lefkada-news

Πενία, τέχνας...

Εν μέσω δομικών αλλαγών βρίσκεται το ετήσιο φεστιβάλ Κέρκυρας, με έμφαση στην τοπική μουσική παραγωγή και τους ιθύνοντες να προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο της ΠΙΝ και του Δήμου στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Το φεστιβάλ Κέρκυρας, ή άλλως «Ionian Concerts», είναι ένας θεσμός που από το 2004, έτος έναρξης του, προσδίδει στο νησί ακόμα μεγαλύτερη κοσμοπολίτικη λάμψη. Κατά καιρούς, μεγάλα ονόματα του διεθνούς μουσικού στερεώματος, έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ, που όντας αρχικά μια προέκταση της Θερινής Ακαδημίας του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου, κατάφερε να γίνει η πλατφόρμα σύμπραξης του Ιδρύματος και τον τοπικών φορέων πολιτιστικής παραγωγής.
Ο Λάμπης Βασιλειάδης, καταξιωμένος πιανίστας και καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, έπαιξε σημαντικό ρόλο από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της ιδέας. Στην παρούσα φάση, διατελεί ως υπεύθυνος συντονισμού του «καλλιτεχνικού μέρους» του φεστιβάλ, που σημαίνει, ότι σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται και για τις επιλογή των καλλιτεχνικών σχημάτων που συμμετέχουν σε αυτό.

Η εθνική μελαγχολία

Όπως δηλώνει η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια «εθνική μελαγχολία» που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτιστική παραγωγή. Το φετινό φεστιβάλ θα έχει εμφανώς λιγότερες συμμετοχές από καλλιτέχνες και ορχήστρες του εξωτερικού, γεγονός που αποδίδει στην οικονομική στενότητα του προϋπολογισμού του φεστιβάλ, αλλά και στις αλλαγές που έχουν προκύψει στην τοπική αυτοδιοίκηση στο νέο καλλικρατικό τοπίο. Συγκεκριμένα όλα αυτά τα χρόνια, το φεστιβάλ θεσπίζονταν από συστημένη μη κερδοσκοπική εταιρία, που συμπεριλάμβανε ως εταίρους, τον δήμο Κερκυραίων, την Νομαρχία και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Με τις αλλαγές που επέφερε το σχέδιο Καλλικράτης, το ρόλο της Νομαρχίας ήρθε να καλύψει η Π.Ι.Ν, χωρίς όμως να υφίσταται η ανάλογη διάταξη στο καταστατικό της εταιρίας και έτσι τώρα να χρειάζεται αλλαγή στο καταστατικό. Παρά την θετική προδιάθεση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον δήμο χρεωμένο, τα οικονομικά του φετινού φεστιβάλ είναι αναπόφευκτα συρρικνωμένα.

Τα οικονομικά του Φεστιβάλ

Ο Λ. Βασιλειάδης θεωρεί ότι αυτή η δυσμενής συνθήκη, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επηρεάσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του φεστιβάλ, που συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του εκπαιδευτικού ιδρύματος που μετέχει στην διοργάνωση. Όπως δηλώνει, ο σκοπός του φεστιβάλ είναι να ανοίξει τις πόρτες της ακαδημαϊκής ζωής στους απλούς πολίτες της Κέρκυρας και να αξιοποιήσει το τοπικό δυναμικό της μουσικής πράξης. Για το σκοπό αυτό το φετινό φεστιβάλ θα δώσει έμφαση και βήμα στους μουσικούς φορείς της Κέρκυρας, είτε αυτοί είναι Φιλαρμονικές εταιρίες, είτε χορωδίες και μουσικά σύνολα.
Σχετικά με την εξαγγελία της βουλευτή Κερκύρας Α. Γκερέκου, για την δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού φεστιβάλ, ο κ. Βασιλειάδης δηλώνει ότι χαιρετίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, προσβλέποντας σε μια συνεργασία με τους υπεύθυνους αυτής της διοργάνωσης. Όπως καταλήγει «οι επενδύσεις στον πολιτιστικό τομέα αποτελούν μια ευρεία οικονομική συνεισφορά στην τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα προσφέρουν στο κοινό, ευκαιρίες για αναψυχή και επιμόρφωση».

2011-06-14

enimerosi.com

>