμβανε 751,39 ευρώ και με τη μείωση 22% θα παίρνει 586,08 ευρώ μικτά.
- ενας εργαζόμενος άγαμος με 2 τριετίες μέχρι σήμερα λάμβανε 887,99 ευρώ και με τη μείωση του 22% θα παίρνει 692,63 ευρώ μικτά.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΙΩΣΗ 10% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- ένας άγαμος νέος κάτω των 25 ευρώ λάμβανε 751,39 ευρώ και πλέον θα λαμβάνει 510,94 ευρώ μικτά, δηλαδή θα παίρνει 241 ευρώ λιγότερα το μήνα, άρα μιλάμε για μείωση 32%.

ΜΕΙΩΣΗ 22% ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- ενας άνεργος παίρνει σήμερα 461 ευρώ και πλέον θα παίρνει 369 ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να σημειωθεί ότι στο μνημόνιο αναφέρεται οτι το επίδομα ανεργίας δε θα μπορεί να ξεπερνάει τα 313 ευρώ και άρα αν ισχύσει αυτό μιλάμε για μείωση περίπου 33%.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- ενας μαθητής του ΟΑΕΔ παίρνει σήμερα μισθό 530 ευρώ μικτά και με τη μείωση του 22% θα παίρνει 412 ευρώ, δηλαδή 117 ευρώ λιγότερα

ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 10%
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- ενας έγγαμος εργαζόμενος δίχως προϋπηρεσία παίρνει σήμερα 826,54 ευρώ και με τη μείωση του 22% θα παίρνει 644,70 ευρώ για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρονια καθώς η ανεργια που είναι σήμερα περίπου στο 20% δεν προκείται να πέσει στο 10% νωρίτερα.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί και λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Μια εταιρεία που παρουσιάζει παθητικό αυτομάτως της δίνει δικαίωμα ο νόμος να κάνει κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, δηλαδή οι εργαζόμενοι ξαφνικά θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ενας εργαζόμενος έγγαμος με 2 τριετίες που σήμερα παίρνει 963,13 ευρώ θα παίρνει 751,21 ευρώ και άρα θα λαμβάνει περίπου 210 ευρώ μικρότερο μισθό.

ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕ 3 ΜΗΝΕΣ
Στον βαθμό που δε θα υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός 3 μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Σημαίνει πως εδώ θα έχουμε πάρα πολλές παρενέργειες, δηλαδή εάν μέσα στους 3 μήνες δεν υπογραφεί νέα εθνική συλλογικής σύμβαση θα φτάσουμε στους κατώτερους μισθούς. Οι εργοδότες θα καθυστερούν για την υπογραφή της σύμβασης προκειμενουν να φτάσουν οι αμοιβές των εργαζομένων στον κατώτατο μισθό. Θα δούμε ανθρώπους που είναι κοντά στο όριο συνταξιοδότησης να απολύονται σύμφωνα και να λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης σύμφωνα με τον κατώτατο μισθό.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- μια έγγαμη εργαζόμενη με 2 χρόνια προυπηρεσίας που παίρνει σήμερα 890 ευρώ μικτά θα πάει στα 586 ευρώ και άρα θα χάσει 304 ευρώ το μήνα.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ 2% ΓΙΑ ΤΟ 2012
Και επιπλέον μείωση 3% στο 2013.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Το ΙΚΑ θα χάσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και άλλα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2013. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και την πτώση των μισθών οπου και από εκεί θα έχει χασούρα δισεκατομμυρίων εισφορών, το έλλειμα του ΙΚΑ θα φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για το 2012 και το 2013.
"Εχω την αίσθηση πως στήνεται καινούργιο ασφαλιστικό και περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ μετά το καλοκαίρι" τόνισε ο κύριος Σωπασής.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΕΚ ΚΑΙ ΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Αυτό έχει σαν συνέπεια να σταματήσουν να δίνονται δάνεια για αγορά κατοικίας από εργαζόμενους τα οποία ήταν επιδοτούμενα και χαμηλότοκα, όπως σταματάει και θεσμός της διανομής βιβλίων και εδρομών από την Εργατική Εστία.
Ειδικότερα με την κατάργηση του ΟΕΚ θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην οικοδομή αλλά θα μειωθούν και οι εισφορές που εισέπραττε το ΙΚΑ από την οικοδομική δραστηριότητα και τώρα θα πρέπει να βρεθούν πόροι από αλλού για να ισοφαρίσουν αυτό το έλλειμα.

ΜΕΙΩΣΗ 15% ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΗ, ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- Ενας συνταξιούχος της ΔΕΗ που ελάμβανε σύνταξη 1.900 ευρώ με τη μεώση του 15% θα παίρνει σύνταξη 1.615 ευρώ.

ΜΕΙΩΣΗ 7% ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
- Ενας συνταξιούχος ναυτικός που ελάμβανε σύνταξη 900 ευρώ με τη μείωση του 15% θα παίρνει σύνταξη 765 ευρώ και άρα θα χάσει 135 ευρώ το μήνα.

"Με τις σημερινές αποφάσεις των κυβερντώντων φτάνουμε πλεον στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δημιουργείται μια οικονομική εργασιακή Σαχάρα με αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους να έχουμε για πολλά από τα επόμενα χρόνια μισθούς 580 ευρώ με μηδενικές αυξήσεις, δίχως συλλογικές συμβάσεις και θα φτάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας" είπε τέλος ο οικονομολόγος Γιάννης Σωπασής.

 

Δημόσιο – ΔΕΚΟ

- Απόλυση (ή εφεδρεία) για 15.000 δημοσίους υπαλλήλους
- Κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ
- Ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ-ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΟΠΑΠ-ΕΛΠΕ έως τον Ιούνιο του 2012
- Κλείσιμο Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας -Οργανισμού Εργατικής Εστίας
- Κλείσιμο 200 εφοριών σε όλη τη χώρα έως τον Δεκέμβριο του 2012

Δημόσιο: Ως 60.000 απολύσεις – Μειώσεις μισθού σε 280.000


Αυτή τη φορά το “κραχ” στο δημόσιο, εργασιακά, θα είναι οριστικό. Το νέο μνημόνιο ξεκάθαρα παραπέμπει όχι απλά σε 15.000 απολύσεις δια της εφεδρείας, αλλά σε τόσο μεγάλες μειώσεις στις δαπάνες που παραπέμπουν αφενός σε μειώσεις μισθών και αφετέρου σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, πλέον των 150.000 υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν κυρίως μέσω συνταξιοδότησης.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει συρρίκνωση δημόσιων οργανισμών, συγχώνευση άλλων, αλλά και κλείσιμο αρκετών. Αυτό και μόνο οδηγεί σε μείωση των οργανικών θέσεων, αλλά δεν είναι οι μόνες περικοπές. Παράλληλα μειώνονται κατά 200 οι εφορίες της χώρας, ενώ μπαίνουν λουκέτα σε υπηρεσίες και φορείς των ΟΤΑ. Ταυτόχρονα το κράτος θα παραχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες, κάτι που θα σημάνει υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο, άρα υπηρεσίες στις οποίες θα μπει λουκέτο.

Σε όλα τα παραπάνω δεν υπολογίζεται ο αριθμός (μόνο αυτός έχει διαρρεύσει) των 15.000 ατόμων που θα βρεθούν άμεσα σε εφεδρεία, θα λαμβάνουν για ένα χρόνο μόνο το 60% του μισθού τους (περίπου 500 ευρώ) και μετά το πέρας 12 μηνών θα απολυθούν.

Σύμφωνα με στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων από όλα τα παραπάνω προκύπτει ένας αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού περί τις 60.000. Άνθρωποι που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο.

Οι περικοπές γίνονται με βάση το ΑΕΠ, η τρόικα “δουλεύει” με ποσοστά, ζήτησε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 2,5% καθώς (με τις περικοπές που εκείνοι επέβαλαν) έπεσε το ΑΕΠ. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η μείωση που θα επέλθει στους μισθούς 280.000 υπαλλήλων (ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, ιατρών κλπ) δεν αντιστοιχεί παρά στο 0,2%. Έτσι προκύπτουν οι χιλιάδες απολύσεις.

Οι προς απόλυση υπάλληλοι λέγεται πως θα ενταχθούν στο ιδιαίτερο καθεστώς εφεδρεία που περιγράψαμε πιο πάνω (500 ευρώ το μήνα για έναν χρόνο και μετά απόλυση).

Παράλληλα όμως στο νέο μνημόνιο περιγράφεται σαφώς ότι παραμένει ο περιορισμός των προσλήψεων σε σχέση με τις απολύσεις στο ένα προς πέντε που μπορεί να μετατραπεί σε πάγωμα, εάν προκύψει ότι τα έξοδα “ξεφεύγουν”...

 

Φορολογία
Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Κατάργηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά

Δεν είναι μόνο οι μισθοί! Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές - Αλλάζει ο ΦΠΑ - Όλα τα μέτρα

Είναι ένας φορολογικός αρμαγεδδών που θα σαρώσει ότι έχει απομείνει από φοροαπαλλαγές, θα κάνει άπιαστο όνειρο το ακίνητα και θα κάνει δυσβάσταχτο τον ΦΠΑ.

To νέο Μνημόνιο, το κείμενο στο οποίο κλήθηκαν να συμφωνήσουν τα κόμματα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να στηριχθεί στη «σκληρή» συνταγή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι φορολογικές αλλαγές μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων. Σχεδιάζεται:

- Περικοπή ή και πλήρης κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές και χορηγίες χρηματικών ποσών.

- «Ψαλίδισμα» των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.

- Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

Καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Το ΔΝΤ έχει εισηγηθεί την ανάγκη εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%.
Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.

Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, ο συνδυασμός της κατάργησης των μειωμένων αυτών συντελεστών και της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Ακίνητα

Εδώ ενοποιούνται οι φορολογικές επιβαρύνσεις όσων έχουν ακίνητα.
Θα ενσωματωθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ, στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Η αλλαγή αυτή, πάντως, θα ισχύσει από το 2013.

Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων

- Καταργούνται το βασικό αφορολόγητο, το οποίο έχει πέσει ήδη στις 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του με μείωση φόρου, που, όμως, δεν θα μπορεί να υπολογιστεί ως επιστροφή φόρου.

- Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων.

- Περιορισμό στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών.

- Απλούστευση του προσδιορισμού των φορολογητέων κερδών των τραπεζών.

- Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των ομολόγων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

- Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

- Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.).

- Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων

Αλλάζει ο φορολογικός μηχανισμός

- Πρόσληψη 1.000 φορο-ελεγκτών για τη δημιουργία νέου σώματος 2.000 ελεγκτών.
- Αντικατάσταση των διευθυντών που έχουν μικρότερη απόδοση από αυτή των στόχων τους.
- Σύσταση υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων.
- Κλείσιμο διακοσίων εφοριών έως το Δεκέμβριο.
- Πληρωμή φόρων υποχρεωτικά στις τράπεζες.
- Διορισμός επικεφαλής για τα έσοδα.
- Πλήρης ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και εισφορές.

 

Η μετάφραση των 19 μέτρων

- Η μείωση του βασικού μισθού κατά 22% θα γίνει άμεσα. Ειδικότερα για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ο μειωμένος μισθός να είναι μειωμένος κατά 32% συγκριτικά με σήμερα.

- Παγώνουν οι βασικοί μισθοί στα επίπεδα αυτά, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

- Παγώνουν οι ωριμάνσεις, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

- Μειώνεται, από τους έξι στους τρεις μήνες το χρονικό διάστημα από τη λήξη της σύμβασης κατά το οποίο εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της ( μετενέργεια). Μετά από αυτό, αν δεν υπάρξει σύμβαση, θα ισχύει ο βασικός μισθός συν τα επιδόματα αρχαιότητας, επικινδυνότητας, παιδιών και σπουδών.

- Οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα έχουν διάρκεια πάνω από 3 έτη, ενώ υφιστάμενες συμβάσεις που ήδη έχουν διάρκεια 24 μηνών θα λήξουν σε έναν χρόνο από τώρα.

- Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ 2% άμεσα και επιπλέον 3% το 2013.

- Αναθεωρούνται έως το τέλος Ιουνίου τα ειδικά μισθολόγια για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

- Ιδιωτικοποιούνται έως το τέλος του Ιουνίου του 2012 τα προγραμματισμένα πακέτα μετοχών των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και του διεθνούς κέντρου Τύπου. Ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις περιορίζεται πάντως στα 19 δισ. ευρώ από 50 δισ. ευρώ.

- Περιορίζονται οι φοροαπαλλαγές, γίνονται αλλαγές στον ΦΠΑ με πιο κραυγαλέα την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, με στόχο όπως λένε την απλοποίηση του συστήματος επιβολής του φόρου, το κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους.

- Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

2012-02-09

newsit.gr

>