Προβληματισμός για την έως τώρα τουριστική κίνηση
Όχι και τόσο καλά είναι τα νέα για τον ελληνικό τουρισμό ενόψει της νέας καλοκαιρινής σαιζόν που ουσιαστικά ξεκινά από τις αρχές Μαίου καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και εποχιακές επιχειρήσεις (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) ξεκινούν την λειτουργία τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μοιάζει δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί για τον τουρισμό στη χώρα μας το 2012.
Συγκεκριμένα οι στόχοι που είχαν ανακοινωθεί, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 16 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και 10 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα για την τρέχουσα χρονιά. Όπως αναφέρει σχετικό κείμενο του site του Star.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1ου διμήνου της χρονιάς για τον τουρισμό που έχει στη διάθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος, η μέχρι τώρα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι απογοητευτική.
Επίσης εκτιμάται ότι η πτώση στις τουριστικές αφίξεις θα συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα για το πρώτο τετράμηνο του έτους ενώ η αιτία για αυτή την εικόνα είναι φυσικά η γενικότερη κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι εικόνες βίας από διάφορα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη χώρα μας που δυστυχώς επηρέασαν σε ένα βαθμό κάποιες αγορές στο εξωτερικό. Επίσης ευθύνες αποδίδονται και στο ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα που είχε προτείνει ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ).
Πάντως είναι νωρίς για σίγουρες εκτιμήσεις και μην ξεχνάμε ότι και τα περασμένα δύο καλοκαίρια η κίνηση σημείωσε αξιοζήλευτη ανάκαμψη ιδίως τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με πολλές νέες αγορές τουριστών όπως οι Ρώσοι που φέτος αναμένεται να είναι πολύ περισσότεροι. Βέβαια από την άλλοι οι τουριστικοί πράκτορες ήδη διαβλέπουν μία μείωση σε παραδοσιακούς τουρίστες που προτιμούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές από χώρες όπως η Γερμανία ή η Βρετανία.
Ωστόσο, σε ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ χαρακτήρισε ως θετικές τις προεκλογικές δηλώσεις των Βενιζέλου και Σαμαρά για χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και για την επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, δήλωσε ότι: «μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που ζει από τον τουρισμό, δεν μπορεί παρά να διατηρεί τον ΦΠΑ στο τουριστικό της προϊόν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των ανταγωνιστών της, δηλαδή της τάξης του 5% - 8%. Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης πέρυσι τον Μάιο, με τη σύμφωνη γνώμη και της Τρόικα, για αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23%, δηλαδή σε επίπεδα παγκόσμιου υψηλού, υπήρξε απόλυτα ακατανόητη και πέραν κάθε οικονομικής λογικής και δυστυχώς είχε ως συνέπεια να καταστρέψει μέσα σε λίγους μήνες χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήργησε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα νέων, ενώ τελικά μείωσε και τα φορολογικά έσοδα του Κράτους.»
2012-05-01
thebest.gr