lefkada-news

Έρχονται οι ανατροπές στα εργασιακά

Του Ηλία Γεωργάκη

Προπομπός των επερχόμενων  ανατροπών στα εργασιακά- που προωθείται με τη δεύτερη  αξιολόγηση του φθινοπώρου-είναι  η  διεθνής 8μελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, που επισκέπτεται  από  χτες τη χώρα μας και εχει επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.Η επιτροπή  με βάση ρητή πρόβλεψη του 3ου μνημονίου, έχει αναλάβει να γνωμοδοτήσει το Σεπτέμβριο  υπέρ των απαιτήσεων των δανειστών, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος, χορήγηση δικαιώματος ανταπεργίας στις επιχειρήσεις κα

Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις  οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση τους. Σήμερα ομαδικές απολύσεις γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους. Επιτρέπονται έως 6 απολύσεις το μήνα για επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζόμενους. Ποσοστό 5% ή έως 30 εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.Παράλληλα οι θεσμοί ζητούν τον δραστικό περιορισμό της εμπλοκής της κεντρικής εξουσίας στην λήψη μίας τέτοιας απόφασης.

Επίσης η  κυβέρνηση θα επιμείνει στην επαναφορά των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως ισχύει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας των περιορισμό των ατομικών συμβάσεων μέσω της δημιουργίας Ενώσεων Προσώπων. Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις 16. Στον αντίποδα οι δανειστές ζητούν την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την εισαγωγή νέων. Στο παρελθόν έχουν προτείνει την υιοθέτηση της "μικροεργασίας" στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό το συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού χωρίς διαβούλευση και συμφωνία με τους θεσμούς. Το υπουργείο Εργασίας -σε σχετικη του ανακοινωση -τονιζει ότι δεν αποτελούν προαπαιτούμενο της 2ης αξιολόγησης η κατάργηση των τριετών .Εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις όχι μόνο με την παρούσα κυβέρνηση αλλά και με όλες τις προηγούμενες, την κατάργηση των τριετιών και των επιπρόσθετων επιδομάτων. Άλλωστε, με το 2ο Μνημόνιο έχουν παγώσει οι τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%.Στην πράξη, οι ίδιοι οι δανειστές, μέσω των εκτιμήσεών τους, θεωρούν ότι οι τριετίες θα παραμείνουν «παγωμένες» έως τουλάχιστον το 2060. Παράλληλα, από τον Φεβρουάριο του 2012, ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έχει υποχωρήσει από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ (μικτές αποδοχές). Το δεύτερο Μνημόνιο ορίζει ακόμη πως εντός του 2016 θα πρέπει να καθοριστεί από την κυβέρνηση ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του κατώτατου μισθού, προκειμένου να θεσμοθετηθεί το νέο ποσό που θα ισχύσει το 2017.

Οσον αφορά την  ανταπεργία το κουαρτέτο ζητά να δοθεί η δυνατότητα στον εργοδότη να μην αποδεχθεί και να μη πληρώσει εργαζόμενους μετά την κήρυξη και ολοκλήρωση απεργίας (lock out), όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι εργοδότες μέχρι σήμερα είχαν ταχθεί κατά της εφαρμογής του lock out.

Στο τραπέζι θα τεθεί και η αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης και προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας: Θεωρείται πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που ισχύει (24 ώρες στον ιδιωτικό τομέα και 4 ημέρες στον ευρύτερο δημόσιο), αλλά και για το αν αυτοί που λαμβάνουν την απόφαση καλύπτουν το 51% των εργαζομένων του κλάδου.
Στο  μικροσκόπιο θα μπουν η χρηματοδότηση και ο τρόπος εκλογής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι ημέρες άδειας των συνδικαλιστών αλλά και η αδικαιολόγητη απουσία τους από την εργασία και η άρση της απαγόρευσης απόλυσης τους.

Τονίζεται τέλος ότι -σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος- οι θεσμοί δεν ζητάνε κατάργηση του 13ου και 14ο μισθού. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα του επιμερισμού των δύο επιπλέον μισθών σε 12μηνη βάση.

10:12:12

2016-06-23

>