Φόροι και εισφορές `τρώνε` το μισό μισθό
Του Ηλία Γεωργάκη
Ο μισός μισθός των εργαζομένων `χάνεται` σε εισφορές και φόρους ενώ έρχονται νέες επιβαρύνσεις με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.Εκτιμάται ότι με τα νέα μετρα τα 6 στα 10 ευρω του μηνιαίου μισθου θα τα ΄τρώνε΄` η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα νέες μειώσεις αποδοχών για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν πάνω από 650 ευρώ τον μήνα και για όσους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους εισπράττουν πάνω από 770 ευρώ τον μήνα αναμένεται να προκαλέσει ο υπολογισμός της παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με τις νέες κλίμακες που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.Επίσης η κυβέρνηση μέσω του ασφαλιστικου νομοσχεδίου επιμένει στην πρόταση για αύξηση των εισφορών, κατά μία ή ακόμη και κατά μισή μονάδα καθώς διαφορετικά δεν καλύπτεται έλλειμμα του ΕΤΕΑ ( σήμερα 650 εκ εύρο) το οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει σε υπέρογκα ύψη το διάστημα 2018-2024. Παράλληλα με το νέο νο,μοσχέδιο επιβάλλεται εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών ( από 1.1.2017).Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ` επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη).Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%.Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τρία επόμενα χρόνια.
Θα πρεπει να τονιστεί ότι από τον ΟΟΣΑ η χώρα μας αναδεικνύεται σε «παγκόσμια πρωταθλήτρια» κρατήσεων για το 2014 αφού:
-Το 43,4% ενός εργαζομένου με δύο παιδιά πάει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές- έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των φορολογικών συντελεστών στη χώρα μας. Η στατιστική του ΟΟΣΑ ανέδειξε την ελληνική παγκόσμια πρωτιά: ο Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά πληρώνει το 43,4% του μισθού του σε κρατήσεις, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού. Βέλγιο και Γαλλία βρίσκονται στη 2η και στην 3η θέση αντίστοιχα, με συντελεστές 40,6% και 40,5%. Την ώρα, μάλιστα, που η κυβέρνηση συζητάει την αύξηση του ανώτατου συντελεστή, η στατιστική του ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως οι βαρύτερα φορολογούμενοι.
---Οι ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται στους εργαζομένους είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος όρος για τις χώρες του Οργανισμού διαμορφώνεται στο 9,9% (στοιχεία 2014), με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 16%. Στην κατάταξη των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ καταλαμβάνουμε την 6η υψηλότερη θέση, καθώς μας ξεπερνούν μόνο η Σλοβενία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία.
09:53:01
2016-03-30