lefkada-news

Βρεφικό Δωμάτιο

Βρεφικό Δωμάτιο: Όλα σε ένα!

Εκεί που κοιμάται, εκεί θα ξυπνάει, εκεί θα νιώθει την αγάπη σας αποτυπωμένη στα τρυφερά, ζεστά και ασφαλή αντικείμενα που θα το περιβάλλουν...

Της Στέλλας Βασαλάκη

Το βρεφικό δωμάτιο θα είναι ο χώρος που το αξιολάτρευτο πλασματάκι σας θα κοιμάται, θα το ταΐζετε, θα το αλλάζετε, θα το ντύνετε, θα παίζετε και, γενικά, θα περνάτε εκεί τις περισσότερες ώρες μαζί του. Εδώ, θα φυλάτε τα πράγματά του, τα καλλυντικά για την περιποίησή του, τα ρουχαλάκια του, τις πάνες του, τα παιχνίδια του.

Διαμορφώστε, λοιπόν, το μικρό ή μεγάλο χώρο του επιλέγοντας σωστά τα έπιπλα, τα αξεσουάρ και τα διακοσμητικά για να μεταμορφωθεί σ’ ένα χαρούμενο, λειτουργικό και, πάνω απ’ όλα, απόλυτα ασφαλές δωμάτιο.

Κομψά και λειτουργικά έπιπλα

Το μικρούλι σας τους πρώτους μήνες της ζωής του σίγουρα δε θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την υψηλής αισθητικής διακόσμηση, τα ξεχωριστά διακοσμητικά αντικείμενα που επιλέξατε με αγάπη και ενθουσιασμό για τη διακόσμηση του δωματίου του. Όμως, αυτό που θα μπορεί να νιώσει είναι το πόσο όμορφα, άνετα, ήρεμα αισθάνονται και κινούνται οι γονείς του μέσα στο χώρο και την ασφάλεια που του «μεταφέρουν» με αυτή τη συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό, το πρώτο μέλημα είναι να επιλέξετε σωστά και να αγοράσετε έγκαιρα τα πρώτα βασικά έπιπλα και αξεσουάρ για τον εξοπλισμό του βρεφικού δωματίου, που θα σας είναι χρήσιμα από την πρώτη κιόλας μέρα που το μικρό θα έρθει στο σπίτι, όπως για παράδειγμα:

Μια κούνια για να κοιμάται, με το ανάλογο άριστης ποιότητος στρώμα ή πιθανά για τις πρώτες μέρες ένα πορτ μπεμπέ που θα σας χρησιμεύει και για τις μετακινήσεις του.

Μια αλλαξιέρα - επιπλάκι (σιφονιέρα), με μεγάλη επιφάνεια επάνω για να αλλάζετε και να ντύνετε άνετα το μωρό, με συρτάρια στο κάτω μέρος για να φυλάτε τακτικά και καθαρά τα πράγματά του, έχοντας εύκολη πρόσβαση, καθώς όσο πιο μικρό είναι τόσο περισσότερα πράγματα θα χρειάζεται για τη φροντίδα του. Το επιπλάκι αυτό μπορεί να παραμείνει στο δωμάτιο και να το χρησιμοποιείτε και τα επόμενα χρόνια.

Ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας για να το ακούτε όπου κι αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, έναν υγραντήρα για πιο υγιεινή ατμόσφαιρα, ένα ριλάξ.

Στην πορεία, καθώς το μωράκι θα μεγαλώνει, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν σε κάθε στάδιο, θα εξοπλίζεστε με ό,τι θα είναι απαραίτητο. Λόγου χάρη, με ένα ασφαλές πάρκο για να παίζει μέσα προστατευμένο, που δε θα πιάνει πολύ χώρο και θα καθαρίζεται εύκολα.

Μια ασφαλή κούνια

Ένα νεογέννητο μωράκι κοιμάται τις περισσότερες ώρες της ημέρας, γι’ αυτό πρέπει οι συνθήκες του ύπνου του να του εξασφαλίζουν πάντα «όνειρα γλυκά». Δώστε λοιπόν προσοχή στην επιλογή της κούνιας του, έχοντας υπόψη σας τα εξής:

Τσεκάρετε εάν το σχέδιο που σας αρέσει τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, π.χ. αν είναι άνετη, ανθεκτική, βαμμένη με μη τοξικές μπογιές, έχει στρογγυλεμένες άκρες κλπ.

Ελέγξτε εάν το στρωματάκι της εφαρμόζει τέλεια σε αυτή, χωρίς δηλαδή να αφήνει κενά γύρω-γύρω, κι ότι είναι κατασκευασμένο από οικολογικά υλικά εξασφαλίζοντας ευχάριστο και υγιεινό ύπνο στο μωράκι.

Επιβεβαιώστε ότι τα προστατευτικά κάγκελά της έχουν τη σωστή απόσταση μεταξύ τους. Το κενό δηλαδή ανάμεσά τους δεν πρέπει να είναι πάνω από 6 εκατοστά. Ένας απλός τρόπος για να το τσεκάρετε αυτό, είναι να ελέγξετε ότι δε χωράει να περάσει ανάμεσά τους ένα κουτάκι αναψυκτικού.

Βεβαιωθείτε ότι τα κάγκελα κατεβαίνουν από τη μία πλευρά της, κάτι που θα σας διευκολύνει πολύ όταν θα σηκώνετε ή θα βάζετε το μωράκι.

Είναι πολύ εξυπηρετικό η κούνια να έχει στα πόδια της ροδάκια με μηχανισμό ασφαλείας -για να μην κινείται όταν δεν το επιθυμείτε- γιατί έτσι θα μπορείτε να τη μετακινείται ευκολότερα για να καθαρίζετε το χώρο από κάτω.

Όταν θα φέρετε την κούνια στο σπίτι, τοποθετήστε γύρω-γύρω στη μέσα πλευρά μια προστατευτική επένδυση, δηλαδή μια πάντα, που θα προστατεύει το μωράκι από χτυπήματα την ώρα του ύπνου.

Τοποθετήστε την κούνια σε ένα σημείο στο δωμάτιό του που να μην είναι δίπλα σε κάποιο θερμαντικό σώμα, π.χ. καλοριφέρ.

Πάνω απ όλα η ασφάλεια

Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του μωρού και με τα μεταβαλλόμενα «ενδιαφέροντά» του, ο χώρος του πρέπει να είναι πάντα ασφαλής για εκείνο. Δώστε λοιπόν προσοχή στα εξής:

0 - 3 μηνών

Τοποθετείτε το μικρό στην κούνια έτσι ώστε τα ποδαράκια του να ακουμπάνε στο κάτω μέρος της, για να αποφεύγετε την πιθανότητα να «κουκουλωθεί» μέσα στα σκεπάσματά του.

3 - 6 μηνών

Φυλάτε μακριά από το μικρό μικρά ή αιχμηρά αντικείμενα για να μην μπορεί να τα πιάσει και μην το αφήνετε μόνο του, ούτε για ένα λεπτό, στην αλλαξιέρα του ή στην κούνια ενώ έχετε κατεβάσει το προστατευτικό κάγκελο.

6 - 9 μηνών

Καθώς το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει, απομακρύνετε από το χώρο του επικίνδυνα αντικείμενα, «εξαφανίστε» τον υγραντήρα που πιθανά είχατε στο δωμάτιο, καλύψτε τις πρίζες με προστατευτικό ασφαλείας και μην αφήνετε καλώδια τριγύρω.

9 – 12 μηνών

Απομακρύνετε τα παιχνίδια που κρέμονται πάνω από την κούνια του, γιατί μπορεί εύκολα να τα τραβήξει. Τοποθετήστε προστατευτικά κάγκελα στο παράθυρο του δωματίου του και προστατευτικά αυτοκόλλητα στα τζάμια. Καλύψτε όλες τις αιχμηρές γωνίες των επίπλων, κλείνετε καλά ή κλειδώνετε τα ντουλάπια και τα συρτάρια, ώστε να μην ανοίγουν εύκολα, απομακρύνετε έπιπλα που βρίσκονται κοντά στο παράθυρο στα οποία μπορεί να σκαρφαλώσει.

Τέλος, γονατίσετε για να ελέγξετε το χώρο τριγύρω από το ύψος του μπόμπιρα, για να εντοπίσετε πιθανές επικίνδυνες «παγίδες» που θα μπορεί να φτάσει και να πιάσει με τα χεράκια του.

kids.in.gr

>