lefkada-news

Έρχονται νέα διόδια στην Εγνατία Οδό, ακριβαίνει κι άλλο ο αυτοκινητόδρομος

Τον αρχικό της σχεδιασμό υλοποιεί βήμα βήμα η Εγνατία ΑΕ η οποία αυξάνει τους σταθμούς διοδίων στον μεγάλο οδικό άξονα παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προβάλλονται από τις τοπικές κοινωνίες.

Από την διοίκηση της εταιρίας ανακοινώθηκε επίσημα η έναρξη λειτουργίας του Σταθμού Διοδίων στη Μουσθένη, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, στις δώδεκα το μεσημέρι. 

Το αντίτιμο των διοδίων είναι 2,40 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,70 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, 6,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και λεωφορεία,  και 8,40 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες.  Σήμερα στην Εγνατία λειτουργούν έξι σταθμοί διοδίων. Στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας), στο Μαλακάσι (περιοχή Μετσόβου), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη Λαγκαδά και στον Ίασμο Κομοτηνής. Το κόστος διέλευσης είναι 1,70 ευρώ για τα δίκυκλα, 2,40 για τα ελαφρά και επαγγελματικά οχήματα, 6 ευρώ για τα φορτηγά και λεωφορεία και 8,40 ευρώ για τα βαρέα οχήματα.

Σε αυτούς προστίθεται πλέον και ο σταθμός στην περιοχή του δήμου Παγγαίου Καβάλας, στο ύψος της Μουσθένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τους αμέσως επόμενους μήνες, θα σχεδιαστούν ακόμη τέσσερις σταθμοί, στα Γρεβενά, στην περιοχή του Νέστου, στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα θα δρομολογηθεί η δημιουργία επιπλέον δύο, ένας  στα Ιωάννινα και ο δεύτερος στη Θεσσαλονίκη (Κλειδί).

Για τα Γιάννινα φαίνεται ότι επανέρχεται το σενάριο λειτουργίας διοδίων στο Δροσοχώρι, όπως αρχικά είχαν σχεδιαστεί αλλά μπήκε στο περιθώριο ύστερα από πιέσεις που είχαν ασκηθεί.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή των συμβατικών σταθμών αντί της εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος εξαιτίας του υψηλού κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας που απαιτεί το δεύτερο. Ωστόσο θα γίνει αναβάθμιση του λογισμικού, ώστε να μπορεί να καλυφθεί η εκπτωτική πολιτική για ορισμένες κατηγορίες χρηστών του αυτοκινητόδρομου, όπως οι κάτοικοι περιοχών που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση τμήμα της Εγνατίας για τη μετακίνησή τους.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την κατασκευή έξι Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) κατά μήκος της Εγνατίας οδού, για τους οποίους προέκυψαν ανάδοχοι. ΣΕΑ θα γίνουν στο Ωραιόκαστρο (διπλός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), στη Νέα Καρβάλη Καβάλας (μονός στον αριστερό κλάδο), στη Σιάτιστα (μονός στον αριστερό κλάδο), στον Πολύμυλο (μονός στο δεξιό κλάδο), στο Περιστέρι Ιωαννίνων (μονός στον αριστερό κλάδο) και στον Ταξιάρχη Γρεβενών (στο δεξί κλάδο). Οι σταθμοί υπολογίζεται να είναι έτοιμοι την άνοιξη του 2014. Ο πρώτος ΣΕΑ άρχισε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2010 στον Πλάτανο Ημαθίας.

epirupost.gr

>