Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση
Αποχώρησε πριν λίγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από το χώρο από όπου θα παρακολουθούσε την στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας κινητοποιήσεων πολιτών.
"Λυπάμαι πολύ. Πρέπει να ντρέπονται. Εγώ ήρθα για να τιμήσω τη Θεσσαλονίκη και κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η παρέλαση. Εγώ στα 15 μου πολέμησα για την πατρίδα. Δεν μπορούν να με λένε προδότη," είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φανερά οργισμένος λίγο πριν αποχωρήσει, κάνοντας λόγο για αμαύρωση της επετείου.
Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε.
Έκρυθμη πάντως παραμένει η κατάσταση μέχρι αυτήν την ώρα στην παραλιακή λεωφόρο Μ.Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης όπου στις 11 το πρωί επρόκειτο να ξεκινήσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια η στρατιωτική παρέλαση.
Προτού ξεκινήσουν τα πεζοπόρα τμήματα, διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του πολιτικού κόσμου κατέλαβαν το οδόστρωμα και εμπόδισαν την έναρξη της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήσαν παρούσες. Να σημειώσουμε ότι μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων επισήμων, πολιτικά τμήματα όπως σχολικοί τροχονόμοι, σύλλογοι, ασθενοφόρα, κτλ, παρήλασαν υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου που παρέμεινε στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.
Κ. Παπούλιας : Να ντρέπονται…
Τη βαθιά ενόχληση του για τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με τη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους πριν αποχωρήσει από τον χώρο της παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου.
«Δε θέλω να αποχωρήσω. Λυπάμαι πολύ, αλλά είναι ορισμένοι που θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση», τόνισε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ε.Ε. έχει χρήσιμα στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε, το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα «Παπούλια προδότη». Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Έρχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».
Σε ερώτηση αν φοβάται για την τροπή που παίρνουν κάποιες αντιδράσεις με υβριστικά συνθήματα, ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν φοβάμαι γιατί είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει που πάει γι αυτό και δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις και όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύνατων. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερη. Κι αυτό πιστεύουμε όλοι γι αυτό και είμαστε εδώ. Και λυπάμαι πάρα πολύ που αμαυρώνουν αυτή την ημέρα, μια ιστορική μέρα. Μια μέρα που ανήκει στον ελληνικό λαό δεν ανήκει σε αυτούς».
Να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των άλλων επισήμων, κάποια τμήματα πέρασαν που επρόκειτο να παρελάσουν πέρασαν από τον χώρο της παρέλασης.
Τι προηγήθηκε - Πώς ματαιώθηκε η παρέλαση
Διαδηλωτές από τις δύο πλευρές της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων, έκαναν ξαφνικά κατάληψη του οδοστρώματος αμέσως μόλις έφτασε στην εξέδρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 11πμ.μ.
Οι διαδηλωτές είχαν πάρει θέση από νωρίς στην άκρη του δρόμου με ξεχωριστά μπλοκ. Ανατολικά από την εξέδρα βρίσκονταν μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εκπαιδευτικοί, «αγανακτισμένοι», μέλη σωματείων και άλλοι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Στο μπλοκ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν και ο βουλευτής Τάσος Κουράκης. Δυτικά, υπήρχαν οπαδοί του Ηρακλή και ομάδα πολιτών που μόλις είδε τον κ. Παπούλια άρχισε να εκτοξεύει ύβρεις εναντίον του και βγήκε στο δρόμο. Από την άλλη πλευρά βγήκαν και από εκεί οι διαδηλωτές στο δρόμο κι έτσι δεν μπορούσε να ξεκινήσει η παρέλαση παρά το γεγονός ότι ήταν όλα έτοιμα.
Η Αστυνομία πήρε μέτρα για να μην προσεγγίσουν οι διαδηλωτές στην εξέδρα κι άρχισε πυρετός διαβουλεύσεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης με οργισμένο ύφος ζήτησε από την Αστυνομία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανοίξει τον δρόμο, αλλιώς θα ματαιωνόταν η παρέλαση. Οι διαβουλεύσεις κράτησαν περίπου είκοσι λεπτά με τον κ. Παπούλια καθισμένο στη θέση του. Οι διαδηλωτές δεν αποχωρούσαν από το δρόμο, αποφασίστηκε η ματαίωση της παρέλασης και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σηκώθηκε να φύγει βαθύτατα λυπημένος, αλλά και θιγμένος για την προσωπική επίθεση που δέχθηκε από ομάδα πολιτών που τον αποκάλεσε «προδότη». Είναι ενδεικτικό ότι είχε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και ήταν έτοιμος να βουρκώσει την ώρα που έλεγε στους δημοσιογράφους ότι σε ηλικία 15 χρονών πολέμησε το ναζισμό και τους Γερμανούς κατακτητές και τώρα κάποιοι τον υβρίζουν και τον λένε «προδότη». Πλήρη εξευτελισμό των θεσμών κατήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Στην εξέδρα των επισήμων παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, του ΛΑ.Ο.Σ Αγγελος Κολοκοτρώνης, Γιάννης Δημαράς (πρόεδρος του Αρματος Πολιτών), ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόξενοι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κ.α.
Καταδίκη των επεισοδίων από την κυβέρνηση
Καταδικάζει κατηγορηματικά η κυβέρνηση τα θλιβερά επεισόδια που οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη καθώς επίσης και τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.
Μόλις έγιναν γνωστά τα γεγονότα και ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αμέσως με τον κ. Παπούλια, του εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης και του επεσήμανε ότι πρόκειται για προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αντικρούει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή δεν επενέβη η αστυνομία καθώς ήταν συγκεντρωμένοι πολίτες και μικρά παιδιά και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές τυχόν επέμβαση θα πυροδοτούσε περαιτέρω ένταση και επεισόδια.
Καταδικάζει τα γεγονότα ο Ευ. Βενιζέλος
Με έντονο τρόπο καταδίκασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τα γεγονότα που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παρέλασης, τα οποία χαρακτηρίζει "ασχημίες".
Ο κ. Βενιζέλος καταλογίζει σε όσους συμμετείχαν στα γεγονότα ότι "ύψωσαν τις κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες και αμαύρωσαν μια κορυφαία εκδήλωση τιμής προς την ιστορία του τόπου και προσέβαλαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας". Όλοι αυτοί προσθέτει "δεν εκφράζουν –γιατί ούτε το μπορούν, ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού". Και χαρακτηρίζει χειρότερους όλων, "όσους ενέπλεξαν, τέτοια μέρα, τα παιδιά μας στη συνδικαλιστική τους τακτική" .
Τονίζει επίσης ότι "ο Ελληνικός Λαός ξέρει πολύ καλά να διαχωρίζει οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία και οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας από την ανάγκη σεβασμού της ιστορικής μνήμης του Έθνους και των πολιτειακών θεσμών που συμβολίζουν την Εθνική μας ενότητα και υπόσταση".
Η. Μόσιαλος : Θα πρέπει να ντρέπονται για τα επεισόδια
"Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους", συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζοντας, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τα όσα συνέβησαν στις παρελάσεις.
Ταυτοχρόνως ο κ. Μόσιαλος ζήτησε το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί σύσσωμο απέναντι στα θλιβερά αυτά φαινόμενα, όπως είπε.Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια ο κ. Μόσιαλος αναφέρει : "Άλλο η διαμαρτυρία και άλλο η προσβολή στους εθνικούς αγώνες και η προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών. Οι Έλληνες πολίτες θα διαφυλάξουμε τη δημοκρατική νομιμότητα, το σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ομαλή πορεία της χώρας".
"Χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους σε όλη τη χώρα τίμησαν με υπερηφάνεια τους αγώνες του έθνους. Κάποιοι άλλοι, λίγοι, επέλεξαν με διχαστικές συμπεριφορές να προσβάλλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας, ακόμη και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", αναφέρεται στην δήλωση του κ. Μόσιαλου ενώ επισημαίνεται ότι "αυτοί οι λίγοι, όσοι τους καλύπτουν αλλά και όσοι παρακινούν με μισόλογα και φτηνές δικαιολογίες τέτοιου είδους συμπεριφορές, θα πρέπει να ντρέπονται. Είναι έκθετοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού".
Αποδοκιμάζει τα επεισόδια η ΝΔ
Αποδοκίμασε τα επεισόδια ανήμερα της εθνικής επετείου ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας ότι "είναι ολέθρια αντίδραση σε μία ολέθρια πολιτική". Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:
"Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας.
Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους».
ΣΥΝ – Π. Σκουρλέτης : Οι διαμαρτυρίες ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής στην επέτειο
Με τη φράση "σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις είδαμε έναν περήφανο λαό που ήταν αντάξιος των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας", ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης παρέσχε κάλυψη στις διαμαρτυρίες που έγιναν κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, υποστηρίζοντας ότι απετέλεσαν τον "καλύτερο φόρο τιμής" στην επέτειο.
Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, δεν θέλει να αποδοκιμάσει το σύνθημα "Παπούλια, προδότη, παραιτήσου", λέγοντας ότι οι διαμαρτυρόμενοι "ήθελαν να μπει τέλος στον κατήφορο της χώρας" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει σπείρει ανέμους και θερίζει θύελλες".
Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη
Τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη παράφρασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη.
"Εάν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την εξεφτελίζεις" είπε η κ. Μπακογιάννη παραφράζοντας απόσπασμα από το ποίημα "Όσο μπορείς".
2011-10-28
agelioforos.gr