Καλοβλέπουν τη λύση της ιδιωτικοποίησης
Τη λύση της ιδιωτικοποίησης τμημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας των δήμων τους καλοβλέπουν ορισμένοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης.
Το «ψαλίδισμα» της δυνατότητας για προσλήψεις συμβασιούχων, που παραδοσιακά μέχρι σήμερα σήκωναν το βάρος της αποκομιδής των απορριμμάτων, αλλά και η μεγάλη έκταση των νέων, «καλλικράτειων» δήμων, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ακόμη και δεκάδες χωριά, οδηγούν πολλούς αιρετούς σε σχετικές συζητήσεις.
«Η ιδιωτικοποίηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται», έχει πει επανειλημμένως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι «αν δούμε ότι μας βολεύει, μπορεί κι εμείς να ιδιωτικοποιήσουμε κάποια υπηρεσία, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Χαμηλότερο το κόστος
«Τα πράγματα είναι απλά. Αν κάνουμε ανάλυση του κοστολογίου της Καθαριότητας, θα δούμε ότι την ίδια δουλειά θα μπορούσαμε να τη βγάλουμε με μικρότερο κόστος», ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος. Σήμερα, στο δήμο, εργάζονται 213 άτομα στην Καθαριότητα, ενώ η δουλειά βγαίνει και με συμβασιούχους. «Από τη στιγμή όμως που η δυνατότητα προσλήψεων συμβασιούχων φθίνει, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το υπάρχον μόνιμο προσωπικό. Αν δημιουργηθεί πρόβλημα, τότε ίσως να σκεφτούμε τον ιδιώτη για κάποιο κομμάτι της Καθαριότητας. Το σενάριο αυτό είναι υπαρκτό», εξηγεί στον «ΑτΚ».
«Ο δήμος μας καταλαμβάνει σε έκταση το 1/5 της Θεσσαλονίκης. Τα χωριά του ανέρχονται σε 40 και η γεωμορφολογία του είναι ιδιαίτερη. Το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές οι ανάγκες για καθαριότητα υπερδιπλασιάζονται», περιγράφει ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης. Το προσωπικό Καθαριότητας αριθμεί περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων 30 είναι συμβασιούχοι. «Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι τα πήγαμε καλά. Ο απολογισμός της δουλειάς αυτής θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο μας. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε άλλες λύσεις, αλλά στο δημοτικό συμβούλιο θα ανοίξουμε τη συζήτηση για όλα τα σενάρια. Μπορεί να δοθούν σε ιδιώτη κάποια κομμάτια της Καθαριότητας, μπορεί όλη, μπορεί όμως και όχι. Τα πάντα θα προκύψουν από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο», προσθέτει ο δήμαρχος Βόλβης.
Μια άλλη οπτική παρουσιάζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος. «Το κλειδί είναι αφενός να βάλουμε τους υπαλλήλους να δουλέψουν, δίνοντας βέβαια και οι ίδιοι το παράδειγμα κι αφετέρου να συντονίσουμε καλύτερα τη δουλειά. Οι δήμοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις των εργαζομένων», λέει χαρακτηριστικά.
Οι εργαζόμενοι
Την αντίδραση της ΠΟΕ ΟΤΑ προκάλεσαν ήδη οι αποφάσεις των δήμων Λαγκαδά και Χαλκηδόνας να επιλέξουν τη λύση της ιδιωτικοποίησης για την Υπηρεσία Καθαριότητας. «Πού είναι το κακό; Δεν αντιλαμβανόμαστε την επίθεση της ΠΟΕ ΟΤΑ, αφού δε θίγουμε εργασιακά δικαιώματα. Δεν απολύουμε κανέναν, χρησιμοποιούμε το μόνιμο προσωπικό στον τομέα της ανακύκλωσης και του σαρώματος και παραχωρούμε για ένα χρόνο την αποκομιδή σε ιδιώτη», απαντά ο Στέλιος Σισκούδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών στο δήμο Λαγκαδά, ο οποίος άνοιξε το... χορό των ιδιωτικοποιήσεων.
Οπως εξηγεί, ο «καλλικράτειος» Λαγκαδάς προέκυψε από τη συνένωση επτά δήμων και είναι ο πρώτος σε έκταση δήμος σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. «Εβδομήντα άτομα προσωπικό καλείται να καλύψει ανάγκες 47 χωριών. Δε γίνεται. Υπάρχει χωριό που οδοκαθαριστής έχει να πατήσει δύο εβδομάδες. Πέρυσι, οι επτά δήμοι ξόδεψαν μόνο για την αποκομιδή 2,7 εκατ. ευρώ και φέτος υπολογίζουμε ότι το ποσό αυτό θα φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ κι αυτό χωρίς οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι ικανοποιητικές», προσθέτει. Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύσσεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Χαλκηδόνα, όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού για την Καθαριότητα μέχρι το Δεκέμβριο.
Της Ευτυχίας Βατάλη
agelioforos.gr
2011-09-05