lefkada-news

Αντίθετοι οι τουριστικοί φορείς της Κέρκυρας σε Αιολικά Πάρκα στην περιοχή..

O Σύνδεσμος Πρακτόρων Κέρκυρας, η Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, η  Ομοσπονδία Τουριστικών Καταστημάτων Κέρκυρας και η Ένωση Ξεναγών Ι.Ν. δηλώνουν την αντίθεσή τους με τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ βορειοδυτικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
"Αναφερόμενοι στις επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχωρά σε χορήγηση αδειών εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ βορειοδυτικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, οι επαγγελματικοί τουριστικοί Φορείς που εκπροσωπούμε καταθέτουμε την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

Καταρχήν, δεν είμαστε εναντίον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), αρκεί να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, να είναι κοινωνικά αποδεκτές, οικονομικά βιώσιμες και πρωτίστως να μην υποβαθμίζουν και καταστρέφουν τον πιο πολύτιμο πόρο μας, το φυσικό περιβάλλον.

Τα αιολικά πάρκα είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν για τα λιβάδια της Βόρειας Ευρώπης και οι οποίες δεν συμβαδίζουν καθόλου με τη μικρή κλίμακα του ελληνικού - κερκυραϊκού νησιωτικού τοπίου. Συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη του πλέον ειδικού σε αυτό τον τομέα Μιχάλη Δεκλερή ότι `η έννομη αξία της `καθαρής ενέργειας` έπεται της προστασίας του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας στο οποίο ανήκουν εξ ολοκλήρου τα μικρά νησιά, οι ακτές, τα ακρωτήρια και εν γένει το νησιωτικό τοπίο`.

Οι προτεινόμενες βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις στην Βόρεια Κέρκυρα και στα Διαπόντια Νησιά είναι επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που θα μετατρέψουν την περιοχή σε βιομηχανική ζώνη. Θα δημιουργηθεί μια νέα χρήση γης και θάλασσας που θα αλλάξει ριζικά και για πάντα τον τόπο μας ενώ σοβαρότατες θα είναι οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και μελλοντικά στον τουρισμό μας, από τον οποίο βιοπορούν και είναι η κύρια απασχόληση τους.

Για ποια τουριστική ανάπτυξη πλέον θα μιλάμε όταν το τοπίο θα έχει τραγικά αλλοιωθεί, στις ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς περιοχές αυτές, που τις προβάλλουμε σαν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως τόπο διακοπών. Ποιο είδος θαλάσσιου τουρισμού και ποια μορφή του θα συνεχίσει να υφίσταται ανάμεσα σε δάσος εγκαταστάσεων πυλώνων παραγωγής υψηλής ηλεκτρικής ενέργειας.


Είναι ευρύτατα γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στους ανθρώπους, στον τουρισμό, στην αλιεία, στις αξίες των ακινήτων, στην άγρια ζωή. Είναι τραγικό για την τουριστική μας ανάπτυξη οι προσπάθειες 40 και πλέον ετών που οδήγησαν την Κέρκυρα στην κορυφή της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, συμβάλλοντας σε μεγάλο ποσοστό στο 19% του ΑΕΠ της χώρας, να θυσιαστούν στο συμφέρον ολίγων πολυεθνικών κολοσσών που ο μόνος στόχος τους είναι να επωφεληθούν και να εκμεταλλευτούν τα τεράστια οικονομικά κίνητρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, εις βάρος της ζωής και της ύπαρξης εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων του νομού μας και των τριγύρω Νησιών.

Για τους παραπάνω λόγους και η δική μας αμετάκλητη και αμετάθετη θέση δεν μπορεί να είναι άλλη από το να διαφυλάξουμε την περιοχή μας και να είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία αιολικών εγκαταστάσεων στη βόρεια Κέρκυρα και στα Διαπόντια Νησιά.

Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα να έχουμε λόγο για τον τόπο στον οποίο ζούμε".

Από corfunews.gr

>