lefkada-news

Παιδικός Διαγωνισμός Παραμυθιού

 Παιδικός Διαγωνισμός Παραμυθιού
«Το Παραμύθι της Γιάλοβας: ένα ταξίδι στον κόλπο του Ναβαρίνου»

«Έχεις διαβάσει το Παραμύθι της Γιάλοβας? Σίγουρα όχι, γιατί δε γράφτηκε ακόμα! Και τα χιλιάδες πουλιά της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα περιμένουν να το γράψεις εσύ!»
 
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Navarino Foundation με την υποστήριξη της BirdLife International, προκηρύσσουν Παιδικό Διαγωνισμό Παραμυθιού με θέμα: «Το Παραμύθι της Γιάλοβας: ένα ταξίδι στον κόλπο του Ναβαρίνου» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
 
Βασικός στόχος του Διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της Προστατευόμενης Περιοχής της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα στην Πύλο της Μεσσηνίας, περιοχή που περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 λόγω της σημαντικότητάς της για την άγρια φύση. Επιπλέον, ο Διαγωνισμός στοχεύει στην  ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των παιδιών μέσα από τη δημιουργική δραστηριότητα συγγραφής και εικονογράφησης παραμυθιού με τη χρήση πραγματικών περιβαλλοντικών δεδομένων. Με τη ματιά των παιδιών, δίνεται η ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν για τη μοναδική ομορφιά και τις αξίες της λιμνοθάλασσας αλλά και να ενεργοποιηθούν για την προστασία της. Τα παραμύθια των παιδιών φιλοδοξούμε να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη της σπάνιας φυσικής ομορφιάς της περιοχής.
 
Τα παιδιά ως αυριανοί πολίτες του κόσμου ενημερώνονται, μελετούν, μαθαίνουν και καλούνται με τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό, να επηρεάσουν τη διαμόρφωση ιδεών και αντιλήψεων της αυριανής κοινωνίας σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών μπορούν να μάθουν για την Προστατευόμενη Περιοχή της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα, να βρουν πληροφορίες, τους όρους συμμετοχής, όπως και τα Βραβεία του Διαγωνισμού στην ιστοσελίδα:
www.navarinotale.com.
 
Χορηγοί επικοινωνίας του Παιδικού Διαγωνισμού Παραμυθιού είναι ο ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ 100,3 και  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
 
Το σχεδιασμό της διαφημιστικής εκστρατείας και την παραγωγή υλοποίησαν αφιλοκερδώς οι εταιρείες TRIBE και LE SPOT.
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Ελίνα Σαράντου, Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας της Ορνιθολογικής;
esarantou@ornithologiki.gr, τηλ. 210 8228704 & 210 88227937

Λίγα λόγια....

Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα στη Μεσσηνία είναι ένας υγρότοπος ευρωπαϊκής σημασίας και ο πρώτος που συναντούν στα Βαλκάνια τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», κάθε φθινόπωρο και άνοιξη 2 δις πουλιά μεταναστεύουν από την Αφρική και από την Ασία προς την Ευρώπη, για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Πύλου από το 1997. Στόχος της είναι η προστασία των σημαντικών οικοτόπων και ειδών με έμφαση στην ορνιθοπανίδα.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 270 είδη πουλιών στη Γιάλοβα, από το σύνολο των 442 ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα.

Ο υπεύθυνος προγράμματος της Ορνιθολογικής στην Πύλο κ. Γιώργος Μανέας, δήλωσε ότι «Η λιμνοθάλασσα είναι από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς μεταναστευτικούς σταθμούς της Ελλάδας. Από τα 271 είδη πουλιών που έχουν παρατηρηθεί εδώ, τα 78 έχουν αναγνωρισθεί από ευρωπαϊκές συνθήκες ως απειλούμενα».

«Στους 16 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, απαντώνται 28 είδη θηλαστικών, 12 είδη νυχτερίδας, 30 είδη ερπετών, 4 είδη αμφιβίων και 16 είδη ψαριών κ.α.», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Καταλαβαίνει κανείς γιατί η Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα είναι προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής προστασίας (ΖΕΠ), Καταφύγιο Άγριας Ζωής και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ).

Επίσης στο Natura περιλαμβάνονται: η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, η οποία έχει κηρυχθεί «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», η νήσος Σφακτηρία, που είναι καταφύγιο για πολλά αρπακτικά πουλιά και η παραλία Ρωμανού, η οποία είναι παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα.

Παράλληλα, η λιμνοθάλασσα είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος και απαγορεύεται το ελεύθερο ψάρεμα, η κατασκήνωση, το κυνήγι, κατασκευαστικά έργα και φωτιές».
 

>