lefkada-news

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως δήλωσε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones.

Αλλος έλληνας αξιωματούχος δήλωνε την αίσθηση του ότι οι εταίροι στην ευρωζωνη δεν είναι μόνο έτοιμοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρω, αλλά ορισμένοι θέλουν κάτι τέτοιο να συμβεί.

Το πρακτορείο μεταφέρει ακόμα δηλώσεις κορυφαίου έλληνα τραπεζίτη που προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί κρίση ρευστότητας.

Δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων πριν από τη συνεδρίαση

«Η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη» επανέλαβε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη βοηθήσουμε να επιστρέψει στην ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και προεσέθεσε ότι «το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι ζήτημα γενναιοδωρίας. Το πρόβλημα είναι ότι έπρεπε να βρούμε λύσεις από κοινού με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, να συμφωνήσουμε σε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία μέχρι το 2020, που θα καθησυχάσει τις αγορές. Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ ψηλό».

Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος, θα σταματήσει η βοήθεια είπε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Πρόσθεσε επίσης ότι «μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», αλλά μπορεί να αποχωρήσει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη κι εγώ θα στηρίξω όπως μπορώ μια τέτοια προοπτική. Αλλά θα πρέπει να νοικοκυρευτεί, κι αν το αναλύσει κανείς, το πρόβλημα στην Αθήνα δεν είναι αυτή τη στιγμή δημοσιονομικό, ούτε οικονομικό αλλά δημοκρατικό. Εκλογές έγιναν, έχουν δυσκολία μέχρι τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι νέες εκλογές θα προσφέρουν κάτι διαφορετικό», είπε ο Μάικλ Νούαν ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας.

Ο Λικ Φρίντεν, ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου, είπε «η οικονομική βοήθεια συνδέεται με συγκεκριμένους όρους που πρέπει οι Έλληνες να εκπληρώσουν. Εμείς έχουμε συμφωνήσει με την Ελληνική Δημοκρατία, και όχι με κάποιο κόμμα, γι΄αυτό είμαι πεπεισμένος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει πλήρως τα συμπεφωνημένα»

2012-05-15

skai.gr

>