lefkada-news

Αλαλούμ με τα σχολεία στην Κεφαλονιά

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικράτησε στην Κεφαλονιά σε σχέση με τα σχολεία, τα οποία επρόκειτο να ανοίξουν σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο σεισμό.

Παρά τα όσα είχαν γραφτεί στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο, για τον άνοιγμα των σχολείων, επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρχε μέχρι αργά εχθές το βράδυ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες γονείς να μην ξέρουν εάν θα πρέπει να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο και να τηλεφωνούν ή να στέλνουν μηνύματα στα τοπικά ΜΜΕ, ο ένας στον άλλο κ.λπ. Καθηγητές ενημερώθηκαν μέσω sms από άτομα που υποτίθεται βρίσκονταν μέσα στη συνεδρίαση του συντονιστικού, ο καθένας έγραφε και έλεγε ό,τι ήθελε και η παραπληροφόρηση φυσικά κορυφώθηκε αφού η μόνη πηγή πληροφόρησης μέχρι και τις 11 το βράδυ ήταν το ράδιο αρβύλα από όσους είχαν την τύχη να έχουν κάποιον γνωστό στον Δήμο, την Περιφέρεια ή την Πολιτική Προστασία.

Τελικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εδέησε το συντονιστικό όργανο να στείλει μία ανακοίνωση, την οποία διόρθωσε μετά από 15 λεπτά περίπου και η οποία περιείχε την πολυπόθητη λίστα με τα σχολεία που ανοίγουν.

Όμως κι εκεί, το επίσημο χαρτί φάνηκε να έχει φτιαχτεί εκ του προχείρου, εντείνοντας την ανησυχία στους γονείς, αφού περιείχε στοιχεία που ήθελαν περεταίρω διευκρινήσεις.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα σχολεία φέρονται να ξεκινούν την λειτουργία τους την Τρίτη 18.2.2014, κάποια ξεκίνησαν ήδη από σήμερα, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες για το ωράριο που θα ακολουθούν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα κτήρια τα οποία καλούνται να καλύψουν ανάγκες άλλων σχολείων, αντιμετωπίζουν και τα ίδια προβλήματα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου θα μεταστεγαστεί προσωρινά και σε απογευματινή βάρδια στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου. Αυτό θα γίνει όμως από την Τρίτη 18.2.2014 και ενώ εκκρεμεί η επαναξιολόγηση του 2ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο γι` αυτό το λόγο δεν λειτουργεί σήμερα.

Επίσης, σχολείο το οποίο έχει κριθεί κατάλληλο (1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αργοστολίου) και το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει τα παιδιά και του Εσπερινού, παρουσιάζει αυτή την εικόνα:

Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, οι γονείς, βλέποντας αυτές τις φθορές, είναι λογικό να ανησυχούν και να φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Έτσι, ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, και αφού δεν είχε δημοσιευτεί η ανακοίνωση του συντονιστικού, αποφάσιζαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, τόσο στη Σάμη (Γυμνάσιο - Λύκειο), όσο και στις Κεραμειές.

Και να σκεφτεί κανείς, ότι είχαν γίνει ήδη συναντήσεις ενημέρωσης των γονιών, στο Αργοστόλι και το Ληξούρι, παρουσία και του καθηγητή κ. Καρύδη, του δημάρχου, αντιδημάρχων κ.λ.π. οι οποίες όμως μάλλον μεγάλωσαν την αγωνία παρά την περιόρισαν, αφού ο καθένας έλεγε το κοντό του και το μακρύ του χωρίς να υπάρξει όμως αυτό που θα καθησύχαζε τον κόσμο. Μία επίσημη και υπεύθυνη αναφορά  για τα ποια κτήρια θεωρούνται ασφαλή και ποια όχι αιτιολογημένη και με σαφή και λεπτομερή ανάλυση.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ενταθεί η αγωνία, να αρχίσει να ακούγεται ότι η κυβέρνηση θέλει ανοιχτά τα σχολεία πάση θυσία για πολιτικούς λόγους, να γιγαντωθεί η παραφιλολογία για την ασφάλεια των κτηρίων και να φτάσουν όλοι εχθές το βράδυ να περιμένουν με αγωνία την επίσημη ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου, το οποίο όμως σε αυτή την περίπτωση, μόνο... συντονισμένο δεν ήταν.

Ας ελπίσουμε τα πράγματα να εξομαλυνθούν τις επόμενες ημέρες.

kefalonitikanea.gr

2014-02-17

>