Νέες κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος Β. Παπαγεωργόπουλου
Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και τα μέλη της πρώην διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς σε βάρος τους συντάχθηκαν κατηγορητήρια από τον ανακριτή για το σκάνδαλο της διαχείρισης της λεγόμενης παγίας προκαταβολής.
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο στενός του συνεργάτης και πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, καθώς και τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του ελλείμματος - «μαμούθ», θα κληθούν εκ νέου ν` απολογηθούν, αυτήν τη φορά στο β` ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, Σωτήρη Μπακαΐμη, αντιμετωπίζοντας ξανά κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τη «μαύρη τρύπα» της παγίας προκαταβολής που φέρεται να δημιουργήθηκε από το 1999 έως και 2007.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για το οικονομικό σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής έχουν συνταχθεί κατηγορητήρια και για άλλους 16 υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες. Οι κατηγορίες για τις οποίες θα κληθούν ν` απολογηθούν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι απιστία στην υπηρεσία κατ` εξακολούθηση, απάτη σε βάρος ΟΤΑ κατ` εξακολούθηση, πλαστογραφία με χρήση κατ` εξακολούθηση (η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά τη διαχειρίστρια της παγίας), απλή συνέργεια σε απιστία, αδίκημα το οποίο θα αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι, καθώς και παράβαση καθήκοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και γι` αυτήν την υπόθεση αποδόθηκαν κατηγορίες με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος, οι οποίες προβλέπουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, όπως συνέβη και με την υπόθεση του ελλείμματος - μαμούθ, ύψους 51,4 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία έχει προφυλακιστεί ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Σαξώνης, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια, περίπου 500 σελίδων, περιλαμβάνονται εκατοντάδες περιπτώσεις μη νόμιμων δαπανών, καθώς και δαπανών που εκτιμάται ότι δεν έγιναν ποτέ. Οι διώξεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση ασκήθηκαν από το Φεβρουάριο του 2009, όταν παραδόθηκε το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία είχε αναλάβει τη διενέργεια της έρευνας. Σύμφωνα με το πόρισμα, το έλλειμμα στο δημοτικό ταμείο υπολογίζεται σε 534.000 ευρώ, ενώ περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πώς δημιουργήθηκε η «τρύπα». Σε περισσότερες από 550 σελίδες και έπειτα από την εξέταση δεκάδων μαρτύρων, η οικονομική επιθεωρήτρια εντοπίζει ευθύνες σε υπαλλήλους και στελέχη του δήμου, οι οποίοι διαχειρίστηκαν χρηματικά ποσά που εκταμιεύονταν με τη διαδικασία της παγίας προκαταβολής. Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τις έκτακτες δαπάνες που εγκρίνονταν, δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά και τιμολόγια αγορών, ενώ, σύμφωνα με το πόρισμα, εντοπίστηκαν ακόμη και εικονικά τιμολόγια, τα οποία πιθανολογείται ότι εκδόθηκαν για να «μπαλώσουν» το έλλειμμα που είχε δημιουργηθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, για το θέμα των εικονικών τιμολογίων έχει διαταχθεί νέα έρευνα, ώστε να σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία, την οποία θα αναλάβει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.
Κινητά τηλέφωνα με... «φτερά»
Από τις δεκάδες περιπτώσεις που περιγράφονται στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, ενδεικτική είναι η αγορά 18 κινητών τηλεφώνων τα οποία εμφανίζονται ότι αγοράστηκαν με τη διαδικασία της παγίας προκαταβολής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, όταν η επιθεωρήτρια αναζήτησε τα παραστατικά για την αγορά των τηλεφώνων, όχι μόνο δεν τα βρήκε, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει ούτε τις συσκευές που εμφανίζονταν να έχουν αγοραστεί με τη διαδικασία της παγίας προκαταβολής. Σύμφωνα με το πόρισμα, αναζητούνται εκατοντάδες παραστατικά που έπρεπε να συνοδεύουν παρόμοιες δαπάνες, καθώς ο λογαριασμός της παγίας προκαταβολής επαναπιστωνόταν χωρίς να έχουν υποβληθεί προηγουμένως τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
2011-07-12
agelioforos.gr