«Αποσοβιετικοποιούμε» την οικονομία, είπε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στη γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ
«Ουσιαστικά αποφασίστηκε η αποσοβιετοποίηση του κράτους και η δημιουργία ενός νέου ισχυρού οικονομικού προτύπου με χαρακτηριστικά του την εξωστρέφεια, τον δυναμισμό και την καινοτομία», είπε αναφερόμενος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας απόψε στην ανοιχτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι λήφθηκαν «δύσκολες αλλά κρίσιμες αποφάσεις».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο στρεβλό οικονομικό περιβάλλον «στην πραγματικότητα που χτίζαμε όλοι» μεταπολιτευτικά, δημιουργώντας ένα κράτος «πελατειακό» και μια οικονομία «προσοδοθηρική».
«Είμαστε όλοι παιδιά αυτού του συστήματος. Πρέπει να σβήσουμε ότι γνωρίζαμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα. Δεν διαχειριζόμαστε απλά την οικονομική κρίση. Η χώρα χρειάζεται μια εθνική επανεκκίνηση με χαρακτηριστικά εθνικής παλιγγενεσίας. Ουσιαστικά μιλάμε για αποσοβιετικοποίηση της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Θα αφήσουμε πίσω μας ότι κράτησε στη χώρα δυνάμεις ζωντανές, χειραγωγημένες και φυλακισμένες».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία «υπάρχουν θετικά σημάδια», κυρίως σε ότι αφορά τις τάσεις της ύφεσης, τον πληθωρισμό και τις εξαγωγές. Τόνισε, ότι όλες οι επενδύσεις που θα εγκριθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα έχουν εξασφαλισμένη δανειοδότηση από το ΕΤΕΑΝ με το μισό περίπου επιτόκιο της αγοράς (4%). Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα με την πάταξη της γραφειοκρατίας με το «one stop shop» - με το οποίο ιδρύθηκαν 350 εταιρίες μέσα στο τελευταίο μήνα- με την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, ενώ προωθείται νομολογία για άρση εμποδίων της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία «επενδυτικής τράπεζας» που αναμένεται να λειτουργήσει από το φθινόπωρο, με «δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια» για «πολύ μεγάλες επενδύσεις.
«Δεν διαχειριζόμαστε και δεν υπηρετούμε το λεγόμενο μνημόνιο» πρόσθεσε ο υπουργός, «υπηρετούμε ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας».
Απαντώντας σε σχετικά αιτήματα των βιομηχάνων για τις οφειλές του δημοσίου προς επιχειρήσεις και επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές, τόνισε ότι έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος και ότι «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα μια δίκαιη λύση».
Χαρακτήρισε «λαϊκισμό» τη σύγκριση της φορολογίας με βαλκανικές χώρες, αφού το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ε.Ε. είναι διαφορετικό.
Μιλώντας νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Πέντζος, έκανε λόγο για μείωση της ρευστότητας (-35% σε σχέση με το τελευταίο έτος πριν την κρίση το 2007), «ανύπαρκτη» κερδοφορία (πτώση κύκλου εργασιών για το 2010 κατά -10 % σε σχέση με το 2009 και πτώση κύκλου εργασιών κατά -16,5 % στο διάστημα 2005-2011), αυξημένο κόστος παραγωγής και αρνητικό επενδυτικό κλίμα και ζήτησε να υπάρξει επιστροφή, ή συμψηφισμός των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας και των μεταποιητικών επιχειρήσεων.
agelioforos.gr