lefkada-news

Βόρεια Ελλάδα:«Φιλί ζωής» στην κτηματαγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Ανάσα στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και άλλων νομών της Βόρειας Ελλάδας δίνει η εξαίρεσή τους από την υφιστάμενη νομοθεσία για τις παραμεθόριες περιοχές.

Πλέον μπορούν να αγοράσουν ακίνητα, χωρίς αγκυλώσεις, καθυστερήσεις και προσκόμματα και πολίτες που δεν προέρχονται από χώρες - μέλη της ΕΕ, οι οποίοι αν και εκδήλωναν μεγάλο ενδιαφέρον -ειδικά για την αγορά εξοχικών- δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Κι αυτό σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων ήταν τελματωμένη και τα απούλητα καινούργια διαμερίσματα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ξεπερνούν τα 20.000!

Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με το νέο νόμο για τις αμυντικές προμήθειες και τη μεταφορά στην ελληνική έννομη τάξη της κοινοτικής οδηγίας 2009/81/ΕΚ -κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας-, απλουστεύεται και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης άδειας σε πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα.

Η χορήγηση αδειών

Οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας, Καβάλας, Κοζάνης και Γρεβενών παύουν να θεωρούνται παραμεθόριοι για το σκοπό αυτόν, ενώ στις περιοχές που δεν αποχαρακτηρίζονται -δηλαδή οι νομοί της Βόρειας Ελλάδας, που βρίσκονται στα σύνορα, και τα κοντινά στην Τουρκία νησιά του Αιγαίου-, οι άδειες θα χορηγούνται σε περιφερειακό επίπεδο από επιτροπές που συγκροτούνται με αυτήν την αρμοδιότητα και όχι πλέον σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή σε μια διαδικασία που έπρεπε να είναι επικεφαλής ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για την κτηματαγορά των περιοχών που εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες, αφού έτσι μειώνεται πάρα πολύ ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της άδειας, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν και οι πιθανότητες να χαλάσουν συμφωνίες αγοραπωλησίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο κάθε αλλοδαπός, μη Ευρωπαίος πολίτης θα έπρεπε να περιμένει σίγουρα 8 - 10 μήνες, προκειμένου να πάρει την έγκριση για την απόκτηση ακινήτου, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή έφτανε ακόμη και τους 14 μήνες.

Επίσης, με τον καινούργιο νόμο καταργείται κάθε είδους άδεια για τους πολίτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και για τους πολίτες χωρών της ευρωπαϊκής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν). Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος και με το νόμο του 1929 οι παραμεθόριες περιοχές χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες, τις καθαρά και τις οιονεί παραμεθόριες Στις πρώτες, ακόμη και οι Ελληνες -κατά συνέπεια και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες- έπρεπε ν` αποκτήσουν άδεια για δωρεά, πώληση, ανταλλαγή και συνένωση ακινήτων, για κτήση ακινήτου με τα προσόντα της χρησικτησίας, για αγορά ακινήτου με πλειστηριασμό και για μίσθωση ακινήτων για περισσότερα από έξι χρόνια. Καθαρά παραμεθόριες περιοχές ήταν οι νομοί της Θράκης, οι νομοί Φλώρινας και Καστοριάς και κάποιες περιοχές ακριτικών νομών (π.χ. επαρχίες Αλμωπίας νομού Πέλλας, Πολυκάστρου νομού Κιλκίς, Σιδηροκάστρου νομού Σερρών κ.λπ.).

«Πύκνωσαν» τα χαμόγελα

Πλατιά χαμόγελα... στους επαγγελματίες του χώρου της αγοράς ακινήτων προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αφού βλέπουν πλέον να δημιουργείται μια νέα και σημαντική πηγή εσόδων και να ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημά τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των Αλβανών οι οποίοι διαμένουν πολλά χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα, απέκτησαν οικογένεια και μερικές οικονομίες και ήθελαν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, αλλά δεν μπορούσαν εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας ή το κατάφερναν έπειτα από τεράστια χρονοτριβή και έντονη αγωνία.

«Πλέον, θ` "ανοίξει" ένα μέρος της αγοράς που ήταν κλειστό μέχρι τώρα. Αναφέρομαι κυρίως στους Αλβανούς, οι οποίοι ζητούσαν σπίτια σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και σε παλιές οικοδομές του κέντρου της πόλης, όπως, για παράδειγμα, στις περιοχές της Αγίου Δημητρίου και της Κασσάνδρου. Υπήρχαν άνθρωποι που έμεναν είκοσι χρόνια στη χώρα μας και ήθελαν να επενδύσουν, αλλά δεν μπορούσαν. Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι ιδιοκτήτες δε συναινούσαν σε συναλλαγές με αλλοδαπούς, αφού έπρεπε να περιμένουν δέκα μήνες για να πουλήσουν το ακίνητό τους. Ποιος θα περίμενε τόσο καιρό;», είπε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου. «Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε χάσει μεγάλο αριθμό επενδυτών, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Το βήμα είναι ιδιαιτέρως θετικό και θα προκληθεί εισροή κεφαλαίων», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Παγώνης. «Πέρσι, τέτοια εποχή, προσπαθούσα να κάνω συμβόλαιο με Αλβανό για πώληση ακινήτου σε προάστιο της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ετοιμάσαμε για τα δικαιολογητικά ένα φάκελο πάχους δέκα εκατοστών, τον στείλαμε στο υπουργείο, αλλά έκαναν 14 μήνες για να μας απαντήσουν. Ετσι χαλούσαν συμφωνίες και δεσμεύαμε για μήνες τα ακίνητα. Με τον καινούργιο νόμο καλύπτεται μία "πληγή"», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Φίλιππος Παναγιωτίδης.

 2011-06-03

agelioforos.gr

>