lefkada-news

Κατατέθηκε η δημόσια προσφορά για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

Αναρτήθηκε η δημόσια προσφορά για το PSI στον ειδικό δικτυακό τόπο greekbonds.gr, λίγο μετά τις επτά το βράδυ της Παρασκευής. O Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ύψος της συμμετοχής στην ανταλλαγή, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις επιπτώσεις από μία ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC).

Η διαδικασία θα προχωρήσει όπως περιγράφεται στη δημόσια προσφορά εάν η συμμετοχή κυμανθεί τουλάχιστον στο 90%. Στην περίπτωση που η συμμετοχή βρίσκεται μεταξύ 75% και 90%, η Ελλάδα θα διαβουλευτεί με τους δανειστές του επίσημου τομέα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Εάν το ποσοστό της συμμετοχής δεν φτάσει στο 75%, η διαδικασία δεν θα γίνει.

Η προσφορά προβλέπει πως το 53,5% του αρχικού ποσού θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας (διετούς) λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF.

Ακόμη, στους ιδιώτες πιστωτές που θα συμμετέχουν στη διαδικασία θα δοθούν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Την ημέρα διακανονισμού του PSI το ελληνικό δημόσιο θα παραδώσει στους πιστωτές έντοκα γραμμάτια βραχυπρόθεσμης διάρκειας του EFSF ως αντάλλαγμα για τους μη αποπληρωθέντες τόκους έως και τις 24 Φεβρουαρίου 2012 στα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν.

Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια:

• Το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνεται στο 2% για περίοδο τριών ετών έως τον Φεβρουάριο του 2015

• Θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020

• Στο 3,65% για την περίοδο Φεβρουάριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 και,

• Διαμορφώνεται στο 4,3% για την περίοδο έως τον Φεβρουάριο του 2042.

• Σχετικά με τη «ρήτρα ΑΕΠ» στα νέα ελληνικά ομόλογα, η επιπλέον απόδοση θα φτάνει, από το 2015 και έπειτα, μέχρι το 1% εάν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί πέραν ενός ορίου.

Το μεσοσταθμικό κουπόνι, με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια, θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.

Τέλος, σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας, η ζημιά για τις τράπεζες ανέρχεται στο 75%.

Αισιόδοξο το IIF για τη διαδικασία

Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

«Το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα συμβάλει στην επιστροφή της πολυπόθητης εμπιστοσύνης στις αγορές και της οικονομικής ανάπτυξης».

 2012-02-24

tanea.gr

 

>