lefkada-news

Νέες επιβαρύνσεις από «κούρεμα» και δανειακή σύμβαση

Ακριβά θα κοστίσει σε όλους τους φορολογούμενους το "κούρεμα" και ταυτόχρονα η νέα δανειακή σύμβαση, αφού φέρνουν και νέο "κύμα" μέτρων τον Ιούνιο.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη να σχεδιάζουν τις νέες αυξήσεις στους άμεσους φόρους, τους ΕΦΚ και το ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και του αφορολογήτου ορίου, καθώς και τη νέα "επίθεση" στα ακίνητα.

Μέτρα τα οποία φυσικά θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συντάσσεται αλλά, για ευνόητους λόγους, θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές, ώστε να ψηφιστεί έως τον Ιούνιο, σύμφωνα και με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει έναντι της τρόικας.

Το νέο "πακέτο" φυσικά δεν περιλαμβάνει μόνο τη φορολογική επίθεση, αλλά και ένα νέο πιο σκληρό ασφαλιστικό, αυξήσεις στη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα έως και 60%, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, και νέες περικοπές στο δημόσιο, πριν καλά - καλά υιοθετηθούν τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Ειδικότερα, μετά την περικοπή των επικουρικών που θεσμοθετήθηκε στο μνημόνιο, θα προχωρήσει και η περικοπή του εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου -όπως τονίζεται στο Μνημόνιο- να αντανακλά τις πραγματικές εισφορές των εργαζομένων.

Παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστεί και η καταβολή των κύριων συντάξεων, με στόχο να μη δημιουργηθεί έλλειμμα στα Ταμεία από τη σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3%.

Από τις νέες παρεμβάσεις δεν θα γλιτώσει ούτε η κοινωνική ασφάλιση, αφού μέχρι και τον Ιούνιο η επιτροπή Υγείας η οποία συστάθηκε με το νόμο 3863/2010 θα πρέπει να έχει εκπονήσει μια πρώτη τριμηνιαία έκθεση των δραστηριοτήτων της, με στόχο την αναθεώρηση των καθεστώτων αναπηρίας και τη μείωση των συντάξεων αναπηρίας σε όχι περισσότερο από το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι βάσει των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουμε προχωρήσει και σε νέα περικοπή των κοινωνικών προγραμμάτων. Σε αντικατάσταση των σημερινών επιδομάτων θα υπάρξει έκθεση ελέγχου η οποία θα περιλαμβάνει προτάσεις προς την Κυβέρνηση επί των αντικειμενικών στόχων, το σχεδιασμό και την εφαρμογή μορφών κοινωνικής πολιτικής με στόχο νέα εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Πολύ σύντομα εξάλλου θα αρχίσει και η συνεχής αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που να αντανακλά το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2013 τις τιμές χονδρικής, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές. Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής σήμερα είναι μεγαλύτερες κατά περίπου 60% σε σύγκριση με τις τιμές λιανικής, αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τα μέσα του 2013 τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα πρέπει να αυξηθούν αναλόγως.

Με το επόμενο εξάλλου "κύμα" μέτρων αναμένεται να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, να ακυρωθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να γίνει ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας.

Νέες επιβαρύνσεις από τη φορολογία

Κι ενώ το «μαρτύριο της σταγόνας» θα συνεχίζεται για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη χαριστική βολή θα τους δώσει η φορολογική μεταρρύθμιση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις σκέψεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ μειωθεί περαιτέρω, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης κατάργησή του για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Οι φοροαπαλλαγές θα αποτελέσουν "παρελθόν" για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αφού θα καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.

Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για τα φυσικά πρόσωπα θα "παγώσει" όλα τα νοικοκυριά. Η πραγματική οικονομία όμως θα μείνει για αρκετό διάστημα ακόμη στην "κατάψυξη", εάν υλοποιηθεί η πρόταση για κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 13% του ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες και φυσικά τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Ούτως ή άλλως το καθεστώς του ΦΠΑ αλλάζει, αφού, όπως έχει επισημάνει η "Ν", έχει ήδη αποφασιστεί να μειωθεί ο κανονικός συντελεστής 23% του ΦΠΑ στο 18% ή 19%, να καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% καθώς και ο μειωμένος κατά 30% που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.

Μόνη «ένεση» ανάπτυξης ίσως αποτελέσει η μείωση του συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων στο 15%. Αλλωστε και η αγορά ακινήτων θα παραμείνει στην «εντατική» με την επικείμενη αύξηση 25% - 30% των αντικειμενικών αξιών, την ενοποίηση όλων των φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα, αλλά και την αυτοτελή φορολόγηση με 20% των εισοδημάτων από ενοίκια.

Οι διαδικασίες

Η τελική έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας αναμένεται να δοθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε και λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο ύστερα από την επιτυχημένη έκβαση του PSI, αν και η οριστικοποίηση του προγράμματος εκταμίευσης των 130 δισ. ευρώ θα "κλειδώσει" την Τετάρτη στη συνεδρίαση του Euroworking Group.

’λλωστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ήδη σαφέστατο μήνυμα από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στο νέο "πακέτο" διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, αν και το τελικό ποσό θα το γνωρίζουν λίγες ημέρες αργότερα, εντός της τρέχουσας εβδομάδος, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, ταυτόχρονα με την έγκριση του νέου δανείου προς τη χώρα μας, το Eurogroup θα αποφασίσει επίσης και για την εκταμίευση της δόσης των 5 δισ. ευρώ από τα εναπομείναντα κεφάλαια των 34,4 δισ. ευρώ του πρώτου "πακέτου".

Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα κεφάλαια αναμένονται στη χώρα μας λίγο πριν από τις 20 Μαρτίου, προκειμένου να εξοφληθεί και το ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ που λήγει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Παράλληλα θα κινούνται και οι διαδικασίες όσον αφορά τις ενισχύσεις που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, όμως για να μην μείνει "ακάλυπτο" το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα περίπου 40 δισ. ευρώ.

Η τελευταία "πράξη" στο έργο του PSI+ θα παιχθεί στις 11 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων υπό ξένο δίκαιο, αλλά μέχρι τότε οι ημερομηνίες "κλειδιά" είναι οι εξής:

**Σήμερα 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων.

Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για το μήνα Μάρτιο.

Επίσης, φθάνει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος την Πέμπτη θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου για τη χώρα μας, ενώ θα προετοιμάσει το έδαφος για την άφιξη των 40 εκπροσώπων της Κομισιόν που αναμένεται να εγκατασταθούν σε όλα τα υπουργεία έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

** Τετάρτη 14 Μαρτίου, σε συνεδρίαση του Euroworking Group κλειδώνει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και οριστικοποιείται το πρόγραμμα των εκταμιεύσεων.

** Πέμπτη 15 Μαρτίου, πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα.

** Τρίτη 20 Μαρτίου εκταμιεύονται χρήματα με στόχο την κάλυψη μέρους των ομολόγων που λήγουν, ύψους 14,4 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπολογίζονται σε 4,6 δισ. ευρώ. Επίσης αναμένονται και 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

** Τετάρτη 11 Απριλίου, γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο δίκαιο. Στις αρχές Απριλίου έρχεται και η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη λήξη τη διαδικασίας για τον επίσημο τομέα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν τα φυσικά πρόσωπα που πήραν, αναγκαστικά, μέρος στο "κούρεμα" του χρέους.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορες λύσεις για την εκ των υστέρων αποζημίωση των φυσικών προσώπων, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του πριν από την ολοκλήρωση του PSI, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης.

Τα τέσσερα μέτρα του μνημονίου

Εκτός από τα ανωτέρω, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής, που ξεκινά το πρόσεχες διάστημα, τα μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν για το 2012 περιλαμβάνουν:

**Περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου εντός του έτους, με αλλαγές στο σύστημα των κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου. Η ωρίμανση των αποδοχών θα συνδεθεί περισσότερο με την απόδοση και τη βαθμολογική εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται και η διεύρυνση του χρόνου απονομής των μισθολογικών ωριμάνσεων, από τα 2 στα 3 έτη στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και από τα 3 στα 4 έτη στα υψηλά κλιμάκια.

**Κατάργηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.

**Περικοπές στις αποδοχές των 250.000 λειτουργών του δημοσίου (στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, διπλωματών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών καθηγητών κ.λπ.), που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, κατά μέσο ποσοστό μεγαλύτερο του 10% που προβλέπει το Μνημόνιο.

**Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι επιδομάτων πολυτεκνικών, φοιτητικών, ανεργίας και αναπηρίας θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς θα τεθούν νέα χαμηλότερα όρια δηλωθέντων και τεκμαρτών εισοδημάτων και μόνο όσοι έχουν εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα όρια αυτά θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τις συγκεκριμένες παροχές.

Είναι αξιοσημείωτο βέβαια ότι σε όλα τα ανωτέρω μέτρα δεν περιλαμβάνονται και αυτά που, όπως όλα δείχνουν, θα υποχρεωθεί σύντομα να πάρει η κυβέρνηση για καλύψει τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που καταγράφονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και φυσικά αναμένεται να αυξηθούν λόγω της εντεινόμενης ύφεσης που πλήττει την αγορά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ

ΕΣΕΕ: Τεράστια προβλήματα θα επιφέρει στο ελληνικό εμπόριο το haircut

Η ρευστότητα, θα αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική επιχειρηματικότητα μαζί με την ανεργία

Υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού και ανθρώπινου κοινωνικού συμβολαίου αλληλεγγύης του ελληνικού εμπορίου τάσσεται η ΕΣΕΕ δεσμευόμενη να το υποστηρίξει, να το τηρήσει και να το διεκδικήσει, με κάθε μέσο που διαθέτει. Κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευσή της, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης, παρουσίασε αναλυτικά την εικόνα και τη δύσκολη κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, στο άμεσο μέλλον, ο κλάδος, προβλέποντας, βάσει στοιχείων της ΕΕ, 62.000 λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στο 2012 και απώλειες 180.000 θέσεων εργασίας.

Το ελληνικό εμπόριο, όπως είπε, βρίσκεται, αφενός, απέναντι σε μια πρωτοφανή υποκατανάλωση, αφετέρου, δε, ανάμεσα στις συμπληγάδες τραπεζών και προμηθευτών. "Η ρευστότητα, ανέφερε, θα αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική επιχειρηματικότητα μαζί με την ανεργία. Πρέπει, λοιπόν, σε πρώτη φάση οι τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των 248,5 δισ. που έχουν χορηγήσει, μειώνοντας το επιτόκιο και το ποσό της κάθε δόσης. Εάν μάλιστα θέλουν να περιορίσουν τα δάνεια στο κόκκινο στα 41 δισ. θα πρέπει να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής των δανείων ανάλογα με το χρόνο λήξης των νέων ομολόγων".

Ερμηνεύοντας το τι σημαίνει για την αγορά, ειδικότερα, το "κούρεμα", ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, σημείωσε ότι:

-Η ρευστότητα από ελάχιστη θα γίνει μηδενική, επιδεινώνοντας την κατάσταση στην αγορά και φέρνοντας μέχρι χθες υγιείς επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και κλείσιμο. Εάν η Ελλάδα ήταν μαγαζί, τότε θα είχε μισάνοικτα τα ρολά και άδεια ράφια, ενώ θα είχε χάσει κάθε φερεγγυότητα στην αγορά. Η επιταγή του χρέους των 360 δισ. σφραγίστηκε και επανεκδώσαμε μια νέα ακάλυπτη επιταγή 260 δισ., αφού τα χρήματα πάλι δεν τα έχουμε αλλά μας δόθηκε χρόνος να τα βρούμε. Ενδιάμεσα, βέβαια, είμαστε σε καθεστώς άρθρου 99 και βεβαίως στο διεθνή «Tειρεσία».

-Όλοι οι άνθρωποι της αγοράς είμαστε απογοητευμένοι και εξαιρετικά ανήσυχοι, με μεγαλύτερη αγωνία για το σήμερα και αυξημένο φόβο για το αύριο. Επίσης, για άλλη μια φορά η "αναπτυξιακή" Ελλάδα παρέμεινε μια θεωρητική αναζήτηση. Τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται συνεχώς και με αναδρομική ισχύ εντείνουν την αβεβαιότητα των εξελίξεων, μας οδηγούν σε ένα φορολογικό παραλήρημα και σε μια καταστροφική πορεία.

-Όλα αποφασίζονται αποκλειστικά και μόνο με τον έλεγχο των εταίρων μας, οι οποίοι, αφού κοστολόγησαν τι είναι φθηνότερο και τι ακριβότερο για την Ευρώπη αποφάσισαν να μας κυβερνήσουν οι ίδιοι. Μια πιθανή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας μας θα κόστιζε στην ευρωζώνη περίπου 1 τρισ., ενώ, το "κούρεμα" των 100 δισ. μάλλον τους στοιχίζει πολύ φθηνότερα.

O κ.Κορκίδης εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία χρεοκοπίας της χώρας μας και το σχέδιο πτώχευσης των Ελλήνων φαίνεται πως απαιτεί πρώτα την εκκαθάριση της μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αφού, όπως είπε, μετά το "κούρεμα" οι τράπεζες δεν θα μπορούν να στηρίξουν την αγορά και τις επιχειρήσεις. Το πιθανότερο, πρόσθεσε, είναι να μπούμε σε μια παρατεταμένη περίοδο διακοπής δανειοδότησης των εταιρειών, οδηγώντας τις περισσότερες, μέχρι σήμερα, υγιείς επιχειρήσεις σε περιπέτειες. Και, κατέληξε, λέγοντας ότι το ραντεβού με την πτώχευση πολλών επιχειρήσεων δεν θα αργήσει να έρθει, αφού οι τραπεζικές εγγυήσεις που ζητούν οι οίκοι του εξωτερικού είτε για εισαγωγές είτε για εξαγωγές δεν θα γίνονται αποδεκτές όταν προέρχονται από ελληνικές τράπεζες...

«Δόλια δήμευση περιουσιών»

Συγκεκριμένες λύσεις και άμεσα ζητούν από την κυβέρνηση οι περισσότεροι από 11.000 ιδιώτες αποταμιευτές όσον αφορά στον τρόπο αποζημίωσής τους έπειτα από την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.

Ειδικότερα, σε υπόμνημά τους προς την Προεδρία της Κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου υπογραμμίζει ότι το θέμα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, καθώς «τη στιγμή αυτή καταστρέφονται περισσότερες από 11.000 οικογένειες Ελλήνων αποταμιευτών που εμπιστεύθηκαν τους κόπους μιας ζωής στην "ασφάλεια" του ελληνικού κράτους, από την επιλογή να μετατραπεί η διαδικασία από εθελοντική σε υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, θα μείνει στην ιστορία σαν η κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτα για τους απλούς πολίτες. Σαν την κυβέρνηση που προχώρησε σε δόλια δήμευση των περιουσιών την ιδιωτών».

O Σύλλογος Φυσικών Προσώπων, επισημαίνει στο ίδιο υπόμνημα, ότι ως ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας στο PSI προέτρεψε τα μέλη του να απέχουν, παρά να ψηφίσουν όχι, και να μπλοκάρουν τη διαδικασία.

Παρ` όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση στην προσπάθεια το PSI να έχει τη μέγιστη επιτυχία αναφέρουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου δεν δίστασαν «να ακρωτηριάσουν τα χέρια των ιδιωτών αποταμιευτών. Απέναντι σε αυτούς τους ιδιώτες αλλά και όσους μελλοντικά θα έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο, η κυβέρνηση με τις ενέργειές της έχει χάσει την αξιοπιστία της και καταστρέφει με τις πράξεις της ό,τι αξιοπιστία έχει απομείνει στο ελληνικό κράτος».

Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δώσει λύση για τον τρόπο αποζημίωσης των αποταμιευτών, αφού, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για τις τράπεζες που μετέχουν στο PSI μέσω της επανακεφαλαιοποίησης και των φοροαπαλλαγών.

2012-03-13

naftemporiki.gr

>