lefkada-news

Παγίδα οι πισίνες για τα παιδιά

Μόλις τρία λεπτά, ακόμη και σε νερό στάθμης 30 εκατοστών, αρκούν για να πνιγεί ένα παιδί. Και όπως επισημαίνουν γιατροί και ναυαγοσώστες, η παγίδα είναι πως συχνά τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται το κίνδυνο.

«O πνιγμός των ανηλίκων και κυρίως των μικρών παιδιών είναι σιωπηλός. Δεν αντιδρούν, το βλέπουν ως γεγονός», λέει στα «ΝΕΑ» η ναυαγοσώστρια κ. Τζένη Κατσαρού, η οποία επισημαίνει ότι τα μπρατσάκια και τα σωσίβια δεν παρέχουν οπωσδήποτε ασφάλεια για παιδιά μικρότερα των 4 χρόνων.

Ο κίνδυνος της πισίνας αποδείχτηκε για άλλη μία φορά προχθές, με τον πνιγμό ενός 9χρονου αγοριού σε πισίνα καφετέριας στον Άλιμο: οι δύο διασώστες που ήταν εκείνη τη στιγμή παρόντες δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν την τραγωδία.

Αντίθετα, η στενή επιτήρηση των παιδιών από τους γονείς κρίνεται απαραίτητη- «οφείλουν να μην τα αφήνουν από τα μάτια τους», επισημαίνουν οι ειδικοί. Επιπλέον, οι γιατροί επιμένουν πως απαγορεύεται το κολύμπι σε θάλασσες και πισίνες 3 ώρες μετά το φαγητό, κάτι που παραβιάζεται πιο εύκολα στις πισίνες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος εντοπίζεται μόνο στη θάλασσα.

Δεν αργεί να γίνει το κακό
Η πισίνα είναι στενά συνδεδεμένη με τη διασκέδαση, με αποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι να καταναλώνουν φαγητό και αλκοόλ παραβλέποντας τους κανόνες ασφαλείας. Οι ναυαγοσώστες διευκρινίζουν ωστόσο πως δεν αργεί να γίνει το κακό: «Εάν τηρηθούν σημαντικοί κανόνες όπως η συνοδεία και προσοχή των παιδιών από τους γονείς, η μη κατανάλωση φαγητού και ποτού καθώς και οι βουτιές μόνο όπου γνωρίζουμε το βάθος, τότε ο ρόλος του ναυαγοσώστη μπορεί να είναι απλώς προληπτικός», αναφέρει η κ. Βάνια Βήχου, διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυαγοσωστών. «Μελανό» ωστόσο σημείο παραμένει η απουσία ναυαγοσωστών σε ξενοδοχεία και παραλίες, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην προστασία των λουομένων.

«Τα παιδιά πρέπει να τα προσέχουμε εμείς, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ν. Ιβάν, που εργάζεται ως ναυαγοσώστης στην πισίνα ξενοδοχείου «Όασις» στη Γλυφάδα. «Όταν ένα παιδί βρεθεί στα όρια πνιγμού, θα πρέπει να μεταφερθεί κατευθείαν στο νοσοκομείο», απαντάει στα «ΝΕΑ» ο παιδίατρος Άγης Τερζίδης του Κέντρου Ερευνών και πρόληψης παιδικών ατυχημάτων.

    ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

    Η στενή επιτήρηση των παιδιών από τους γονείς κρίνεται απαραίτητη- «οφείλουν να μην τα αφήνουν από τα μάτια τους»


Δεν προβλέπει ναυαγοσώστη ο νόμος!

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΗ να ανοίξει ο φάκελος της πισίνας στην Ελλάδα. Μόνο εάν συμβεί κάτι γίνονται έρευνες και λαμβάνονται μέτρα», λέει η διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυαγοσώστων Βάνια Βήχου.

Με βάση τον νόμο, όλες οι πισίνες πρέπει να έχουν επόπτες. Οι επόπτες όμως δεν είναι απαραίτητα και ναυαγοσώστες. Επόπτης μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και κάποιος που απλώς έχει παρακολουθήσει σεμινάριο 2 ωρών.

«Έχω καταθέσει ερώτημα στο υπουργείο Υγείας σχετικά με την ύπαρξη του επόπτη και αν με τον όρο αυτό εννοούν τον ναυαγοσώστη. Η απάντηση ήταν ότι η ύπαρξη ναυαγοσώστη δεν είναι υποχρεωτική, μόνο του επόπτη», λέει χαρακτηριστικά η κ. Βήχου. Θα πρέπει όλες οι πισίνες να έχουν ναυαγοσώστη και να υπάρξει διαχωρισμός όχι σύμφωνα με το μέγεθος της πισίνας, αλλά με την προσέλευση του κόσμου.

Δηλαδή ένας ναυαγοσώστης δεν μπορεί να είναι αρκετός για 50 παιδάκια, θα πρέπει να υπάρχει και δεύτερος.

Σύμφωνα με τη ναυαγοσώστρια Τζένη Κατσαρού υπάρχουν αρκετοί ναυαγοσώστες στην Ελλάδα, «αλλά το θέμα είναι ποιοι είναι για τις πισίνες και ποιοι για τις θάλασσες». Ο ναυαγοσώστης θάλασσας μπορεί να κάνει κάλυψη και σε πισίνα, το αντίστροφο όμως δεν μπορεί να συμβεί.

tanea.gr

2011-07-06

>