lefkada-news

Επ` αόριστον η διακοπή από το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

«Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την επ` αόριστον διακοπή εκτέλεσης συγκοινωνίας στο νομό Θεσσαλονίκης, από τις 26 Νοεμβρίου, εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας, που συνεπάγεται την αδυναμία προμήθειας καυσίμων».

Με τη φράση αυτήΝ, η διοίκηση του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ανακοινώνει αυτά που περιμένουν το επιβατικό κοινό από Δευτέρα. Τα μόνα δρομολόγια που θα εξακολουθήσουν να εκτελούνται θα είναι αυτά της γραμμής Αθηνών και τα μαθητικά, ενώ ήδη από σήμερα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα δρομολόγια που εκτελούνται εντός του νομού περικόπτονται σημαντικά και θα πραγματοποιούνται μόλις δέκα.

Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μαργαριτόπουλος, το ΚΤΕΛ ανέλαβε την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου στο πρώην επαρχείο Λαγκαδά, με δικές του δαπάνες, αλλά αστικό εισιτήριο. Μείωσε επίσης τα κόμιστρα στους πρώην δήμους Καλλινδοίων, Ρεντίνας, Αγίου Γεωργίου, Μαδύτου και Απολλωνίας κατά 50%, ενώ αντίστοιχα αύξησε τα δρομολόγια στην αστική ζώνη και στην υπεραστική.

«Ως αντάλλαγμα συμφωνήθηκε η σταθερή χρηματική αποζημίωση από τον ΟΑΣΘ -σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις-, η οποία δεν καλύπτει το κόστος, καθώς από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας αυξήθηκε κατά 82% η τιμή του πετρελαίου. Επιπλέον, ο ΟΑΣΘ, λόγω της δικής του ελλιπούς χρηματοδότησης, αδυνατεί να καταβάλει έγκαιρα τις δόσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2012, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του ΚΤΕΛ, που αδυνατεί να προμηθευΤεί καύσιμα για τα λεωφορεία του», εξηγεί ο κ. Μαργαριτόπουλος.

«Εχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Ζητούμε συγγνώμη από το επιβατικό κοινό, το οποίο θα ταλαιπωρηθεί, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε λύση. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: για να εκτελέσουμε συγκοινωνία στο νομό, διανύουμε ημερησίως περί τα 5.000 χιλιόμετρα. Για να διανυθούν τα χιλιόμετρα αυτά, καίμε 3.000 λίτρα πετρέλαιο. Και εισπράττουμε μόλις 2.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Μαργαριτόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι, αν ο ΟΑΣΘ μπορούσε να δώσει έστω μέρος των περίπου 200.000 ευρώ που χρωστάει ήδη, τότε το ΚΤΕΛ θα μπορούσε να μη διακόψει τα δρομολόγιά του, αφού θα κατάφερνε να προμηθευτεί πετρέλαιο.

Χρέη

Δεν είναι όμως μόνον ο ΟΑΣΘ που χρωστά στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη διοίκησή του, το πρόγραμμα της ΚΕΔΚΕ «ΣΥΝΚΟΙΝΩΝΙΑ», με το οποίο εκτελέστηκε συγκοινωνιακό έργο χωρίς κόμιστρο καθ` όλη τη διάρκεια του 2009, προέβλεπε την εξόφληση των τιμολογίων κάθε μήνα. «Επτά πρώην δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης οφείλουν 320.889,86 ευρώ, ποσό το οποίο, αν και έχει τιμολογηθεί εντός του 2009, δεν έχει καταβληθεί ακόμη στο ΚΤΕΛ, ενώ το ΚΤΕΛ απέδωσε ήδη ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος για το παραπάνω ποσό», εξηγεί ο κ. Μαργαριτόπουλος.

«Επίσης, η μεταφορά μαθητών, η οποία εκτελέστηκε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, δεν έχει εξοφληθεί κατά το ποσό των περίπου 500.000 ευρώ περίπου, ενώ οι δαπάνες (καύσιμα, μισθοί κ.λπ.) έχουν καταβληθεί ήδη με μετρητά από το ΚΤΕΛ, προ πολλών μηνών», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων από την Πολιτεία οδήγησαν το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης σε πραγματική αδυναμία εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου. Παράλληλα, οι αστοχίες του σχεδιασμού του ίδιου έργου το κατέστησαν μη βιώσιμο και πρέπει να επανασχεδιαστεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εκτελεστικού φορέα, που δεν μπορεί να χρηματοδοτεί εξ ιδίων τα ελλείμματα της συγκοινωνίας στο νομό Θεσσαλονίκης. Η εταιρία ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την αδυναμία της να προσφέρει συγκοινωνία».

2012-11-23

agelioforos.gr

>