lefkada-news

«Τρύπιο» το κολυμβητήριο, στο κενό η πεζογέφυρα

Πλήθος κακοτεχνιών κρατά κλειστό εδώ και αρκετούς μήνες το δημοτικό κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, στην πρώην αλάνα της Τούμπας, ενώ η περίφημη πεζογέφυρα, για την οποία το Δημόσιο πλήρωσε 1,1 εκατ. ευρώ, στην ουσία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το κολυμβητήριο, κόστους 5,5 εκατ. ευρώ, που εγκαινιάστηκε λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2008 και... ξαναεγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2009, βρίθει αστοχιών και κατασκευαστικών λαθών, ενώ η ειρωνεία είναι ότι αν και... ολυμπιακό (δηλαδή έπρεπε να είναι έτοιμο το 2004), δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφού ο περιβάλλων χώρος παραμένει αλάνα!

Πολλοί θα θυμούνται το «πρώτο» μακροβούτι στο κολυμβητήριο, αυτό που έκανε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009 ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, βουτιά που σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας του πολύπαθου έργου. Λίγους μήνες μετά, το 2010, το πολυδιαφημισμένο κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων παρουσίασε πρόβλημα διαρροών και στεγανότητας!

Αριστο παράδειγμα κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, από αυτά που η Ελλάδα «μετρά» σε κάθε γωνιά της, το έργο των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου της Τούμπας χαρακτηρίστηκε την εποχή των εγκαινίων του -μόλις πριν από 2,5 χρόνια- «διαμάντι» της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ενα «διαμάντι» που η ελληνική Πολιτεία ακριβοπλήρωσε και τώρα συνεχίζει να πληρώνει, αφού όλους αυτούς τους μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες επισκευής και συντήρησης για να μπορέσει το κολυμβητήριο να λειτουργήσει.

Η πεζογέφυρα

Η δε περίφημη πεζογέφυρα, μήκους 55 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων, που υποτίθεται ότι θα ένωνε το κολυμβητήριο με το γειτονικό Πολιτιστικό Κέντρο, φτιάχτηκε, δενδροφυτεύτηκε, διαμορφώθηκε, αλλά... δεν οδηγεί πουθενά, αφού η μία της πλευρά, αυτή του κολυμβητηρίου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Αλλά ακόμη κι αν το έργο ολοκληρωνόταν, οι πεζοί που θα βόλταραν στην πεζογέφυρα θα... έπεφταν πάνω σε μια ογκώδη κατασκευή, τον εξαερισμό των χώρων του κολυμβητηρίου, που -άγνωστο για ποιο λόγο- τοποθετήθηκε καταμεσής του διαδρόμου! Μάλιστα, το πιο «αστείο» από όλα είναι ότι η εν λόγω κατασκευή δεν χρησιμεύει σε τίποτα, είναι άδεια εσωτερικά, αφού... ο εξαερισμός δεν λειτουργεί. Αυτό που επίσης λείπει από το έργο είναι η στεγανότητα, αφού η πεζογέφυρα στάζει από παντού.

Αστείο; Οχι και τόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο για την πεζογέφυρα το ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε 1,1 εκατ. ευρώ!

Διαρροή στο κολυμβητήριο

«Το κολυμβητήριο έκλεισε για το κοινό στα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη στεγανότητα της δεξαμενής των ολυμπιακών διαστάσεων, αφού κάτω από αυτή, το νερό έτρεχε σαν καταρράκτης», εξηγεί η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, που ξεναγεί τον «ΑτΚ» στους χώρους του κολυμβητήριου και του Κέντρου Πολιτισμού, που σήμερα στεγάζει και τα γραφεία της Αντιδημαρχίας.

«Προβήκαμε στην καταγραφή των προβλημάτων και στη διενέργεια επισκευών, ώστε το συντομότερο δυνατό να δώσουμε και πάλι προς χρήση το κολυμβητήριο», προσθέτει. Στο πλαίσιο αυτό, στεγανοποιήθηκαν συνολικά 75 στόμια εξαγωγών νερού, οι σκάλες εισόδου - εξόδου από τη δεξαμενή, πλακίδια της δεξαμενής αντικαταστάθηκαν, ενώ κατασκευάστηκε περίφραξη από διάτρητη λαμαρίνα περιμετρικά του χώρου, προκειμένου να αντικατασταθεί επιτέλους η αντιαισθητική λαμαρίνα που «έκρυβε» το έργο από την έναρξη λειτουργίας του, το 2009.

Το Κέντρο Πολιτισμού

«Κάθε φορά που βρέχει, μαζεύουμε νερό με τους κουβάδες», λένε υπάλληλοι που εργάζονται στο χώρο, εξηγώντας τα σχετικά σημάδια σε τοίχους και σε ταβάνια του νεόκτιστου κτιρίου του Κέντρου Πολιτισμού. Ενός κτιρίου, στο οποίο «πρωταγωνιστεί» το βαρύ μάρμαρο, οι πολλές τουαλέτες και τα πολλά μαρμάρινα... γκισέ! Μόνο που η πολυτελής αυτή κατασκευή είχε... βλάβη στο σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού.

«Μετά από απόφαση του δημάρχου, η νεοσύστατη Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών στεγάστηκε εδώ, στο κέντρο πολιτισμού. Οταν ήρθαμε στο κτίριο, τον χειμώνα, η θέρμανση δεν λειτουργούσε, όπως άλλωστε τώρα δεν λειτουργεί και η ψύξη. Η επιδιόρθωση αυτής της βλάβης έγινε από υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, ενώ οι υπάλληλοι εδώ βοήθησαν στο βάψιμο», τονίζει η κ. Πασχαλίδου.

Σήμερα, το άλλοτε άδειο κτίριο γεμίζει από νέους και παιδιά, αφού στεγάζει το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εργαστήρια ζωγραφικής, βίντεοκινηματογράφου, φωτογραφίας, εκμάθησης σκακιού κ.α.

Η αλάνα της καθυστέρησης

Το έργο αυτό έχει τις καθυστερήσεις στη… μοίρα του, αφού ήταν ένα από αυτά που είχαν βαφτιστεί ολυμπιακά. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2004. Χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων είναι ότι η υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση κατασκευής του κολυμβητηρίου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου υπογράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2004, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη λήξη των Oλυμπιακών Αγώνων!

Τεχνικοί άλλωστε επισημαίνουν ότι η φθορά στη δεξαμενή του κολυμβητηρίου οφείλεται ακριβώς στο μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της κατασκευής της και της χρήσης της.

Το αστείο είναι ότι το έργο του κολυμβητηρίου θα έχει και συνέχεια... Πρόκειται για την κατασκευή ενός σκεπάστρου, έργο το οποίο έχει εγκριθεί παλαιότερα από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί.

Ο περιβάλλων χώρος

Παράλληλα, μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει υποβληθεί προς το «Πράσινο Ταμείο» πρόταση για χρηματοδότηση του έργου της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του κολυμβητήριου Τούμπας, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έξι μηνών. Περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες υπαιθρίων χώρων, κρασπέδων πρασίνου, πεζοδρόμων, επιστρώσεων πεζογέφυρας και πεζοδρομίων, εργασίες πρασίνου και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (ισχυρών ρευμάτων υπαίθριων χώρων, ασθενών ρευμάτων και αντικεραυνικής προστασίας των εγκαταστάσεων).

Εντός του Μαΐου

Τα καλά νέα είναι ότι το κολυμβητήριο ανοίγει και πάλι για το κοινό το αργότερο στις 21 Μαΐου. Τα ακόμη πιο καλά νέα είναι ότι φέτος θα λειτουργεί με μειωμένες τιμές στα προγράμματα εκμάθησης κολύμβησης και δωρεάν για ορισμένες κατηγορίες.

«Πρόκειται για την πιο καθαρή πισίνα της Θεσσαλονίκης και αυτό δεν είναι υπερβολή», τονίζει η κ. Πασχαλίδου. Το νερό χλωριώνεται με ειδικό σύστημα χλωρίωσης με σταγονίδια, ενώ κάθε βράδυ η δεξαμενή καθαρίζεται με ειδική ρομποτική σκούπα. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν παρουσία δύο ναυαγοσωστών ανά βάρδια και νοσοκόμων. Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται αυστηρότατα, ενώ η είσοδος στο κολυμβητήριο γίνεται ελεγχόμενα.

«Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το κολυμβητήριο και περιμένει να ξανανοίξει. Είναι ενδεικτικό ότι στα 2,5 χρόνια λειτουργίας του, έχει ήδη 5.300 εγγεγραμμένα μέλη. Καθημερινά κολυμπούν εδώ 400 άτομα κατά μέσο όρο», λέει ο υπεύθυνος λειτουργίας, Χαράλαμπος Αμοιρίδης.

Μειωμένες τιμές

Η τιμή για την ελεύθερη κολύμβηση ενηλίκων θα ανέρχεται σε 4 ευρώ για μία φορά, 45 ευρώ το μήνα και 80 ευρώ το δίμηνο. Στα τμήματα εκμάθησης ενηλίκων το κόστος της εγγραφής είναι 10 ευρώ, η πληρωμή για ένα μήνα φτάνει στα 20 ευρώ (από 30 ευρώ που ήταν πέρυσι) και 25 ευρώ για 12 παρουσίες σε διάστημα δύο μηνών (από 35 ευρώ πέρυσι). Για τα τμήματα εκμάθησης κολύμβησης για παιδιά, η εγγραφή κοστίζει πέντε ευρώ (από 10 ευρώ πέρυσι) και το κόστος ανέρχεται σε 10 ευρώ το μήνα (από 15 ευρώ πέρυσι) και σε 15 ευρώ για 12 παρουσίες σε διάστημα δύο μηνών (από 20 ευρώ πέρυσι). Το τμήμα υδρογυμναστικής κοστίζει 30 ευρώ το μήνα με 10 ευρώ την εγγραφή και 35 ευρώ για 12 παρουσίες σε διάστημα δύο μηνών.

Δωρεάν μπορούν να χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι, τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, δικαιούχοι προνοιακού επιδόματος και άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία πέρυσι πλήρωναν μισό εισιτήριο. Επίσης 50% έκπτωση έχουν οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

agelioforos.gr

2012-05-14

>