Βόρεια Ελλάδα: Εφιάλτης η ανεργία
Εφιαλτικό σκηνικό διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας της Βόρειας Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ η ολοένα και αυξανόμενη ύφεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά.
Το μπαράζ μέτρων λιτότητας που εξαπολύει η κυβέρνηση κατ` απαίτηση της τρόικας και οι σκληρές πιέσεις των εργοδοτών για μείωση του μισθολογικού κόστους έχουν οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το στοιχείο που ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ότι, στο πολεοδομικό συγκρότημα, ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του πληθυσμού δεν έχει κανένα εισόδημα.
Οπως καταγγέλλουν τα εργατικά σωματεία, μπροστά στον εφιάλτη της ανέχειας οι εργαζόμενοι σπεύδουν να συμφωνήσουν άνευ όρων σε οποιεσδήποτε αλλαγές των συμβάσεων απασχόλησής τους αρκεί να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα.
Στη Θεσσαλονίκη, το 2011 έκλεισε με δεκάδες απολύσεις εργαζομένων τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου, πολλοί επιχειρηματίες έσπευσαν να απολύσουν το προσωπικό πριν από την αλλαγή του χρόνου προκειμένου να μην καταβάλουν τα δικαιώματα που θα αποκτούσαν οι εργαζόμενοι με τη νέα χρονιά. Σε διάστημα ενός χρόνου η ανεργία αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που μεταφράζεται σε 25.000 νέους άνεργους. «Αυτήν τη στιγμή εκτιμούμε ότι η ανεργία βρίσκεται στο 30% με αυξητική τάση, ενώ στους νέους αγγίζει και το 50%», ανέφερε ο κ. Τσαραμπουλίδης. «Δυστυχώς για το 2012 δεν αναμένουμε να βελτιωθεί η κατάσταση, αντίθετα μπορεί να χειροτερέψει. Η μαύρη εργασία εκτιμούμε ότι φτάνει πλέον στο 40%, ενώ πάρα πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία ή τη μερική απασχόληση», υπογράμμισε ο κ. Τσαραμπουλίδης.
Στο 50%!
Στην περιοχή των Γιαννιτσών εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου κάνουν λόγο για ανεργία που αγγίζει το 50%, ενώ κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς υπολογίζεται ότι χάθηκαν περίπου 2.500 θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Γιώργος Βουδούρης, ανέφερε ότι για το 2012 αναμένεται αύξηση της ανεργίας της τάξης του 10%, που για την περιοχή των Γιαννιτσών ισοδυναμεί με περίπου 1.700 θέσεις εργασίας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον δεν έχουμε καταγγελίες εργαζομένων για μη τήρηση των συμβάσεων. Ενα μεροκάματο να έχουμε και όσο θέλει ας είναι, μας λένε οι περισσότεροι», επισήμανε ο κ. Βουδούρης, υπογραμμίζοντας ότι μοναδική ελπίδα για «ανάσα» στην περιοχή είναι τα προγράμματα τα οποία αναμένονται και αφορούν την κοινωνική εργασία και τα ΤΟΠΣΑ, για τα οποία, πριν ακόμα ανακοινωθούν, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 1.700 άτομα.
Στο νομό Κιλκίς ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Γιώργος Ιωαννίδης, χαρακτήρισε την κατάσταση στην αγορά εργασίας «τραγική». «Το 2011 χάθηκαν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις εφαρμόζονται ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 80% των επιχειρήσεων οφείλει στο προσωπικό από δύο έως έξι μισθούς», υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης. Για το 2012 ο εκπρόσωπος των εργαζομένων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η χρονιά δε θα βγει αν δεν ανοίξουν κάποια προγράμματα απασχόλησης».
2-3 μέρες τη βδομάδα
Την ίδια στιγμή, στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης εκτιμούν ότι η ανεργία κινείται στο 40%, ενώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βαλάσης Κοτρώνης, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις αδήλωτης εκ περιτροπής εργασίας. «Πάρα πολλοί εργαζόμενοι, προκειμένου να μην απολυθούν, δέχονται να δουλεύουν μόνο δύο τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν το προσωπικό», επισήμανε ο κ. Κοτρώνης. Η εκτίμηση του εργατικού κέντρου για το 2012 είναι ότι η ανεργία θα ανεβεί τουλάχιστον κατά 5%, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν ή να συρρικνωθούν.
Το τέλος του 2011 βρήκε την περιοχή της Βέροιας με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου, στο 28% - 30%. «Η αύξηση είναι ραγδαία, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2010 υπολογίζαμε την ανεργία στο 22% - 23%», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Παναγιώτης Ταχματζίδης, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιτρέπει ελάχιστη έστω αισιοδοξία για το 2012. «Πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν και άλλες υπάγονται στο άρθρο 99. Δεν υπάρχουν επενδύσεις και κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Εκτίμησή μου είναι ότι τους πρώτους μήνες του 2012 η ανεργία θα αυξηθεί», τόνισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου.
Ακόμη 150...
Με κακούς οιωνούς ξεκινά η νέα χρονιά και για την περιοχή της Νάουσας, όπου η εκτιμώμενη ανεργία ξεπέρασε το 50%. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Σάκης Τσίτσης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη. Αντίθετα, μάλιστα, «το επόμενο διάστημα πρόκειται να απολυθούν 150 άτομα από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας», είπε χαρακτηριστικά.
Αύξηση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε η ανεργία και στη Χαλκιδική το 2011 σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου. «Η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ υπάρχουν ραγδαίες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Αγγελος Πράτσας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εκτός από τον τουρισμό για τη νέα χρονιά οι ελπίδες όλων στρέφονται στα μεταλλεία χρυσού, τα οποία, αν λειτουργήσουν πλήρως, αναμένεται να απασχολήσουν 1.200 άτομα, ενώ άλλα 2.500 εκτιμάται ότι θα εργαστούν σε εργολάβους που θα δραστηριοποιούνται γύρω από τα μεταλλεία.
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Ως μια από τις χειρότερες χρονιές για την απασχόληση χαρακτήρισε το 2011 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, Απόστολος Γκιγκούδης. «Η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 30%, ενώ οι εργοδότες ασκούν πιέσεις με κάθε τρόπο για μειώσεις μισθών και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Εχουμε τουλάχιστον 100 καταγγελίες από εργαζόμενους που δεν πήραν το δώρο Χριστουγέννων», επισήμανε ο κ. Γκιγκούδης. Για το 2012 ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι το πιο δύσκολο.
Στην Ξάνθη χάθηκαν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας από μεγάλες επιχειρήσεις το 2011, εκτοξεύοντας την ανεργία από 25% που ήταν το 2010 στο 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου. «Αν υπολογίσουμε και τα μικρά καταστήματα που κλείνουν καθημερινά, τότε οι απώλειες σε θέσεις εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες», επισήμανε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Αγγελος Μπεμπεκίδης. Την ίδια στιγμή στο εργατικό κέντρο φτάνουν συνεχώς καταγγελίες για επιχειρήσεις που ζητούν από τους εργαζόμενους μείωση μισθών έως και 30% - 40% προκειμένου να μην τους απολύσουν, ενώ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης εφαρμόζονται πλέον καθολικά. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη νέα χρονιά, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μπεμπεκίδη, «το 2012 έκανε ποδαρικό με μια πολύ αρνητική εξέλιξη: μια μεγάλη χαρτοβιομηχανία έκανε δήλωση πτώχευσης με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα 120 εργαζόμενοι».
Αλλοι 2.500 στην ανεργία!
Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων σε 18.500 καταγράφηκε το 2011 από 16.000 που ήταν το 2010 στο νομό Καβάλας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου, η ανεργία ανέρχεται στο 23%, ενώ και εδώ αυξάνονται οι καταγγελίες για μη καταβολή μισθών και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κερδίζουν έδαφος συνεχώς. «Αυτήν τη στιγμή μπορεί και το 70% της παραγωγικής διαδικασίας να συντελείται με ελαστικές μορφές απασχόλησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Παναγιώτης Τιάκας, ενώ για το 2012 εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατά 1%- 2%.
Στο νομό Ροδόπης το 2011 χάθηκαν περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Παντελής Μαγαλιός, ανέφερε ότι η ανεργία έχει «σκαρφαλώσει» στο 35% και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιέσεις από τους εργοδότες για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Για το 2012 επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα είναι καλύτερο και πρόσθεσε: «Αντίθετα μάλιστα εκτιμώ ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολη χρονιά από την προηγούμενη».
Απόγνωση στη δυτική Μακεδονία αλλά κι ελπίδες...
Απολύσεις και κλεισίματα μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει η νέα χρονιά στην περιοχή της Κοζάνης. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Θανάσης Τολιόπουλος, ανέφερε ότι αρκετές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να απολύσουν προσωπικό, καθώς κατά τη γιορταστική περίοδο η αγοραστική κίνηση ήταν πολύ χαμηλή. «Η ανεργία έχει φτάσει το 30% και η φτώχεια εξαπλώνεται ραγδαία», επισήμανε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου.
Στην Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με το εργατικό κέντρο, το 2011 χάθηκαν γύρω στις 700 - 800 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 300 - 400 είναι από καταστήματα που έκλεισαν και περίπου άλλες τόσες από τα ορυχεία της ΔΕΗ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Αναστάσιος Τσιλφίδης, για το 2012 υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία: «Ολες οι ελπίδες μας για το 2012 εναποτίθενται σε δύο μεγάλα έργα της ΔΕΗ: την πέμπτη μονάδα παραγωγής και το εργοστάσιο φωτοβολταϊκών. Η κατασκευή της μονάδας αναμένουμε να ξεκινήσει την άνοιξη και θα διαρκέσει περίπου επτά χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν περίπου 1.000 άτομα. Το δεύτερο έργο αφορά την εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού των Βαλκανίων, ενώ παράλληλα, εντός του 2012, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει το εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών, το οποίο θα απασχολεί 200 άτομα».
Στα Γρεβενά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου, Λάζαρο Κυριαζίδη, η ανεργία ανήλθε στο 50%. «Πέρυσι για πρώτη φορά οι εποχικά απασχολούμενοι που συνήθως είναι στην ανεργία το χειμώνα, δε δούλεψαν ούτε το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι», ανέφερε ο κ. Κυριαζίδης. Για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου εξέφρασε την απαισιοδοξία του, καθώς, όπως είπε, πολλά καταστήματα θα κλείσουν αφού δε δούλεψαν ούτε τις γιορτές, ενώ και στον κλάδο της οικοδομής δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια.
Περίπου 600 - 700 θέσεις απασχόλησης χάθηκαν και από το νομό Καστοριάς τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου, Γιώργο Μαλέα. Η εκτιμώμενη ανεργία ανέρχεται στο 30%, ενώ για το 2012 υπάρχει ένα «αμυδρό φως στο τούνελ» της κρίσης. «Αν προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος στο Νεστόριο και τρέξουν τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας (το οποίο θα δώσει 400 θέσεις απασχόλησης) και κατάρτισης (που θα δώσει έστω προσωρινά 500 θέσεις), πιστεύω ότι τους πρώτους μήνες του 2012 θα υπάρξει μικρή βελτίωση της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Μαλέας.
Τέλος περισσότερες από 1.500 θέσεις χάθηκαν στο νομό Φλώρινας το 2011, εκ των οποίων οι περισσότερες από τον κατασκευαστικό κλάδο και τις μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου, Στέφανο Μπύρο, η ανεργία τη χρονιά που πέρασε παρουσίασε αύξηση κατά 7 - 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010. «Αυτήν τη στιγμή η ανεργία ξεπερνάει το 30%, ενώ, αν δε γίνει κάτι ώστε να ανοίξουν ξανά τα έργα της ΔΕΗ που παρουσιάζουν προβλήματα, πιστεύω ότι το 2012 θα ξεπεράσει το 35%», ανέφερε ο κ. Μπύρος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΙΤΣΙΔΗΣ/ agelioforos.gr
2012-01-09