lefkada-news

Ποσό ύψους 23,5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί έως το τέλος του χρόνου

Ποσό ύψους 23,5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να διατεθεί έως το τέλος του χρόνου σε προγράμματα σχετικά με την αλιεία, διαφορετικά υπάρχει ενδεχόμενο τα χρήματα της κοινοτικής επιδότησης να χαθούν. Πρόκειται για προγράμματα που έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας 2007-2013, συνολικού ύψους 270 εκατ. ευρώ, η απορροφητικότητα του οποίου τον τελευταίο χρόνο ανήλθε στο 15%, ωστόσο απαιτείται μέχρι τέλος του έτους να έχει εκταμιευθεί το εν λόγω ποσό.

«Ακόμα και ένα ευρώ να διατεθεί λιγότερο χάνεται ολόκληρο το ποσό της επιδότησης του έτους από την ΕΕ», ανέφεραν έγκυρες πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μέχρι τώρα έχουν απορροφηθεί λιγότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ και χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πληρωμή διαφόρων προγραμμάτων (απόσυρση αλιευτικών σκαφών, κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων κ.ά.) για να καλυφθεί το συνολικό ποσό. Από στοιχεία του ΥΠΑΑΝ προκύπτει ότι μέχρι τα τέλη του 2010 είχε απορροφηθεί μόλις το 2% των επιδοτήσεων, αλλά στη συνέχεια η απορροφητικότητα αυξήθηκε στο 15%. Το 2010 δόθηκαν για επιδοτήσεις 38 εκατ. ευρώ και φέτος πρέπει να δοθούν 23,5 εκατ. ευρώ.

Με την επιτάχυνση των διαδικασιών καλύφθηκε το 72,5% των προκηρύξεων έργων και οι εντάξεις έφθασαν στο 52%. Ωστόσο, μετά την κατάργηση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας υπήρξαν νέες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει οι εκταμιεύσεις. Έτσι, μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι εκταμιεύσεις ανέρχονταν σε λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι τέλος του έτους πρέπει να έχουν εκταμιευθεί και τα 23,5 εκατ. ευρώ.

2011-11-12

paseges.gr

>