Απόφαση-σταθμός για τις ιχθυοκαλλιέργειες
Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, βάζει «φρένο» στο νομοσχέδιο που προβλέπει επέκταση των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων, εφόσον διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα υποβαθμίζει το περιβάλλον
Απόφαση-σταθμός από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, που απέρριψε την αίτηση αναστολής της εταιρείας «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής κ. Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 είχε αποφασίσει την οριστική παύση λειτουργίας δυο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο.
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ανοίγει το δρόμο, ώστε οι αρμόδιοι των περιοχών που θίγονται από το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες να καταφέρουν να βάλουν φρένο στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες μέσω του νομοσχεδίου θα μπορούν να επεκταθούν σε περιοχές, καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Διοικητικού Εφετείου όταν διαπιστωθεί ότι μία δραστηριότητα προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της έως ότου η υποβάθμιση σταματήσει, και οριστική διακοπή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό ότι υπήρξε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η οποία αποδεικνύεται από την υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των μονάδων, δηλαδή από το γεγονός ότι διέθεταν περισσότερα από τα επιτρεπόμενα κλουβιά, και έκρινε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης απολύτως νόμιμα και δικαιολογημένα διέκοψε οριστικά τη λειτουργία τους.
Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η εν λόγω αρμοδιότητα του Ν. 1650/1986 για τις ιχθυοκαλλιέργειες και η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί νομολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One μελέτη που αποδεικνύει, μέσω του έλεγχου των δορυφορικών εικόνων του Google Earth, ότι η Ελλάδα το 2006 παρήγαγε περίπου 30% περισσότερα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας από ό,τι δήλωσε επίσημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Αυτό πρακτικά σημαίνει παραγωγή 30.000 τόνων καθ’ υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων και περίπου 140 εκατ. ευρώ μαύρο αφορολόγητο χρήμα. Και αυτά κατά τη διάρκεια μίας μόνο χρονιάς. Στις Περιφέρειες της χώρας τηρούνται τα διαχρονικά απογραφικά δελτία παραγωγής όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και όλες οι ετήσιες εκθέσεις ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.
Οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών απαιτούν άμεσα τη δημοσιοποίησή τους και την εφαρμογή του νόμου
2012-02-19
Protothema.gr