lefkada-news

Πάνω οι φόροι, κάτω οι συντάξεις

Του Ηλία Γεωργάκη

Νέα  φοροεπιδρομή αλλά και μειώσεις συντάξεων φέρνουν τα νέα μέτρα που σχεδιάζει να  φέρει  η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή .Με τα μέτρα αυτά θα επέλθει  και νέα  μείωση στα εισοδήματα  όλων .

ΝΕΟΙ  ΦΟΡΟΙ: Το  υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις αλλαγές στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος οι οποίες θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2016. Αυτό σημαίνει ότι ειδικά για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο αντίκτυπος των μέτρων θα είναι άμεσος λόγω της αύξησης που θα υπάρξει στην παρακράτηση φόρου.

Tο πρώτο πακέτο με τα μέτρα της άμεσης φορολογίας θα περιλαμβάνει:

1.      Την νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία όχι μόνο δεν θα καταργηθεί αλλά έχει προϋπολογιστεί να αποδώσει και περίπου 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον (ή περίπου ένα δισ. ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι δεν θα πληρώσουν όλοι)

2.      Την νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους. Η κλίμακα αυτή, μαζί με την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα από το 10% στο 15% αναμένεται να αυξήσει την άμεση φορολογία κατά τουλάχιστον 550-600 εκατ. ευρώ.

3.      Επιπλέον 100-150 εκατ. ευρώ θα προκύψουν και από τον νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια (σ.σ προκρίνεται κλίμακα με τρεις συντελεστές 15%, 35% και 45%) που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη το πακέτο με την αύξηση των έμμεσων φόρων αν και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έχει έρθει αρκετά κοντά με τους θεσμούς ειδικά μετά την πρόταση για μια ακόμη αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 500 εκατ. ευρώ επιπλέον στα δημόσια ταμεία αφαιρώντας τα βέβαια από το εισόδημα των φορολογουμένων. Η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα είναι φυσικά το μοναδικό μέτρο του πακέτου το οποίο θα πρέπει να αποδώσει και αυτό 1,8 δισ. ευρώ «καθαρά».

Έτσι, στο τραπέζι παραμένουν:

1.      Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία με ένα ευρώ ανά αστέρι

2.      Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, βενζίνες, φυσικό αέριο

3.      Η θέσπιση ειδικού τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση ή ακόμη και η επιβολή φόρου «διέλευσης» για τα ΙΧ με ξένες πινακίδες

4.      Η επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές επιταγές προκειμένου να εισπραχθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ  κλπ

Το πλήρες φοροπακέτο (χωρίς να αποκλείονται διαφοροποιήσεις δεδομένου ότι ακόμη η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν έχει κλείσει) διαμροφώνεται προς το παρόν ως εξής:

Τα φορολογικά μέτρα του 10μήνου (Ιούλιος 2015-Μάιος 2016)

1.  ΦΠΑ: Μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%

2.  ΦΠΑ: Κατάργηση ειδικού καθεστώτος στα νησιά

3.  1η αναμόρφωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης

4.  Αύξηση συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης

5.  Αύξηση συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων

6.  Αύξηση συντελεστών στο φόρο ασφαλίστρων

7.  Τροποποιήσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων

8.  Κατάργηση απαλλαγών πληρωμής ΕΝΦΙΑ

9.  Αύξηση προκαταβολής φόρου στα νομικά πρόσωπα

10. Αύξηση προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες

11. Αύξηση προκαταβολής φόρου εισοδήματος στους αγρότες

12. Κατάργηση έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου νομικών προσώπων

13. Κατάργηση έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου φυσικών προσώπων

14. Κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση

15. Αύξηση φόρου στο κρασί

16. Μείωση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

17. 2η αναμόρφωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης

18. Αύξηση συντελεστών φορολογόγησης εισοδημάτων από ενοίκια

19. Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

20. Αύξηση φόρου στα μερίσματα

21.Τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

22. Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

23. Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα

24. Αύξηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας

25. Αύξηση συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ

26. Θέσπιση ειδικού τέλους στη συνδρομητική

27. Αύξηση ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο

28. Εδικός φόρος διέλευσης στα ΙΧ με ξένες πινακίδες

29. Φόρος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ 400

30. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα μεταχειρισμένα ΙΧ

31. Επιβολή ειδικού τέλους στην έκδοση επιταγών

32. Αύξηση βασικού συντελεστή ΦΠΑ (από το 23 στο 24%)

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Οι συντάξεις των  νυν και των νέων συνταξιουχων θα περικοπούν  για 13η φορά.Ετσι:
--Οι καταβαλλόμενες επικουρικές  συντάξεις  σχεδιάζεται να περικοπούν  από 10-40% για ποσά άνω των 120 εύρώ. Η μεγάλη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το νέο  ασφαλιστικό είναι το ακριβές  ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.Η λύση αναζητήθηκε μέσα από μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει μείωση επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, αύξηση των εισφορών (κατά 1,5 μονάδα για 3 χρόνια ή κατά 1 μονάδα για 6 χρόνια) και αξιοποίηση - εκποίηση μέρους της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που εκτιμάται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

--Οι νέες  κύριες συντάξεις(όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ) θα είναι μειωμένες  από 10% έως 30%.Κι αυτό γιατί  ο συντάξιμος μισθός θα  καθορίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου ενώ οι  συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται. Τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης, συνυπολογίζοντας και την καταβολή της εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης, ευνοούν ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, στο πλαίσιο της εσωτερικής αλληλεγγύης υπέρ των πιο «αδύναμων».Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται, πλέον, με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά.) θα κυμαίνονται από 600 ευρώ (το χαμηλότερο ποσό για πλήρη απασχόληση) έως 2.000 ευρώ (το υψηλότερο).Σημειώνεται πως τα ποσοστά αναπλήρωσης αυτά θα ισχύσουν άμεσα για όσους βγουν στη σύνταξη μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου και αναδρομικά για τους ήδη συνταξιούχους από το 2018.

--:To  ύψος της Εθνικής Σύνταξης καθορίστηκε στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει  μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Με 15 χρόνια ασφάλισης προκύπτει Εθνική Σύνταξη 345,6 ευρώ,  με 16 χρόνια ασφάλισης προκύπτουν 353 ευρώ,  με 17 χρόνια 361 ευρώ, με 18 χρόνια 368 ευρώ και με 19 χρόνια 376 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας  δήλώσε  ότι ``υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018``.

-Επιβάλλεται  εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών ( από 1.1.2017).Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ` επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη).Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%.Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τρία επόμενα χρόνια.

--:Θεσπίζεται  ανώτατο όριο εισοδήματος στις 3.088 ευρώ μεικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μια και στα 2.304 ευρώ για όσους λαμβάνουν μια σύνταξη.Σήμερα το ανώτατο όριο συνταξιοδοτικού εισόδηματος για όσους λαμβάνουν πάνω από μια σύνταξη είναι τα 3.680 ευρώ και για όσους λαμβάνουν μόνο μια σύνταξη τα 2.773 ευρώ

--Περικοπές στα εφάπαξ έως 20%.Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Καρούγκαλου εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκρεμμείς αιτήσεις -περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993)..

-:Μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το ΜΤΠΥ είναι στο «κόκκινο» και αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα στους 284.000 συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους του.

---Από 1/1/2016 περίπου 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και, σταδιακά, μέχρι 1/1/2020 κόβεται το επίδομα και στους υπόλοιπους, ώστε να καταργηθεί εντελώς. Εάν πάρουμε υπόψη ότι αυτό το δικαιούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

--:Για τις συντάξεις χηρείας  θα προβλέπεται όριο ηλικίας για την λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Όσοι είναι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός κι αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Υπενθυμίζεται, τέλος ,ότι μειώσεις έχουν γίνει στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους  συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015, και λόγω αύξησης από 19-8-2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

13:25:01

2016-04-15

>