`Πύραυλος`` το Χρηματιστήριο Αθηνών - Κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα και ζημιές για τα γερμανικά!
- Ξεκάθαρα σημάδια πως ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των αγορών
- Η Credit Suisse αναβάθμισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο
- Μεγάλη πτώση στα spreads, κάτω από τις 800 μονάδες βάσης
- Το χαβά της η Wall Street Journal που επιμένει πως είναι πιθανότερη η χρεοκοπία της Ελλάδας παρά της Αιγύπτου
Εκρηκτική άνοδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επιτείνονται οι ``ζυμώσεις`` και οι προσδοκίες για συνολική ευρωπαική λύση στο ελληνικό χρέος ενώ ταυτόχρονα είναι και θετικό το κλίμα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Ενδεικτική των προσδοκιών είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοσέ Μπαρόζο : ``Πιστεύω ότι πρέπει να σημειώσουμε αποφασιστική πρόοδο σχετικά με τη συνολική απάντηση που χρειάζεται η Ευρώπη.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να στείλουν την Παρασκευή ένα σαφέστατο μήνυμα στις αγορές, στο πλαίσιο της «συνολικής απάντησης» στην κρίση δημόσιου χρέους``.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.663,60 μονάδες με αύξηση 4,41% και τζίρο στα 240,24 εκατομύρια ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο πρωταγωνιστή με κέρδη άνω του 8%, ενώ καλά είναι και τα νέα στο επιτόκιο δανεισμού μας αφού το spread του δεκαετούς βρίσκεται κάτω από τις 800 μονάδες βάσης, σημειώνοντας δηλαδή χαμηλό ρεκόρ τριών μηνών.
Το ράλυ ανόδου κατά 12,69% του Γενικού Δείκτη τον Ιανουάριο έφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τρίτη θέση παγκοσμίως από πλευράς κερδών για τον Ιανουάριο με πρώτη την Αγορά της Μογγολίας με κέρδη 64% και δεύτερο το Βελιγράδι με κέρδη 14,52%.
Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε ότι αναμένει μεγάλη ώθηση στον όγκο συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών το επόμενο έτος, όταν η απόσυρση του φόρου επί της πώλησης μετοχών αρχίσει να προσελκύει συναλλαγές υψηλής συχνότητας και ότι με βάση τα τεχνικά κριτήρια η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν διατρέχει κίνδυνο υποβάθμισης από την FTSE.
Αυτό όμως που εντυπωσιάζει και δείχνει σαφέστατη αλλάγή του κλίματος είναι πως τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ``πλουσιότερους`` κατά 3,8% τους κατόχους τους μέσα στον Ιανουάριο του 2011, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα τα αντίστοιχα ομόλογα της Γερμανίας και της Γαλλίας σημείωσαν ζημιές.
newsit.gr