Αφήνουν ζώα ράτσας στο δρόμο λόγω αδυναμίας συντήρησής τους
Στο δρόμο καταλήγουν όλο και περισσότερα ζώα ράτσας καθώς οι οικογένειες που τα φιλοξενούσαν δηλώνουν αδυναμία να τα συντηρήσουν, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Την κατάσταση αυτή διαπιστώνουν υπεύθυνοι φιλοζωικών οργανώσεων, σύμφωνα με τους οποίους, το φαινόμενο εντάθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
"Δεχόμαστε διαρκώς τηλεφωνήματα από ανθρώπους που μας ρωτούν αν μπορούμε να αναλάβουμε τη φροντίδα των ζώων τους καθώς οι ίδιοι αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να τα φροντίσουν. Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατό από τη δική μας πλευρά καθώς είμαστε μια ομάδα εθελοντών που προσφέρουμε περίθαλψη σε ζώα που έχουν τραυματιστεί ή πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, έχουμε όμως βρεθεί να κάνουμε πολλά περισσότερα" σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη της οργάνωσης "Νοιάζομαι", η κτηνίατρος Παρασκευή Καλαϊτζίδου.
Επισήμανε δε ότι καθημερινά εντοπίζονται στους δρόμους της πόλης και νέα ζώα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ράτσας και εμφανίζουν περίεργη συμπεριφορά καθώς επειδή μεγάλωσαν σε οικογένειες, δεν έχουν αναπτύξει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και δεν μπορούν να συνηθίσουν το νέο αστικό περιβάλλον. "Τα ζώα αυτά δεν ξέρουν ούτε να περάσουν το δρόμο, ούτε να σταθούν ανάμεσα σε άλλα ζώα. Η συμπεριφορά τους διαφέρει από τα αδέσποτα που ζουν σε γειτονιές και τη φροντίδα τους έχουν αναλάβει περίοικοι ή οργανώσεις που τους προσφέρουν φαγητό" προσθέτει.
Για τον συνολικό αριθμό των αδέσποτων αναφέρει ότι σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία είναι περίπου 10.000 στη Θεσσαλονίκη και σχολιάζει ότι μετά από 20 χρόνια, οπότε ξεκίνησαν οι στειρώσεις στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα. "Η σκέψη μου είναι ότι δεν πρόκειται για αδέσποτα, δηλαδή για ζώα που γεννιούνται στους δρόμους αλλά για ζώα που προέρχονται από ιδιωτικές γέννες, από τα σκυλιά του βοσκού, του κυνηγού ή του ιδιώτη που θεωρεί ότι είναι στη φύση του ζώου να γεννά" επισημαίνει.
Η κ. Καλαϊτζίδου γνωστοποιεί ότι στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της η οργάνωση έχει περιθάλψει πάνω από διακόσια ζώα, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 σοβαρά χειρουργεία, ενώ εκατό αδέσποτα έχουν προωθηθεί για υιοθεσία, μετά από λεπτομερείς διαδικασίες για την εξεύρεση αξιόπιστου αναδόχου. Σήμερα στο μικρό καταφύγιο της οργάνωσης ζουν 35 ζώα ενώ στην έδρα του κτηνιατρείου άλλα έξι σκυλιά με ειδικές ανάγκες. Κάποια άλλα φιλοξενούνται σε ειδικές πανσιόν. Τα τελευταία είναι ζώα τραυματισμένα, ακρωτηριασμένα, με αναπηρία ή ασθένεια. Γι αυτά, ο νόμος ορίζει ότι αν περισυλλεγούν από τους Δήμους για στείρωση και δεν μπορούν να επιβιώσουν στο εξωτερικό περιβάλλον οδηγούνται σε ευθανασία, εκτός αν κάποια φιλοζωική οργάνωση τα αναλάβει. Ειδικά για τα συγκεκριμένα ζώα η οργάνωση βρίσκεται σε επικοινωνία με φορείς του εξωτερικού ή οικογένειες από άλλες χώρες που εκφράζουν την επιθυμία να τα "υιοθετήσουν". Μέχρι στιγμής έγιναν τρεις τέτοιες υιοθεσίες.
Η υπεύθυνη της οργάνωσης σχολιάζει ότι είναι δύσκολο να γίνονται στην Ελλάδα υιοθεσίες ζώων με εγκεφαλικές κακώσεις ή παράλυση, για παράδειγμα, ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν είναι απλώς ζήτημα αντίληψης αλλά και έλλειψης υποδομών στις σύγχρονες ελληνικές πόλεις. "Ακόμη και για μένα που λατρεύω τα παράλυτα ζώα θα ήταν αδύνατο να υιοθετήσω κάποια από αυτά, όταν στην πολυκατοικία όπου μένω το ασανσέρ δε χωράει το καροτσάκι" αναφέρει και εύχεται κάποια στιγμή να λιγοστέψουν τα αδέσποτα με τη βοήθεια των στειρώσεων ώστε οι φιλοζωικές να μπορούν να ασχολούνται με εκείνα τα ζώα που έχουν ανάγκη μετά από ασθένεια, τραυματισμό ή αναπηρία.
Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη φιλοζωική και οικολογική Οργάνωση «Νοιάζομαι», στις Περιφερειακές Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κωνσταντινουπόλεως, Άνω Τούμπας και Χαριλάου. Συγκεκριμένα θα γίνουν ομιλίες από κτηνιάτρους ενώ διοργανώνεται συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων για αδέσποτα.
agelioforos.gr
2014-01-10