Η μπανανόφλουδα και τα Τ.Ε.Ι.
Τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή του «σοκ και… διάλογος» φαίνεται πως ακολουθεί η κυβέρνηση και στο θέμα των Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Ο υπουργός, στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Κεφαλονιάς, τη βουλευτή και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας φάνηκε διατεθειμένος να υπαναχωρήσει στο θέμα του κλεισίματος των σχολών της Κεφαλονιάς.
Έτσι όλοι αναμένουν τις νέες προτάσεις την Παρασκευή, με τον υπουργό να φαίνεται να αντιπροτείνει το κλείσιμο δύο «μόνο» σχολών.
Η τακτική αυτή φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων οι οποίες συνηθίζουν να διαρρέουν ή να εξαγγέλλουν μέτρα σκληρότερα από αυτά που σκοπεύουν να πάρουν, να μετρούν τη λαϊκή αντίδραση και στη συνέχεια να φαίνονται αυτοί που με ψύχραιμο διάλογο πείθονται τελικά και καταλήγουν σε ηπιότερες λύσεις.
Το θέμα είναι ότι αυτές οι τελικές λύσεις, αν είχαν προταθεί από την αρχή, δεν θα γίνονταν αποδεκτές σε καμία περίπτωση από τους ενδιαφερόμενους. Με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι το κόλπο πιάνει, αφού εκτός των άλλων αν οι ενδιαφερόμενοι δεν δεχτούν τελικά τα μέτρα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το χαρακτηρισμό του «αδιάλλακτου».
Είναι προφανώς αφελές να νομίζουν οι τοπικοί άρχοντες μαζί με τις ουρές τους ότι αυτοί έπεισαν τον υπουργό. Η «μετριοπαθής» πρόταση υπήρχε ήδη στο συρτάρι αλλά με την κίνησή του ο υπουργός κατάφερε να εμφανίσει (αν την εμφανίσει τελικά) ως επιτυχία αυτό που σε κάθε άλλη περίπτωση θα έμοιαζε με καταστροφή.
Τα δε «οικονομοτεχνικά κριτήρια» που ακολουθεί το υπουργείο, για όσους έχουν δει το σχέδιο, είναι αίολα, αποσπασματικά, αυθαίρετα και φυσικά καταστροφικά. Πρόκειται για ένα λογιστικό σχέδιο απλής περικοπής εξόδων. Δεν λαμβάνει υπόψη τους βασικούς παράγοντες όπως είναι η υποεκπαίδευση (αυτός θα είναι ο επίσημος όρος που θα χρησιμοποιηθεί τελικά αν παραμείνει η σχολή στη Ζάκυνθο), την χρησιμότητα των σχολών για τις τοπικές κοινωνίες (και δεν αναφερόμαστε φυσικά στο αίσχος του χρυσού φραπέ και της υπερλούξ γκαρσονιέρας που εκμεταλλεύτηκαν πολλοί), τη συνολική επένδυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Για τους φοιτητές και τους σπουδαστές, μία κυβέρνηση που έχει ούτως ή άλλως απολέσει το λαϊκό έρισμα ποσώς ενδιαφέρεται για τα «ψηφαλάκια» που χάνει. Άλλωστε υπάρχει ένα μεγάλο μερίδιο της κοινής γνώμης που καταγοητεύεται από την επίδειξη πυγμής της τρικολόρε ντόπιας τρόικας.
2013-02-08
kefalonitiokanea.gr