lefkada-news

Συμβουλές για τις πρώτες βουτιές

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και σιγά σιγά μικροί και μεγάλοι προετοιμάζονται για τις πρώτες καλοκαιρινές βουτιές στις υπέροχες ελληνικές παραλίες. Αν είστε νέα μαμά και πελαγώνετε στη σκέψη και μόνο του να βάλετε το μωρό σας για πρώτη φορά στη θάλασσα φοβούμενη τους ενδεχόμενους κινδύνους, ηρεμείστε και διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές για ένα απολαυστικό και πάνω απ’ όλα ασφαλές μπάνιο στη θάλασσα μαζί με το αγγελούδι σας.
Η αίσθηση που νιώθει το μωρό μέσα στο νερό είναι μοναδική καθώς βρίσκεται σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με το «υδάτινο περιβάλλον» της μητρικής κοιλιάς που το φιλοξενούσε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο εξωτερικό συνηθίζεται να βάζουν τα βρέφη στη θάλασσα από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ζωής τους καθώς σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα μωρά μπαίνουν εύκολα στη θάλασσα υπό την προυπόθεση ότι το κεφαλάκι τους να είναι στραμμένο προς το νερό. Από την ηλικία των 6 μηνών μπορούμε να βάλουμε άφοβα ένα βρέφος στη θάλασσα αρκεί φυσικά το νερό να μην είναι κρύο και η θάλασσα να είναι ήρεμη. Την πρώτη φορά που θα βάλετε το μωρό σας στη θάλασσα, του βρέχετε τα ποδαράκια, μετά τα χέρια, τη κοιλιά και τέλος την πλάτη. Το κρατάτε στην αγκαλιά σας και το βάζετε σταδιακά στο νερό απομακρύνοντας το σιγά-σιγά, χωρίς βέβαια να το αφήσετε καθόλου. Το κρατάτε σταθερά και το αφήνετε να παίξει με το νερό. Η όλη διαδικασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Προσοχή, αν δυσανασχετεί από την αρχή ή νιώθει κάποιου είδους πανικό, δεν πρέπει να το βάλετε καθόλου στο νερό.
Προσέχετε να του φοράτε πάντα καπέλο και να το αλείψετε με αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το μπάνιο στη θάλασσα μετά τις 10:30 το πρωί και πριν τις 4:30 το απόγευμα καθώς ο ήλιος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Σε περίπτωση που το μωρό σας πιεί νερό, διατηρείστε την ψυχαριμία σας για να μην τρομάξετε το παιδί.
Να θυμάστε ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν τα παιδιά το κολύμπι, τόσο πιο ομαλά θα προσαρμοστούν στο υγρό στοιχείο και τόσο πιο καλοί ενήλικοι κολυμβητές θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν. Εξάλλου, έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το ζήτημα της κολύμβησης βρεφών και νηπίων έχουν αποδείξει ότι συνεισφέρει τα μέγιστα στη θετική ανάπτυξη του παιδιού καθώς αναπτύσσονται γρηγορότερα οι κινητικές και νοητικές του δεξιότητες.
Το καλοκαιρινό μπάνιο είναι μια μοναδική απόλαυση την οποία δεν πρέπει να στερείται κανείς. Με τη σωστή ενημέρωση και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων μπορείτε να απολαμβάνετε άφοβα και ανέμελα τις βουτιές στη θάλασσα αγκαλιά με τους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής σας.

Περισσότερες συμβουλές για νέους γονείς μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο της Αντιγόνης Ωραιοπούλου «Με το μωρό στην αγκαλιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μύρτος.

2011-06-02

infokids.gr

>